Budi dio naše mreže

Ključna riječ: isus-krist

HALO VELEČASNI? Što treba uključiti u ispit savjesti?

Kada se i zbog čega Isus radovao u životu? Što sve treba uključiti u ispit savjesti prije ispovijedi? Na ta i druga pitanja odgovarao je 29. svibnja u emisiji Hrvatskog katoličkog radija "Halo, velečasni?" mons. Zlatko Koren, župnik župe sv. Blaža u Zagrebu.

Je li Isus uskrsnuo trećeg dana ili nakon tri dana?

Postoji dvojba koliko je vremena zaista prošlo od Isusove smrti do njegova uskrsnuća - jesu li to puna 72 sata, ili nešto manje? Teolog Ben Witherington smatra kako je glavni problem u tome što tumačimo vremenske oznake iz perspektive 21. stoljeća.

Istina uskrsnuća: Ljubav je jača od smrti, ona traži vječnost

"Pripovijesti o uskrsnuću posebne su i puno su više od prikrivenih liturgijskih prizora: one prikazuju vidljivi temeljni događaj na kojem počiva sva liturgija kršćanstva (...) On je originalni izvor i snaga moga bića. U njemu stojim kao ono što jesam, ne samo kao sjena; u njemu zaista sam bliže sebi nego što bih ikada bio samo po sebi", navodi među ostalim Joseph Ratzinger, odnosno papa emeritus Benedikt XVI. u svome djelu "Uvod u kršćanstvo".

Nije vjerovao u prisutnost živoga Krista u euharistiji, ali onda je doživio 'euharistijsko čudo'

"Nisam razumio što se zaista događa na oltaru. Bio sam slijep za realnost koja se događa u tom trenutku", piše o. Gabriel Lickteig te nastavlja: "ali onda sam iskusio 'euharistijsko čudo', kao da me grom pogodio (...) Upravo taj trenutak ostavio je toliki dojam na mene da sam počeo svakodnevno ići na misu te sam pristupio samostanu i postao katolički svećenik."

ARGUMENTI Jesmo li zarobljenici grijeha predaka?

Tema emisije ''Argumenti'' HKR-a u ponedjeljak, 13. siječnja bili su grijesi predaka – jesmo li njihovi zarobljenici? Postoje li grijesi koji se nasljeđuju, jesmo li njima uvjetovani, može li netko na nas i naše potomke baciti urok? Gosti emisije bili su voditelj Kuće susreta ''Tabor'' u Samoboru fra Ivan Matić te psiholog i profesor sa Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu p. Mijo Nikić, a urednica Tanja Maleš.

Krist je Riječ tijelom postala

Riječ tijelom postala i nastanila se među nama, znači da u počelu naše stvarnosti nije neka slijepa nužnost ili čisti slučaj, već Riječ kojom se Bog izriče i daruje čovjeku.

U Kristu je mir za budućnost

On sve nas priprema za događaje koji nas čekaju, ali i za Istinu koja leži u Njemu. „To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!“ (Iv 16, 33).

Novogodišnje odluke koje ćete teško napustiti

Mnoge novogodišnje odluke koje smo donijeli tijekom života nismo ispoštovali jer su sakrivale određenu površnost zbog čega nismo punim srcem odlučili da ćemo to učiniti. Svaka odluka za poboljšanjem mora biti utemeljena u dubini duše, a one utemeljene u ljubavi i Kristovu nauku učinit će nas boljim ljudima za sebe i sve oko nas.

Što je to advent ili došašće za vjernike?

Vrijeme došašća ili adventa je vrijeme iščekivanja Spasitelja. Sveto je to, pobožno i posebno liturgijsko vrijeme kada se na poseban način želimo pripremiti za blagdan pun ljubavi - Božić. Ovo vrijeme adventa često krivo tumačimo, pa već početak adventa počinje s izvanjskim slavljenjem, kao da Božić puno ranije započinje. No, što je to advent ili došašće? Možda bi bilo dobro da promislimo, kao vjernici, da je advent posebno vrijeme i vrijeme pripreme za Božić.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja