Budi dio naše mreže

Ključna riječ: bl-ivan-merz

Mladi svjedoče: Naša generacija ima iskustvo euharistije koja zahvaća i mijenja čovjekov život!

"Bl. Ivan Merz je prepoznao da je euharistija ono od čega on živi i da se malo-pomalo mijenja. Kao što piše u Evanđelju, ni sam nije znao kako raste. On se pričešćivao i, ni sam nije znao kako, jednostavno se mijenjao. Vidim da i u našoj generaciji mnogi mladi imaju to iskustvo. Nešto ih vuče prema euharistiji, ne znaju često objasniti što, ali nakon nekog vremena shvate da se mijenjaju", poručuju mladi koje se okupljaju u Studentskom katoličkom centru Palma u Zagrebu.

Pismo bl. Merza otprije 99 godina ne može biti aktualnije!

Na blagdan Imena Marijina prije 99 godina, bl. Ivan Merz uputio je svom profesoru dr. Ljubomiru Marakoviću veoma važno pismo o rekristijanizaciji hrvatskog naroda. Dobrotom postulatora p. Božidara Nagya, DI, donosimo najvažnije dijelove pisma:

„Tisuću cvjetova za Gospu“

Članovi Molitvene zajednice Bl. Ivana Merza koja djeluje u zagrebačkoj Župi sv. Ivana Pavla II. ovoga su svibnja darovali Blaženoj Djevici Mariji veliki „cvjetni duhovni buket“ sačinjen od raznih „cvjetova“, pobožnosti prikazanih Gospi u čast.

Bl. Ivan Merz o ljubavi hrvatskoga naroda prema crkvi i Euharistiji

Blaženi Ivan Merz, koga se Crkva spominje 10. svibnja, 1925. godine je, o tisućitoj obljetnici hrvatskoga kraljevstva, u Kalendaru Danica Društva sv. Jeronima objavio tekst "Hrvatske crkve - Euharistija u povijesti i sadašnjosti hrvatskog naroda". Izuzetno aktualan tekst objavljujemo uz pomoć Postulature bl. Ivana Merza, koja nam ga je ustupila. Tekst donosimo u cijelosti:

Apostol Euharistije bl. Ivan Merz dar je Crkvi u Hrvata

"Po svetoj Pričesti u našoj duši počinju strujati one vode koje vode u život vječni (Iv 4,14). Sveta Pričest najbrže i najlakše preporađa i diže naš nutarnji život. U svetoj Pričesti duša slavi svoje trijumfe, ona postaje slična svome božanskom Zaručniku, postaje božanska. Granice nutarnjeg savršenstva kao da prestaju; duša postaje dionicom neizmjernosti i vječnosti", riječi su bl. Ivana Merza koji je revno radio na odgoju mladeži u vjeri i kršćanskome životu.

MERČEVO Pročitajte pjesme o sačuvanome grobu bl. Ivana Merza

Grob bl. Ivana Merza ostao je potpuno neoštećen u razornom potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka. "Znak je to milosne prisutnosti našega Blaženika i njegova djelatnog zagovora", naglasila je u svome priopćenju Postulatura bl. Ivana Merza. Upravo je taj događaj nadahnuo trojicu pjesnika te su svoj doživljaj toga znaka pretočili u pjesme. Pročitajte njihove nadahnute stihove!

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja