Budi dio naše mreže

Ključna riječ: dominikanci

Obljetnica Dominikanskoga reda

Prije šest godina dominikanci širom svijeta proslavili su 800. obljetnicu svoga Reda propovjednika. S obzirom da je danas 806. obljetnica, prisjetimo se ukratko povijesti Reda, posebno u hrvatskim krajevima.

Povezanost svetog Dominika i Blažene Djevice Marije

Dominikanska baština bogata je raznim tekstovima i svjedočanstvima braće iz doba sv. Dominika koji nam daju uvid u duhovni život dominikanaca te njihov odnos prema Majci Božjoj o čemu nešto više možete doznati u nastavku.

Devet načina molitve sv. Dominika

Devet načina molitve svetog Dominika napisano je u Bolonji, negdje između 1260. i 1288. godine, a rani rukopisi djela bili su popraćeni minijaturnim crtežima različitih položaja, koje je sveti Dominik zauzimao tijekom molitve.

Strah od trpljenja - ozbiljna prepreka za duhovni rast

Potrebno je, jednom za svagda, prihvatiti trpljenje onakvo kakvo nam ga Bog šalje i na način na koji On to želi. Stav duše mora biti stav prihvaćanja i povjerenja u Boga bez pridržaja. To je jedini način pravog rasta u svetosti. Taj put nije lagan i tim putem treba krenuti korak po korak dok se ne prispije do konačnog cilja koji je prava ljubav prema Križu.

U svakoj duši koja se Bogu otvori On se nastanjuje – duhovno iskustvo Franka Ćorića pretočeno u slike

Izložba Franka Ćorića „Via contemplativa”, koja je nadahnuta duhovnim nagovorima mistika Ivana Taulera i vlastitim iskustvom molitve, može se razgledati u dvorani dominikanskoga samostana Kraljice Svete Krunice u Zagrebu. "U nama se, naime, Riječ rađa treći put. Prvi put se rodila u vječnosti, drugi put u Betlehemu, a treći put se treba roditi u dubini svake duše. Na taj način se u nama obnavlja Božanska slika", kazao je autor koji slikama svjedoči o svojim duhovnim iskustvima.

Molitva blaženog Jordana Saskog svetom Dominiku

"Pomozi, molim te, preljubezni oče, pomozi, preblagi oče, mojoj grešnoj duši, koja je bez kreposti i milosti, opterećena mnoštvom nevoljā te manā i grijehā". Pročitajte molitvu koju je blaženi Jordan Saski, prvi nasljednik sv. Dominika na čelu Dominikanskog reda, uputio utemeljitelju Reda.

Koja je uloga dominikanskih svetaca u životu njihova Reda?

Život svetaca i njihova djela pružaju nama prilagođenu spoznaju o njihovu duhu ili djelovanju. A vlastito slavlje svetaca, više od toga, vodi nas punijem iskustvu. Naime, u samom činu slavljenja zahvaljujemo zbog sile Duha Svetoga koja u njima djeluje, imamo udjela u živoj vjeri svetaca i u njihovu apostolskom žaru te bivamo spremniji za službu u Božjem kraljevstvu.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja