Budi dio naše mreže

Mons. Milan Zgrablić, imenovani zadarski nadbiskup koadjutor, obratio se mladima pozivajući ih na Susret mladih Zadarske nadbiskupije koji se održava u četvrtak, 23. lipnja u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 20 sati.

/ md

Taj je susret završni dio nadbiskupijske duhovne priprave ususret biskupskom ređenju na kojem će se mladima prigodno obratiti i mons. Zgrablić.

Sve generacije mladih, srednjoškolce, studente i radničku mladež, na susret u katedrali pozivaju i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predmolitelj toga bdjenja molitve za pastire i Crkvu i zadarski studentski kapelan don Ivan Šibalić.

Ljepoti susreta će doprinijeti i pjevanje koje će animirati iskusni i angažirani zbor mladih u Nadbiskupiji, Zbor mladih iz župe Uznesenja BDM na zadarskoj Belafuži pod vodstvom Luke Kotlara.

“Nosim najljepša iskustva u susretu s mladima”

„Radujem se ideji i organizaciji nadbiskupa Želimira Puljića koji je želio da neposredno prije biskupskog ređenja bude susret mladih u zadarskoj katedrali. Moj život je puno vezan uz rad s mladima jer sam gotovo 20 godina bio vrlo aktivan u radu s mladima. Nosim najljepša iskustva u susretu s mladima, u organizaciji različitih događaja kao što su liturgijska slavlja, duhovne vježbe, duhovni susreti, tribine, predavanja.  U svemu tome nastale su izvanredne ideje i suradnje, kao što je bilo osnivanje Katoličke udruge mladih Istre (KUMI) koja je bila jedna od prvih organiziranih susreta i rada s mladima u Hrvatskoj. Radujem se tom susretu i pozivam mlade da dođu na susret u katedralu sv. Stošije“, poručio je mons. Zgrablić.

Sv. Benedikt je govorio da Duh Sveti govori preko mladih. Prema tome, itekako su nam važni mladi i da oni dolaze na taj susret.

Jako mu je drago da se susret odvija u posebnom duhu, u molitvenom duhu.  „Dolazim u Zadarsku nadbiskupiju kao biskup, kao onaj koji želi živjeti s ovim narodom, živjeti s ovim mladima. Sv. Benedikt je govorio da Duh Sveti govori preko mladih. Prema tome, itekako su nam važni mladi i da oni dolaze na taj susret. Molim mlade pomoć u mom radu, u mom poslanju, u onome što Bog želi od nas“ potaknuo je mlade mons. Zgrablić.

Uz prigodne nagovore, bitan dio susreta će biti i euharistijsko klanjanje pred Presvetim.

Računam na mlade

„Najveća suradnja i najveća pomoć je naš duhovni život, naša molitva, da se Bogu otvaramo, da Boga slušamo. Stoga mi je jako drago što je susret s mladima zamišljen baš u tom duhu u katedrali, neposredno prije ređenja, da to bude molitveni trenutak stajanja pred Presvetim. Jer svi smo pozvani najprije slušati ono što Bog govori u susretu s nama, što Bog nama komunicira. Ono što Bog nama želi darovati. Božji govor je uvijek velik. Bog je najveće dobro od kojega veće ne možemo niti poželjeti.

Računam na mlade, na suradnju zajedno s njima, na dobru volju mladih, na njihovu živu vjeru – da otkrivaju Krista, da prepoznaju Krista (…)

Prema tome, ako dolazimo na susret u molitvi s Bogom, dolazimo na ono najveće od čega veće ne možemo niti poželjeti. Dakle, nije to samo molitva za mene, za Zadarsku nadbiskupiju, nego kada dodirujemo to najveće dobro, sve to bogatstvo mi zajednički dijelimo. Pa srdačno pozivam mlade da dođu na susret u katedralu. Preporučujem se toplo u molitve. Računam na mlade, na suradnju zajedno s njima, na dobru volju mladih, na njihovu živu vjeru – da otkrivaju Krista, da prepoznaju Krista, da se otvaraju Kristu, da to najveće Dobro bude i njima velika radost u njihovom životu“, poručio je mons. Zgrablić.

Biskupsko geslo mons. Zgrablića je ‘I rod donosite’, a geslo Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži održanog u Zadru 2010. bilo je „Da vaša radost bude potpuna“. Uvodni tekst iz himne toga susreta je bio ‘Ja sam trs, vi sta loze“.

Zajedničko geslu i himni zadarskog SHKM-a 2010. koji je okupio 30 000 mladih, najviše dotada na tim susretima i geslu mons. Zgrablića je isto, upravo Ivanovo evanđelje koje je osobito važno mons. Zgrabliću u njegovom svećeništvu, a to Evanđelje bilo je navješteno i na susretu s mladima 2010.: prispodoba o vinogradaru, trsu i lozi koja opisuje potrebu ukorijenjenosti loze (čovjeka) na trs (Krista), da bi se donijelo plod. Vinogradar (dobri Otac) lozu obrađuje obrezivanjem neplodnih grana radi veće plodnosti i potpune radosti, da naša radost bude potpuna.

Pozvani smo vršiti Božju volju

Veza mons. Zgrablića s mladima, posredno, već je bila zasijana na nacionalnom susretu mladih 2010. i po tome geslu iz Ivanovog evanđelja; 12 godina poslije, u Zadarsku nadbiskupiju dolazi biskup kojemu je to ‘credo’ svećeničkog i osobnog duhovnog života.

„U lijepom mozaiku cijelog događanja biskupskog ređenja i to se tako lijepo uklapa. Meni je osobito Ivanovo evanđelje, 15. poglavlje. I sve ono što Isus govori na Posljednjoj večeri meni je osobito, jako me dira. To ispunja moj život, daje smisao mom životu i u tome na neki način otkrivam sebe.

Jer poznavati Sveto Pismo, poznavati Boga, znači poznavati sebe i otkrivati sebe, otkrivati Božji plan, otkrivati Božju volju. A to je nama u našoj naravi. Kada mi vršimo Božju volju, mi se ne odričemo nečega. Nego, budući da smo mi opterećeni našim slabostima, našim grijesima, našom naravi koja je ranjena, kada mi dolazimo do Božje volje, mi dolazimo do istine, do onoga što Bog istinski od nas očekuje, traži, onakve kakve nas je Bog stvorio. Onaj koji ulazi u duboku suradnju s Bogom, u duhovni odnos s Bogom, kako je to lijepo rekla sv. Terezija Avilska, velika mističarka, mi do toga ne možemo tek tako lako doći, ali možemo biti na tom putu.

Želio bih da to bude rod života, da taj rod promatramo, da od toga roda živimo; da nas taj rod privlači, da nas privlače njegovi mirisi i da ih već sada osjećamo u svom životu.

Naime, sv. Terezija Avilska kaže: „Kada mi vršimo Božju volju i kad čovjek tako duhovno živi, zapravo uvijek vrši Božju volju. I Bog ga uvijek uslišava“. Jer čovjek čini samo Božju volju, jer ljudska volja i Božja volja se ujedinjuju. A to je onda vrhunac našega ostvarenja, vrhunac našega spasenja. Evo, taj cilj gledamo pred sobom. Želio bih da to bude rod života, da taj rod promatramo, da od toga roda živimo; da nas taj rod privlači, da nas privlače njegovi mirisi i da ih već sada osjećamo u svom životu“ poručio je mons. Milan Zgrablić dan uoči susreta s mladima u zadarskoj katedrali u četvrtak 23. lipnja, s početkom u 20 sati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja