Budi dio naše mreže

Na današnji dan prije 120 godina hrvatska se mladež posvetila Srcu Isusovu - a nekoliko godina kasnije na isti je datum Ivan Merz proglašen blaženim.

/ ps

Naime, na blagdan Srca Isusova 11. lipnja, papa Leon XIII. je 1899. posvetio cijeli svijet Srcu Isusovu. Kako navodi Postulatura bl. Ivana Merza, taj je događaj potaknuo i da se 160 000 mladih iz Hrvatske godinu dana kasnije, 22. lipnja, također posvete Srcu Isusovu.

Mnogi su se nakon Papine odredbe u novoj enciklici “Annum sacrum” u kojoj je objasnio smisao, značenje, važnost i kako se treba obaviti posveta, odlučili posvetiti Srcu Isusovu, a Glasnik Srca Isusova iz 1899. bilježi posvetu u Zagrebu u crkvama sv. Marka, sv. Katarine, sv. Vinka i kod franjevaca na Kaptolu, kao i u sarajevskoj nadbiskupiji. No, zbog kratkog roka između najave i datuma posvete, mnoge su biskupije svečanije obavile posvetu iduće godine, kao što je bio primjer kod đakovačke biskupije, koju je posebno pripremio biskup Josip Juraj Strossmayer.

Foto: Postulatura bl. Ivana Merza

Tako se te 1900. godine 22. lipnja, kada se slavilo Presveto Srce Isusovo, dogodila i poznata posveta hrvatske mladeži Srcu Isusovu, o kojoj piše i spomen-knjiga iz 1901. “Hrvatska omladina pod zastavom Srca Isusova”. Posveta se molila na sam blagdan Srca Isusova ili na prvu nedjelju uz blagdan te je predstavljala jedinstven događaj u povijesti Crkve u Hrvata.

“Jedna od manifestacija te posvete bilo je i hodočašće predstavnika hrvatske mladeži u Rim. Kao poklon predali su Svetom Ocu izrađeno srce od zlata u naravnoj veličini ljudskog srca u koje su pohranili popis raznih dobrih djela, molitava i drugih pobožnosti u ukupnom iznosu od 1,189.500. Za posvetu mladeži Srcu Isusovu Petar Perica, tada još devetnaestogodišnji mladić, spjevao je pjesmu ‘Do nebesa‘ koja je kroz cijelo dvadeseto stoljeće ostala jedna od najpopularnijih hrvatskih pučkih religioznih pjesama”, navode iz Postulature bl. Ivana Merza.

Uz to, nastao je i album koji je sadržavao vlastoručne potpise mladih diljem Hrvatske, a Papa im se osobno zahvalio putem pisma te je naveo kako se zlatno srce, za koje su sami mladi prikupili sredstva, nalazi u njegovoj sobi za privatne audijencije.

Isti dan 2003., 103 godina nakon posvete, sv. Ivan Pavao II. u Banja Luci proglasio je jednog od velikih štovatelja Srca Isusova, Ivana Merza, blaženikom Katoličke Crkve.

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja