Budi dio naše mreže

U tijeku je jesenska molitvena kampanja "40 dana za život", tijekom koje se moliteljima često predbacuje da ne pomažu potrebitima, nego "samo mole". Zato su primjeri djelotvorne ljubavi i konkretna pomoć trudnicama i samohranim majkama s djecom bile teme Argumenata 18. listopada.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Dopredsjednica udruge “Hrvatska za Život” Petra Milković podsjeća: “Ušli smo u desetu godinu djelovanja i konkretnog pomaganja. Kada smo počeli s inicijativom, započeli smo s bdijenjima. Međutim, ni pola godine kasnije uvidjeli smo da nam treba konkretan oblik pomoći majkama, trudnicama koje nam se javljaju, tako da smo kroz deset godina lijepo razvili taj oblik pomoći. Posvuda imamo Centre za život, kao savjetovališta ili kao mjesta okupljanja majki i svih onih koji trebaju razgovor i pomoć, tako da se taj oblik djelovanja u ovih deset godina jako razvio.”

“Hrvatska za Život” trenutno pomaže oko 40 obitelji u cijeloj Hrvatskoj.

Pro life poster

Predsjednica zagrebačke udruge Betlehem i voditeljica Kuće života za trudnice i samohrane majke i Skloništa sv. Mihaela za žrtve obiteljskog nasilja Alberta Vrdoljak naglasila je da se financiraju isključivo iz donacija dobrih ljudi i sve što rade, rade zahvaljujući njima: “Kada budemo sklopili ugovor s ministarstvom za Sklonište, imat ćemo i potporu države. Svakako, potrebe su nam velike, to su dvije kuće i puno mama i djece. Ali dobri Bog nam proviđa i zbilja smo trenutno puni robe. Ako nam netko želi pomoći, predlažem da nam donese hrane. Ona je najpotrebnija i troši se svakoga dana. Tko želi, hranu može donijeti u sjedište udruge, u Ulici narcisa 96 u Sesvetama.”

I Caritasova kuća otvorena je svima u potrebi

Voditeljica Caritasove Kuće ljubavi za smještaj majki, trudnica i djece Maja Baljak dodala je da brinu o dvije korisničke skupine: “S jedne strane, na majčinskom odjelu su nam trudnice i majke s djecom do godine dana. A imamo i dječji odjel s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koje su izdvojena iz svojih obitelji u dobi od rođenja do treće godine života. U ove 32 godine Caritas je zbrinuo, odnosno privremenu luku kod nas je našlo, 1743 djece i 350 majki ili trudnica.”

Broj Tima za trudnice dostupan je od 0 do 24, svih 365 dana u godini, a majke nam se javljaju i kroz godinu, naravno i izvan molitvene kampanje ’40 dana za život’.

Vrdoljak je naglasila da su članovi Udruge uvijek i u svemu na raspolaganju majkama: “Nastojimo ih postaviti na noge, osnažiti za taj budući život, potražiti stan koji će moći plaćati. Na početku čak i pomažemo oko režija, oko plaćanja stana a, na koncu konca, uvijek smo tu uz njih. To su vam cjeloživotne veze i ljubav za cijeli život.”

Maja Baljak, Alberta Vrdoljak, Petra Milković i Diana Tikvić

Objašnjavajući kako funkcioniraju kuće u kojima djeluju, i Baljak i Vrdoljak potvrdile su da majke u njihovim kućama sudjeluju u kućanskim poslovima, paze na financije, o svemu se dogovaraju i same kuhaju, pokazuju veliku solidarnost i stvaraju trajna prijateljstva.

Nijedna majka nije požalila što je rodila

A na pitanje pozna li ijednu majku koja se pokajala zato što je rodila, Milković je naglasila: “Ne! Ne postoji majka koja se pokajala zato što je rodila svoje dijete. Mi znamo sigurno za više od 140 spašenih života. Ove jesenske kampanje javilo nam se već pet žena koje imaju dječicu od dvije ili tri godine, a koje su odlučile zadržati svoju djecu samo zbog toga što su vidjeli poruku koju držimo pred bolnicama. Njima je bila potrebna samo ta molitvena i moralna podrška. Zato se naš tim za trudnice i zove ‘Nisi sama’, zato što su te dvije riječi spasile najviše djece. Često nam dođu žene koje su ili odbačene od obitelji, pritisnute od partnera ili izbačene iz kuće na ulicu. Njima je važno da znaju da nisu same, da netko voli njih i to njihovo zasad nerođeno, a uskoro rođeno dijete.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja