Budi dio naše mreže

Ključna riječ: djeca

Roditelji su prvi odgojitelji vjere svojoj djeci

Prvi odgojitelji vjere su roditelji, no koliko dugo to traje i prestaje li uopće? Roditelji imaju nezamjenjivu ulogu u odgoju svoje djece, stoga se valja upitati koliko dugo imamo odgovornost za duhovnu formaciju svoga djeteta.

Roditelji, pomozite svojoj djeci da razviju empatiju u sebi

Naučiti djecu empatiji je od izuzetne važnosti. Empatija omogućuje da drugu osobu vidim kao nekoga tko je moj "bližnji", brat ili sestra. a ne kao grabežljivca. Otac ili majka, poput dirigenta orkestra, omogućit će svakom djetetu da nauči "svirati" svoju ulogu na putu do prekrasnog koncerta.

Svako dijete trebalo bi poznavati svog nebeskog zaštitnika

Što bolje dijete poznaje život sveca čije je ime dobio na krštenju, to će mu se bolje moći moliti i preporučiti u životu. Ne predstavljajte sveca djetetu kao "superheroja" jer i sveci su bili grešnici poput nas, doživljavali slične probleme, neuspjehe, prepreke i brige. No, usprkos svemu ili upravo zbog toga, neumorno su tražili Boga i pustili ga da djeluje u njihovim životima.

Kako razgovarati s djecom o anđelima?

Jednostavni i popularni ilustrativni prikazi mogu kod djeteta stvoriti plitku i nepotpunu sliku anđela i njegove službe. Iako se ti prikazi čine najlakšim odgovorima na pitanja koja djeca postavljaju, tu sliku djeca mogu odbaciti kad odrastu.

Kako možemo naučiti svoju djecu da cijene ljepotu?

U vrlo ranoj dobi djeca imaju sposobnost biti zadivljena svijetom oko sebe, da ih fasciniraju list na drvetu, sjajni kamen mokar od kiše, svijetla ptica u šumi, ljupko lice. Ako se takvo viđenje ne njeguje, ono može postati zamagljeno i zauvijek izgubljeno.

Dar očevog blagoslova

Očev blagoslov nadilazi riječi. Češće se daruje kroz dar pažnje, dar prisutnosti i dar slušanja. Nalazi se i u odbacivanju očinske težnje da svoju djecu napravimo na svoju sliku ili pak da ih tjeramo da postanu ono što mi sami nismo uspjeli postati. Možda nisi bogat i nećeš moći svojoj djeci ostaviti veliki imetak ali možeš im pružiti baštinu svog blagoslova.

1 2 3 6
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja