Budi dio naše mreže

Hrvatsko katoličko sveučilište, Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež, potaknuti enciklikom pape Franje ''Laudato si'. O brizi za zajednički dom“, pozivaju sve na poštivanje svetosti nedjelje i na solidarnost s onima koji na taj dan moraju raditi.

/ Paula Stier

U sklopu projekta CRO-Laudato si’, koji je nastao kao svojevrstan odgovor na poziv pape Franje u enciklici ”Laudato si’. O brizi za zajednički dom“, iz 2015. za hitno uspostavljanje dijaloga o okolišu i klimatskim promjenama, Hrvatsko katoličko sveučilište, Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež udružili su se kako bi svakog mjeseca proveli u djelo jednu aktivnost koja je vezana uz očuvanje čovjekovog dostojanstva i svijeta oko sebe.

Čovjek se ne može brinuti o okolišu ako se najprije ne brine o svojim međuljudskim odnosima.

Tako je od početka prosinca pa do kraja ovog mjeseca proglašen „mjesec poštivanja nedjelje”. Kako je to povezano s očuvanjem okoliša? Voditelj projekta dr. sc. Zoran Turza istaknuo je za Hrvatsku katoličku mrežu kako su vođeni mišlju pape Franje da se čovjek ne može brinuti o okolišu ako se najprije ne brine o svojim međuljudskim odnosima.

U posljednje vrijeme ponovo je u središtu pozornosti pitanje neradne nedjelje, međutim članovi projektnog tima CRO-Laudato si’ odlučili su staviti naglasak na poštivanje svetosti toga dana, kao što je vidljivo u samom nazivu. U samoj enciklici se ovdje naglašava kako ”kada čovjek izgubi sposobnost kontemplacije i poštovanja, stvaraju se uvjeti za pogrešno shvaćanje smisla rada” (LS 127).

Na svojoj Facebook stranici pozivaju sve da to najprije učine kupovinom svih namirnica i potrepština prije nedjelje, što je pogotovo bilo izazovno za vrijeme Božića. ”Na taj način iskazujemo poštovanje prema osobi i prema obitelji“, istaknuo je Turza.

Poštivanje nedjelje je puno šire od izbjegavanja kupovine toga dana.

Svjedoči kako je i on u svojoj obitelji pokušao tu odluku provesti u djelo. ”Uvidjeli smo da imamo naviku stati u pekarnicu ili kratko svratiti u dućan, a to smo stekli upravo zbog ovog konzumerističkog načina života koji kritizira papa Franjo“, tvrdi Turza.

No, poštivanje nedjelje je puno šire od izbjegavanja kupovine toga dana. Kao što svjedoči Turza, Caritas Crne Gore, koji se također priključio projektu, pozvao je ljude na darivanje svoga vremena usamljenima i odbačenima. ”Budući da u Crnoj Gori već postoji zakon o neradnoj nedjelji, barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj je zajedno sa svojim suradnicima iskazao poštivanje svetosti nedjelje tako da su posjetili starije i nemoćne osobe i tako pozvali sve da slično učine“, objasnio je Turza.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja