Budi dio naše mreže

Ključna riječ: potres

Papa emeritus Benedikt XVI. izrazio blizinu žrtvama potresa

Nakon što je papa Franjo na općoj audijenciji u srijedu 30. prosinca pozvao na "ublažavanje patnja dragomu hrvatskomu narodu" koji je pogodio potres, s nadnevkom 31. prosinca, papa emeritus Benedikt XVI. poslao je pismo zagrebačkomu nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću u kojem je također izrazio snažnu molitvenu blizinu stradaloj Crkvi i vjernicima.

Fra Dragan Grizelj: "Neka se i u ovim trenucima vrši sveta volja Božja"

"Svakih nekoliko godina dogodi se nešto što stavlja našu vjeru i predanost Bogu na kušnju. Navikli smo da imamo i da nemamo, kako nam govori i Biblija 'znali su obilovati, a znali su i oskudijevati'. Neka se i u ovim trenucima vrši sveta volja Božja", rekao je za HKR fra Dragan Grizelj.

Psihološke posljedice potresa i kako si možemo pomoći?

"Dragi stanovnici Lijepe naše, tijekom ove godine svjedoci smo događajima koji su drugačiji od svega nam poznatog i uobičajenog. Nepredvidivi događaji poput nedavnih potresa u Zagrebu ili jučerašnjeg snažnog potresa u Petrinji, Sisku i Glini podsjetili su nas da u nekoliko sekundi naš život može poprimiti neke druge obrise, a naša rutina biti iznenada prekinuta. Mnogi su ostali bez svojih domova ili su oni nesigurni za život, a nažalost nekoliko je osoba izgubilo svoj život. Iako većina nas izvan bližeg epicentra nije pretrpjela veće materijalne štete, svima nam se treslo tlo pod nogama te nam je poljuljan osjećaj sigurnosti." Prenosimo u cijelosti rad Jelene Zadro, mag.psych. i stručne suradnice Centra za psihološko savjetovanje HKS-a i Kristijana Žibrata, mag.psych. i asistenta na Odjelu za psihologiju HKS-a.

Poseban program Hrvatskog katoličkog radija svaki dan od 10 do 14 sati

Od ponedjeljka, 11. siječnja, Hrvatski katolički radio (HKR) svakodnevno će od 10 do 14 sati emitirati poseban program pod nazivom "Srcem za Banovinu" u kojem će slušatelje upoznati s potrebama potresom pogođenih područja, predanim radom brojnih volontera i stručnih službi te velikim dobrim djelima malih ljudi.

Formirana mobilna ekipa svećenika za psihološko-duhovnu pomoć

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove formirala je mobilnu ekipu za psihološko-duhovnu pomoć osobama koje su žrtve razornih potresa u Sisačkoj biskupiji. Voditelj mobilne ekipe za psihološko-duhovnu pomoć je p. Mijo Nikić, svećenik i psiholog koji je već okupio jednu takvu ekipu koju, uz njega, sačinjavaju: svećenici isusovci: Ivo Antunović, Stipo Balatinac, Pero Vidović, Antun Volenik. U slučaju potrebe njima će se priključivati i drugi svećenici koji su već izrazili svoju spremnost da budu dio te ekipe. Obavijest patra Mije Nikića prenosimo u cijelosti.

FOTO Pater Mijo Nikić: Langov dom je razoren, molimo plemenite ljude da nam pomognu da nastavimo skrbiti za stare i nemoćne

Dva razorna potresa koja su pogodila Petrinju i okolicu teško su oštetila i starački dom koji vodi Zaklada biskup Josip Lang. Langov dom u Maloj Gorici udaljen je samo nekoliko kilometara od epicentra strašnog potresa. Pater Mijo Nikić zajedno s radnicima doma je nakon potresa počeo izvlačiti stare i nemoćne osobe. Njegov apel koji se širi Facebookom prenosimo u cijelosti. Fotografije porušenog doma su u nastavku teksta.

DAN ŽALOSTI Župnik iz Kravarskog pozvao na molitvu krunice ispred srušene crkve u 12:20

Župna crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom, 30 kilometara od Zagreba, uništena je u strahovitom potresu magnitude 6.2 stupnjeva po Richterovoj ljestivci koji je pogodio Petrinju, Sisak i okolicu u utorak 29. prosinca. Na Dan žalosti, župnik vlč. Siniša Blatarić, u vrijeme kad se dogodio potres u 12:20 minuta organizira molitvu krunice, kako ispred urušene župne crkve, tako i ispred svih drugih kapela, pilova i križnih raspela po župi kako bi zajedno u isto vrijeme molili na nakanu za sve stradale u potresu i za duhovnu i materijalnu obnovu naše Domovine.

ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA: Do daljnjega se obustavljaju slavlja misa u katedrali

"Razorni potresi, kako oni koji su prije devet mjeseci pogodili Zagreb i okolicu, tako i oni koji su jučer i prekjučer (28. i 29. prosinca) nanijeli patnju ljudima u Sisku, Petrinji, Glini i u drugim mjestima, ponovno su otežali život i u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji. Prema podacima koji pristižu iz župa Zagrebačke nadbiskupije, potres je izazvao mnoga nova oštećenja na crkvenim objektima kao i povećanja postojećih iz potresa u ožujku ove godine", poručuju iz Zagrebačke nadbiskupije.

1 2 3 4
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja