Budi dio naše mreže

Ključna riječ: andeli

Tko su anđeli?

Postojanje duhovnih, netjelesnih bića koje Sveto pismo obično naziva anđelima, vjerska je istina. Svjedočanstvo Pisma o tome je jasno kao što je i predaja jednodušna.

Zlo postoji i bori se za duše – jesmo li svjedoci posljednje bitke?

U emisiji „Argumenti“ Hrvatskog katoličkoga radija u četvrtak 23. ožujka o temi „Zlo postoji i bori se za duše – jesmo li svjedoci posljednje bitke?“ govorili su izv. prof. dr. s. Valerija Kovač s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, isusovac p. Siniša Štambuk i Mišo Lukenda, voditelj molitvene zajednice „Nanovo rođeni”. Urednica emisije je Tanja Maleš.

Saznajte zašto su ljudi manji od anđela

Dok u grčkom prijevodu Psalma 8 David pjeva da Gospodin čovjeka "učini malo manjim od Boga", bezimeni pisac Poslanice Hebrejima razumije da se iza hebrejske riječi za Boga katkada kriju upravo anđeli, jednako kao što su brojni biblijski junaci shvaćali da ih je u liku "anđela Gospodnjega" pohodio sam Bog.

Mogu li anđeli pjevati ili govoriti?

Anđeli koji služe Bogu na zemlji imaju sposobnost preuzeti ljudski oblik u izvršavanju svojih božanskih misija. Mnoge primjere toga vidimo u Starom zavjetu.

Popularna pitanja o anđelima

Anđeli su fascinantna duhovna stvorenja. Mnogi kršćani imaju pitanja o tome tko su i kakav utjecaj imaju na svijet. Strogo govoreći, o anđelima ne znamo mnogo, osim onoga što je otkriveno u Bibliji. Ipak, Biblija nam daje dobar smjerokaz za razvrstavanje najčešćih mitova o anđelima. Evo top 5 pitanja koja kršćani postavljaju o anđelima i njihovim odgovorima. (Detaljni odgovori mogu se naći na donjim poveznicama).

Anđeli - svjedoci Uskrsnuća

Prema dokazima iz Svetog pisma, većina ljudskih bića koja se sretnu s anđelima padnu u strašnom užasu, pobjegnu ili ih pokušaju štovati jer su tako veličanstvena bića. Anđeli su ispunjeni tolikom slavom da je susret s njima uvijek neodoljivo iskustvo za grešna ljudska bića.

Pape koji su se susretali sa svojim anđelom čuvarom

Veza nekih papa 20. stoljeća s njihovim anđelima čuvarima bila je vrlo intenzivna - među njima su papa Pio XI., Dobri papa i najveći zaljubljenik u anđele, Veliki papa. Neki su se molili ne samo svom anđelu čuvaru, nego, ako bi se našli u kakvoj osjetljivoj stvari koju su trebali razriješiti, i anđelu čuvaru svog sugovornika.

Kojim jezikom govore anđeli?

Anđeoski jezik može se činiti preslabim i nerazumljivim nama koji smo navikli na materijalni zvuk i riječi koje dolaze iz usta. Međutim, on je mnogo snažniji, jasniji i cjelovitiji od bilo kojeg drugog ljudskog jezika. Budući da su anđeli nematerijalna i bestjelesna bića, oni međusobno ne razgovaraju na ljudskom jeziku, riječima koje dolaze iz usta. Pa koji je njihov jezik?

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja