Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sisacka-biskupija

Budimo graditelji s Bogom - gradimo ne samo porušene crkve, kuće i škole, nego podižimo nadu u ljudima, izgrađujmo čovjeka

Crkve, župne kuće, samostani i kapele, njih ukupno 78, stradalo je u razornom potresu koji je 29. prosinca 2020. pogodio Sisačku biskupiju. Obnova crkava je dugotrajan i skup proces jer uključuje suradnju različitih profila stručnjaka na, uglavnom, starijim građevinama. Koliko će vremena biti potrebno i hoće li se moći obnoviti svi objekti koji su stradali u potresu, pokazat će vrijeme.

Katedrala Uzvišenja Svetoga Križa u Sisku je zaštićeno kulturno dobro i najznačajniji sakralni spomenik toga grada

Katedrala u Sisku nalazi se na mjestu na kojem je crkva postojala još od ranih kršćanskih vremena. Bulom pape Benedikta XVI. o ponovnoj uspostavi Sisačke biskupije, 2009. godine župna crkva Uzvišenja Sv. Križa uzdignuta je na čast katedrale. Katedrala je zaštićeno kulturno dobro te se smatra najznačajnijim sakralnim spomenikom grada Siska. U razornom potresu 29. prosinca 2020. teško je oštećena, no vjerojatno će se moći obnoviti.

DAN ŽALOSTI Župnik iz Kravarskog pozvao na molitvu krunice ispred srušene crkve u 12:20

Župna crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom, 30 kilometara od Zagreba, uništena je u strahovitom potresu magnitude 6.2 stupnjeva po Richterovoj ljestivci koji je pogodio Petrinju, Sisak i okolicu u utorak 29. prosinca. Na Dan žalosti, župnik vlč. Siniša Blatarić, u vrijeme kad se dogodio potres u 12:20 minuta organizira molitvu krunice, kako ispred urušene župne crkve, tako i ispred svih drugih kapela, pilova i križnih raspela po župi kako bi zajedno u isto vrijeme molili na nakanu za sve stradale u potresu i za duhovnu i materijalnu obnovu naše Domovine.

FOTO: Kako se gradi(la) crkva Našašća sv. Križa u Zrinu?

Župna crkva Našašća Svetoga Križa u Zrinu srušena je 9. rujna 1943., kada je spaljeno i uništeno i cijelo naselje Zrin, a ubijeno više od 200 i protjerano oko 600 stanovnika. Od 1946. imovina te župe konfiscirana je te do danas nije vraćena Crkvi.

"Caritasovi paketi radosti" podijeljeni potrebitima

Projekt Caritasa Sisačke biskupije „Caritasovi paketi radosti“, čiji je cilj bio doprinijeti ublažavanju najgorih oblika siromaštva na području Biskupije pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama kao i povećati njihovu socijalnu uključivost, uspješno je zaključen ovih dana. U projekt je bilo uključeno 2 655 krajnjih korisnika i 210 volontera s područja Biskupije.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja