Budi dio naše mreže

Ključna riječ: laudato-si

Program cjeloživotnog učenja Laudato si': Dijalogom do cjelovite ekologije

Odgovornost za okoliš stoga nije neki nepotrebni ili suvišni dodatak nego je zajednička briga svih, kako kršćana tako i svih ljudi dobre volje. Slijedom ovih poticaja Katedra za teologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta u suradnji s Centrom za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i Katedrom socijalnog nauka Crkve Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te u suradnji s nekoliko znanstvenika i suradnika s drugih institucija priredilo je program cjeloživotnog učenja pod nazivom „Laudato si'! Dijalogom do cjelovite ekologije“ (u daljnjem tekstu: Program) koji je 21. rujna 2021. usvojio Senat Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Započeo "Tjedan Laudato Si'" - Papin poziv na sudjelovanje

Nakon molitve Kraljice neba tijekom nedjeljnog podnevnog nagovora, papa Franjo je istaknuo važnost tih sedam dana koji su prigoda da naučimo slušati vapaj Zemlje i siromašnih. Brojne su inicijative na programu u okviru tog događaja koji će završiti 25. svibnja, službenim pokretanjem Platforme inicijativā Laudato Si'.

Brinemo li se za svoju Zemlju?

Sljedeće nedjelje, 24. svibnja, održat će se „Zajednička molitva za zemlju i čovječanstvo“ kojom će, na inicijativu Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, započeti posebna godina posvećena enciklici „Laudato si'“. U nedjelju se obilježava 5. godišnjica tog dokumenta pape Franje, posvećenog brizi o zajedničkom domu, i tijekom sljedećih godinu dana predviđeno je održavanje brojnih događanja na tu temu.

Što možemo učiniti za očuvanje Zemlje?

Nakon enciklike pape Franje "Laudato si – o brizi za zajednički dom", naš planet Zemlju, iz Zaklade Rhema pokrenuta je inicijativa za osnivanje Udruge za očuvanje planeta "I stvori Bog zemlju".

Projekt Caritasa Crne Gore za mjesec štednje energije u kućanstvu: "Zimi u svome domu ne nosite samo kratke rukave"

"Sat ili dva prije odlaska na spavanje smanjite grijanje prostorija u kojima boravite; prozore s južne strane vašega doma ne zaklanjajte; ne stavljajte zavjese ili namještaj preko radijatora" - neke su od uputa kojima Caritas Crne gore u sklopu projekta Laudato si` želi potaknuti na očuvanje okoline, ali i pozvati ljude na "ekološko obraćenje" i "novi stil života".

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja