Budi dio naše mreže

Probudimo svoju ekološku s(a)v(i)jest, ekološki poticaji lako ostvarivi svakome.

/ Sonja Kuzmić

Kažu da je dovoljan 21 dan kako bismo usvojili neku novu naviku, ili riješili se starih. Nudimo 21 poticaj da postanemo ekološki osviješteniji, a time i zadovoljniji sa sobom!

Izazov 1: Višekratna bočica za vodu

Umjesto da kupujemo plastičnu bocu s vodom, upotrijebimo bocu za višekratnu upotrebu. Plastičnoj boci na odlagalištu otpada treba otprilike 450 godina da se razgradi.

Izazov 2: Kraće tuširanje

Kraćim, “brzinskim” tuširanjem smanjujemo potrošnju vode u vlastitom domaćinstvu, ali i općenito.

Izazov 3: Kupujmo lokalno

Kupovinom kod lokalnog proizvođača namirnica smanjujemo utjecaj emisija ugljika potrebnih za uvoz istih koji nisu hrvatskog podrijetla.

Izazov 4: Nema više slamki

Slamke su štetna plastika za jednokratnu (i prekratku) upotrebu koja negativno utječe na okoliš, posebno mora i oceane. Zamijenimo jednokratnu slamu metalnom ili onom od bambusa. Ili ih preskočimo i nazdravimo toj odluci omiljenim napitkom ispijajući ga iz šalice ili čaše.

Izazov 5: Educirajmo se i raspitajmo oko recikliranja

Izdvojimo nešto vremena i istražimo standarde recikliranja u mjestu stanovanja kako bismo bili sigurni da pravilno recikliramo.

Izazov 6: Računi i potvrde putem e-maila

Svuda oko nas su računi, potvrde, dopisi. Sve što možemo iz papirnatog preseliti u elektronički oblik preselimo, odnosno pretvorimo.

Izazov 7: Koristimo vrećice za višekratnu upotrebu

Krenimo u kupovinu s platnenom vrećicom i nastavimo tako svaki slijedeći put. Upotreba plastične vrećice neka postane veliko NE. Hrvatske šume, planine, rijeke, mora i životinje bit će nam itekako zahvalni.

Izazov 8: Donirajmo odjeću

Kad odlučimo da nam odjevni predmet više nije potreban, donirajmo ga! Udruge, humanitarni pokreti, obitelji skromnijeg imovinskog stanja – svi oni bit će nam zahvalni. Predlažemo hrvatsku mobilnu aplikaciju ReStyloh.

Izazov 9: Objesimo odjeću da se osuši

Ostavimo odjeću da se osuši na zraku kako bismo izbjegli prekomjerno trošenje energije prilikom korištenja sušilice ili glačanja rublja.

Izazov 10: Kupujmo u rinfuzi

Trebaju nam zobene pahuljice, pirovo brašno, banane, bademi? Sve te namirnice dostupne su i u rinfuzi što znači izbjegavanje nepotrebnih pakiranja u vrećicama, kutijama i slično.

Izazov 11: Operimo pakiranja za reciklažu

Ako dobro operemo i osušimo staru plastičnu ili metalnu ambalažu, možemo biti sigurni da u reciklaži neće odbiti materijal, jer je previše kontaminiran za obradu u pogonu za reciklažu. Prljava ambalaža šalje se na klasično odlagalište otpada, a to ne želimo zar ne?!

Izazov 12: Ne trošimo vodu nepotrebno

Voda je vitalna za život, ne trošimo je uzalud! Dok peremo zube, sapunamo ruke, šamponiramo kosu, ribamo zaprljano suđe slavina neka bude zatvorena!

Izazov 13: Kupnja održivih brendova

Pri kupnji odjeće i obuće vodimo računa da biramo održive materijale i kupujemo stvarno nužno. Isto vrijedi za hranu, kozmetičke i higijenske potrepštine.

Izazov 14: Reciklirajmo 5 predmeta

Recikliranjem preusmjeravamo “višak” s odlagališta otpada i dajemo mu šansu da se pretvori u novi predmet. Budimo dio rješenja, a ne onečišćenja!

Izazov 15: Isključimo nepotrebna svjetla

Ne treba nam uključeno veliko rasvjetno tijelo dok gledamo primjerice televijski program ili dok radimo na kućnom računalu. Isključivanje nepotrebnih rasvjetnih tijela jednostavan je način za smanjenje potrošnje energije i uštedu na računima.

Izazov 16: Ekološki prihvatljiv prijevoz

Imamo li mogućnost korištenja bicikla ili javnog prijevoza na putu do posla ili na putu do kuće, iskoristimo je.

Izazov 17: Kupujmo rabljeno

Ne kažu bez razloga da je otpad jedne osobe blago za drugu. Dućani rabljene odjeće kriju izvrsne dizajnerske odjevne predmete, antikvarijati lijep ukrasni predmet za dom, mogućnosti je puno.

Izazov 18: Pravilno zbrinjavanje organskog otpada

Višak hrane nešto je s čime se svi suočavamo s vremena na vrijeme. Ako ga već mora biti, neka bude pretvoren u neko novo jelo koje smo pripremili od viška ili ostataka namirnica.

Izazov 19: Izrada kućne kozmetike

Ne moramo baš svaki kozmetički proizvod kupiti u dućanu. Prirodno i napravljeno kod kuće je poželjno i zdravo. Na primjer, talog od kave izvrstan je za masažu tijela, maska pripremljena od maslinova ulja i jaja idealna je za prirodnu i zdravu njegu kose, a to su provjereni recepti naših mama i baka.

Izazov 20: Koristimo perilicu posuđa umjesto ručnog pranja

Perilica posuđa učinkovit je način pranja posuđa koje štedi vrijeme i vodu, a čuva i od fizičkog umora uslijed obavljanja kućanskih poslova.

Izazov 21: Kupimo biljku

Biljke proizvode kisik, dižu raspoloženje, one su zelena oaza. Pogled na vlastitu biljku itekako veseli. Priuštimo si to zeleno zadovoljstvo! Za one hrabrije i vještije, vlastiti vrt na balkonu ili u dvorištu prava je zelena i ekološka dragocjenost.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja