Budi dio naše mreže

Vlč. Marijan Štingl, župnik Župe sv. Antuna u Voloderu, predvodio je misno slavlje u srijedu 26. lipnja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. Posvjedočio je o moćnom zagovoru sv. Josipa koji su osjetili i župljani Volodera te pozvao okupljene da se odazovu na hrvatski Mladifest u Sisku.

/ mk

Vlč. Marijan Štingl, župnik Župe sv. Antuna u Voloderu, predvodio je misno slavlje u srijedu 26. lipnja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, a koncelebrirao je preč. Božidar Josip Tenšek,

župnik hrvatske Župe Hrvatskih mučenika Mississauga u Kanadi, te mons. Antun Sente ml., rektor svetišta. Pjevanje je animirao zbor mladih Marijine Legije iz Petrinje.

Foto: Josip Vuković

U prigodnoj homiliji vlč. Štingl je naglasio kako biti kršćanin znači biti svjedok plodnosti ljudskog života dopuštajući Bogu da zahvati naš život. Biti kršćanin nije dovoljno biti tek formalno, povremeno, prigodno, nego je prije svega bitna potpuna ucijepljenost u Gospodinu. “Stoga ostati u Isusu znači ostati vjeran neprolaznom i božanskom životu kojeg smo od njega primili. Ostati u Isusu znači živjeti svoje postolje na zemlji snagom Uskrsloga kojom je zahvatio ovo naše čovječanstvo. Ostati u Isusu znači dati se preobraziti kao što je njegovo čovještvo bilo preobraženo za vječno postojanje u Bogu. Pozvani smo svatko od nas ovdje na zemlji, ljudima donositi blagoslov”, poručio je vlč. Štingl.

Pozvani smo svatko od nas ovdje na zemlji, ljudima donositi blagoslov.

Na kraju misnog slavlja vlč. Štingl svima je uputio poziv na Mladifest koji će se, u organizaciji Marijine legije, a uz potporu Sisačke biskupije, ove godine održati od 28. do 30. lipnja u župi Svetog Kvirana u Sisku.

Foto: Josip Vuković

Pripreme za festival su u tijeku, a šesti hrvatski Mladifest, organiziran je po uzoru na onaj u Međugorju. Tijekom tri dana posjetitelji će sudjelovati u susretu za vrijeme kojeg će čuti zanimljiva svjedočanstva i kateheze. Uz molitveni program bit će tu svaki dan prilika za svetu ispovijed. Geslo ovogodišnjeg Mladifesta je „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“ (Mt 5, 9).

Kateheze će kroz tri dana držati fra Ante Vučković koji će približiti Božju riječ na sebi svojstven način otkrivajući uvijek nove slojeve u evanđeoskom tekstu. Očekujemo i dolazak međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića, a domaći biskup Vlado Košić služiti će misno slavlje u petak, 28. lipnja.

Sva tri dana susret će pjesmom animirati zbor te band članova Marijine legije Kraljica od Sabe.

Sveti Josip popravlja fasadu svetom Antunu

Na kraju misnog slavlja vlč. Marijan posvjedočio je o moćnom zagovoru svetog Josipa.

Svima je poznato da je Sisačku biskupiju – Petrinju, Sisak, Glinu… – zadesio razorni potres koji se mogao osjetiti i u Voloderu. “Nije bilo strašno kao u Sisku i Petrinji, ali je ostavio tragove”, rekao je.

Primijetili su oštećenja na krovištu voloderske crkve i na pročelju. Uštedjevši nešto novaca i krenuli su s obnovom “skromno kako smo mogli i imali”.

Foto: Josip Vuković

“Popravljajući krovište učinilo nam se korisno iskoristiti skelu da obnovimo i pročelja, no nismo skupili dovoljno novca. Nakon jedne mise ostao sam u svojoj crkvi pred oltarom svetog Josipa. Kada su se ljudi razišli molio sam pred kipom svetog Josipa ovim riječima: ‘Sveti Josipe, znam da si mnogima pomogao i znam da si moćan, možda je i sad prilika da ponovno pokažeš svoju brigu za male ljude. Molim te, pomozi nam da do kraja obnovimo krovište i uredimo fasadu ove crkve u kojoj je i tvoj oltar.’ Ta me molitva nekako osnažila pa sam župnom pastoralnom vijeću kazao da idemo uz obnovu krovišta i na obnovu pročelja, odnosno fasade. Sat vremena nakon te odluke nazvao me neki poduzetnik u našem kraju i rekao: ‘Župniče, čuo sam da planirate raditi fasadu na crkvi. Moja će firma to sve besplatno odraditi. Vi nabavite materijal, a za ostalo ću se ja pobrinuti”, posvjedočio je vlč. Štingl.

Vi nabavite materijal, a za ostalo ću se ja pobrinuti.

Za kraj je poručio kako je naša Crkva kao jedan cvjetnjak, rasadnik s mnogo bilja. “Jedan je cvijet Hod za život, zatim je drugi cvijet Antunovski hod, pa Susret hrvatske katoličke mladeži, zatim Progledaj srcem. Sve su to lijepi i prekrasni cvjetovi i svaki na svoj cvjetno poseban način miriše. Želio bih da naš susret mladih, Mladifest, koji već šestu godinu imamo u Hrvatskoj bude dio tog rasadnika i pozivam vas da i vi sami dođete i da osjetite miris našega cvijeta koji se zove Mladifest”, rekao je i dodao kako su svi dobro došli, a besplatna cestarina do Siska možda također može biti nekome poticaj da se na ovaj poziv odazove.

“Otvaramo vam svoje srce, vrata naše biskupije i grada Siska. Svi ste dobro došli!”, poručio je okupljenima vlč. Štingl.

ŠESTI MLADIFEST HRVATSKA 2024

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja