Budi dio naše mreže

Današnji dan 1991. godine bio je jedan od najdramatičnijih dana obrane Zadra. Upravo zbog te činjenice i činjenice da se Zadar uspješno obranio danas obilježavamo Dan obrane grada Zadra.

/ Borna Marinić

Nakon što je cijeli dan Zadar bombardiran s kopna i iz zraka, u poslijepodnevnim satima u Zadarski su kanal ušli brodovi Jugoslavenske ratne mornarice i otvorili vatru po gradu. Istovremeno, jedinice Kninskog korpusa potpomognute neprijateljskim postrojbama iz Šepurina opasno su zaprijetili stavljanjem omče oko grada izbijanjem u područje Bokanjca i Dračevca. Gotovo je nevjerojatno da je posada samo jednog jedinog i k tome još protuzrakoplovnog topa, otjerala uljeze s mora. Branitelji su naoružani protuzrakoplovnim streljivom i topom Bofors proizvedenim 1941. godine napravili čudo:

“Pogodili smo raketnu topovnjaču s tri granate u krmeni dio, ali joj nismo napravili nekakva veća oštećenja upravo zbog nedostatka odgovarajućeg streljiva. Topovnjača je gotovo odmah zaokrenula s kursa, a veliki patrolni brod Koper joj je pritekao u pomoć, trudeći se pokriti ju svojom znatno većom siluetom. Nastavili smo paljbu prema Kopru, gađajući ga u predio kormilarnice tj. nadgrađa. Vidjeli smo da smo ga pogodili nekoliko puta, ali opet nismo napravili nikakvu značajnu štetu, dok je brod povremeno otvarao vatru i prema Preku. U jednom trenutku su otkrili i nas, pa su zapucali prema nama iz svojih šestocijevnih protuzrakoplovnih topova. Međutim, u jednom trenutku, brodovi su se jednostavno okrenuli i vratili prema uvali Šepurine”, posvjedočili su za Zadarski list ljudi koji su tog dana bili posada famoznog topa. Napad ratnih brodova na Zadar i njihovo povlačenje s bojišta i uništenje tenka T-55 na Dračevcu, bile su prekretnice u obrani Zadra. Već sutradan, na snagu je stupilo potpisano primirje i JNA je ubrzo zauvijek otišla iz Zadra.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja