Budi dio naše mreže

Ples anđela i pučana, sjaj Betlehemske zvijezde, pucketanje vatre ispod pastirskog kotlića, kokoši na slamici, trudnu Mariju, zaštitnika Josipa, i naravno, rođendan nježnoga djeteta Isusa – sve ovo možete vidjeti i doživjeti, dođete li, baš poput tri kralja, pokloniti se živome Kristu u zagrebački park Opatovinu, to jest, na igralište Osnovne škole Miroslava Krleže. Tamjan, zlato i smirnu već ima. Umjesto njih, ponesite svoje srce.

/ Domagoj Puljizović

Nije slučajno da su se žive jasice ove godine smjestile u vrtu kaptolske kurije, odmah pored Prišlinove kule. Građane je nekada čuvala od osmanlijskih napadača. Sada, sve do siječnja, bdije na malim Kristom.

Navještenje i rođenje Kristovo, uz pjesmu i ples, šarmantno su uprizorili amaterski glumci zajednice Cenakolo, koja pomaže mladim ljudima u liječenju od ovisnosti, uz rad, molitvu i suživot u prijateljstvu. Nekada su jaslice igrali ispred Zagrebačke katedrale, ali su zbog obnove nakon potresa za njih morali pronaći novu lokaciju. Na scenu ih postavljaju već 24 godine.

U ulozi kralja sam se našao, kroz nju se trudim više približiti Isusu. Pred njega kleknuti. Poniziti se, što više.

“Bude nas tridesetak. I naša djeca sudjeluju. Na ovaj način darujemo jaslice svima i to nam je cilj. Želimo kreirati pozitivnu božićnu atmosferu, družimo se s ljudima i nakon predstave, skuhamo čaj i dijelimo ga, a imamo i naš mali štand s ručnim radovima jer za nas je i to jedna vrsta ozdravljenja”, rekla nam je Andrea, članica Cenakola.

Predstava traje dvadesetak minuta, odiše toplinom i svetošću, a dušu vam ostavlja vedrom i smirenom. Na slamnatoj sceni plešu anđeli i pučani, pa čak i rimski vojnici kojima djetešce, također, očito dotakne dušu pa se promijene i s ostalima mu na kraju, u simpatičnoj koreografiji, kliču na slavu.

Sudjelovanje u ovoj predstavi za mene je veliki dar. Pozivam sve da nas dođete pogledati i da doživite Božić malo drukčije.

“Igram Rimljanina koji po naredbi cara Augusta popisuje stanovnike. Iako je on negativan lik, ja ovu ulogu živim i predajem kao veliku molitvu Isusu pa da ljude koji nas dođu pogledati dotakne Božić i da ga dožive dublje”, objasnio je David, član Cenacola.

Zbog toga je odlična, kako za najmanje tako i za one starije, koji, ako dođu, mogu sjesti na slamu pod večernje nebo i poslušati djedovu priču o rođenju Isusa, a najbolje od svega je, tumači djed unucima u predstavi, što je ova priča istinita.

Predstava traje dvadesetak minuta, odiše toplinom i svetošću, a dušu vam ostavlja vedrom i smirenom.

Emanuel u jaslicama ove godine igra Gašpara. “U ulozi kralja sam se našao, kroz nju se trudim više približiti Isusu. Pred njega kleknuti. Poniziti se, što više. Zadovoljan sam jer to je jako lijep, drukčiji način da se pripremim za doček Božića. Sudjelovanje u ovoj predstavi za mene je veliki dar. Pozivam sve da nas dođete pogledati i da doživite Božić malo drukčije”, poručio je.

Predstava o dolasku Boga na svijet, prikazuje se od 16. prosinca, a zainteresirani je na Opatovinu mogu doći pogledati u 16, 17 i 19 sati, još 22. i 23. prosinca, zatim na Božić te na blagdan svetog Stjepana, a također 29. i 30. prosinca, na Novu godinu kao i na Tri kralja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja