Budi dio naše mreže

Mjesec listopad posvećen je Blaženoj Djevici Mariji, molitvi krunice, hodočašćima i pobožnosti Gospi. Zato su gosti Argumenata HKR-a 4. listopada, uoči skorog spomendana BDM od Krunice, govorili o važnosti krunice, nastanku njenih otajstava, načinu molitve krunice i njenim plodovima

/ hjb

Vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije i liturgičar vlč. Tomislav Hačko podsjetio je da nije zabilježen datum ili godina kada se počela moliti krunica: “Krunica svoj današnji i konačni oblik dobiva otprilike u 15. ili 16. stoljeću, a i sva otajstvo također vežemo uz ta stoljeća. A svetac kojega najviše vežemo uz razvoj pobožnosti krunice je sv. Dominik. On se istaknuo baš u širenju njezine pobožnosti, ponajprije u obrani katoličke vjere pred herezama tog vremena. Krunica je tako bilo i apologetsko sredstvo, ali isto tako i sredstvo pomoću kojeg je narod mogao ući malo dublje u otajstvo Isusova života.”

Uloga sv. Dominika u širenju krunice

Studentski kapelan u Rijeci dominikanac fr. Ivan Dominik Iličić član je Reda koji posebno promiče krunicu: “Sv. Dominik je, kao mnogi drugi sveci, poznavao važnost Marijinog zagovara. Upravo je Njoj povjerio svoje poslanje, osnivanje novoga reda i propovijedanje hereticima. Bio je svjestan da će imati uspjeha samo bude li otvoren Božjem blagoslovu i Marijinom zagovoru i zaštiti.”

Upravo kad se Dominik počeo žarko utjecati Gospi, njegovo poslanje je postalo snažno, autentično i donosilo sve više plodova.

“Bog mu je obećao da će po marijanskim molitvama primati obilje blagoslova i imati uspjeha u svom poslanju koje je bilo vrlo teško. Njegovo vrijeme je, slično kao i današnje, bilo puno krivovjerja i svakakvih duhova u svijetu, i baš zato je bilo – i jest – važno pripadati Bogu i Gospi.

Krunica je najmoćnije oružje!

Vojni kapelan na Hrvatskom vojnom učilištu ‘Dr. Franjo Tuđman’ salezijanac don Damir Stojić podsjeća: “Dok molimo krunicu, mi razmatramo život Isusa Krista, kao da gledaš Isusovo lice. Kad gledaš Isusovo lice i razmatraš Njegov život, zlo ti ne može ništa. Zato je krunica najmoćnije oružje!

Don Damir Stojić, fr. Ivan Dominik Iličić, vlč. mr. Tomislav Hačko i Diana Tikvić

Na pitanje o tome može li se krunica moliti u dijelovima, fr. Ivan Dominik je spomenuo jednu zanimljivost: “Moliti krunicu može se i isprekidano, ili više puta u sebi tijekom dana, ili samo Zdravo Mariju. Već to čovjeka povezuje s Gospom i krunicom – u širem smislu riječi. U užem smislu riječi, bilo bi dobro zajednički izmoliti cijelu krunicu s nekim, od početka do kraja, da se razmatra Kristov život. Ako se tih pet desetica izmoli zajednički, može se dobiti potpuni oprost i prikazati ga za duše u čistilištu. To Crkva proglašava u onom Priručniku o oprostima.”

Oprost koji se može dobiti u Porcijunkuli ili uz Dušni dan, moguće je dobiti i svakoga dana tijekom cijele godine, preko krunice koja se treba zajednički izmoliti.

Don Damir je zaključio: “Smatra se da je George Weigel najbolji poznavatelj Ivana Pavla II. Na jednoj tribini pitali su ga koji je najveći doprinos pontifikata Ivana Pavla II., pri čemu su mislili na Zakonik kanonskoga prava, Katekizam Katoličke Crkve, teologiju tijela…. Weigel je rekao da su to otajstva svjetla koja nam je darovao pri kraju svoga pontifikata i vjerujem da je to istina.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja