Budi dio naše mreže

#BezSlamkeMolim!

Jednokratni plastični proizvodi poput slamki, štapića za uši, pribora za jelo, tanjura, oksorazgradiva plastike, spremnika za hranu, čaša od ekspandiranog polistirena te štapića za pridržavanje balona od 2021. bit će prošlost. Prema odluci Europske komisije proizvodnja i upotreba sve jednokratne plastike koja nema alternativu od slijedeće godine bit će zabranjena.

/ Sonja Kuzmić

Direktiva o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, koja je dogovorena između tri glavne institucije Europske unije, uvodi zabranu određenih jednokratnih plastičnih proizvoda za sve zemlje članice do 2021. godine. Zastupnici Europskog parlamenta podržali su zabranu jednokratnih proizvoda od plastike za koju postoje alternative, veće recikliranje plastičnih boca te smanjenje filtera za cigarete koji sadrže plastiku za 50 posto do 2025. godine.

Mjesec srpanj proglašen je mjesecom bez plastike, s naglaskom na onu jednokratnu (Plastic Free July). Iako je preostalo tek nekoliko srpanjskih dana, nije prekasno da se odreknemo jednokratne plastike, s usvajanjem novih navika možemo početi već danas!

Jednokratni plastični proizvodi poput slamki, štapića za uši, pribora za jelo, tanjura, oksorazgradiva plastike, spremnika za hranu, čaša od ekspandiranog polistirena te štapića za pridržavanje balona od 2021. bit će prošlost. Upravo ta vrsta plastike zajedno s izgubljenom opremom za ribolov čini čak 70 posto otpada na europskim obalama i u morima.

Jednu petinu sve proizvedene plastike čine plastične boce, čepovi i plastične slamke. Upravo ova vrsta plastike čini najveći postotak smeća pronađenog u moru. S obzirom da se njih ne može lako zamijeniti, Direktiva propisuje njihovu obveznu reciklažu do 2025. godine. Slamke su jedna od najčešće pronađenih vrsta plastičnog otpada na plažama diljem svijeta. 

Jednokratna plastika / Foto: Pixabay /

Filteri za cigarete između ostaloga sadrže i celulozni acetat (plastični materijal koji čini do 60 posto njihovog sastava) i drugi su po redu među plastičnim onečišćivačima europskih plaža. Prema članku Direktive o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, države članice EU-a moraju postaviti ciljeve za smanjenje filtera za cigarete za 50 posto do 2025., odnosno za 80 posto do 2030. godine. Direktiva uključuje i mjere kojima se od država članica traži da uspostave i sustav za prikupljanje opušaka, pri čemu bi trebale uzeti kao uzor talijanski model i uvesti novčane kazne za pušače koji svoje opuške bacaju na tlo ili u kanalizaciju.

Učinimo dobro djelo –  sakupljene plastične čepove (od boca, vode, sokova, jogurta, ulja, omekšivača, krema, poklopaca od kave i sl.) možemo darovati neprofitnoj Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (sjedište u Čakovcu), koja kroz projekt “Plastičnim čepovima do skupih lijekova” dobiva novčana sredstva koja se koriste za kupovinu skupih lijekova potrebnih za liječenje osoba oboljelih od od leukemije i limfoma. Više pročitajte ovdje.

U Direktivu su uključeni i nacionalni ciljevi smanjenja potrošnje plastičnih čaša i posuda za hranu, za koje  već postoje alternative na tržištu, te potpuna zabrana na tržištu posebne oksorazgradive vrste plastike koja se biološki ne razgrađuje na siguran način.

Prema procjeni Komisije, Direktiva će donijeti brojne koristi za okoliš i za gospodarstvo. Izbjegla bi se šteta u okolišu čiji bi iznos do 2030. godine dosegao 22 milijarde eura. Potrošačima će se omogućiti ušteda do 6,5 milijardi eura uz trošak prilagodbe koji se za proizvođače procjenjuje na 3,2 milijarde eura.

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja