Budi dio naše mreže

Ključna riječ: zadar

Samostalni gradski bataljun Zadar

Nakon što je Zadar početkom listopada 1991. godine obranjen Zapovjedništvo sektora Zadar na današnji je dan 1991. izdalo zapovijed o preustroju 112. zadarske brigade Zbora narodne garde. Pripadnici tadašnjih rajonskih štabova Istok, Centar i Zapad, koji su izvodili blokadu vojarni i držali crtu obrane grada Zadra od Ploče preko Sokinog i Bilog briga do Bokanjca, tako su okupljeni u novoosnovani Samostalni gradski bataljun Zadar kojim je zapovjedao Šime Glavan.

Bitka za Zadar

Današnji dan 1991. godine bio je jedan od najdramatičnijih dana obrane Zadra. Upravo zbog te činjenice i činjenice da se Zadar uspješno obranio danas obilježavamo Dan obrane grada Zadra.

TOMISLAV MARIJAN BILOSNIĆ Dobre poezije nema ukoliko nije duhovna

Hrvatski književnik, slikar, publicist, fotograf i novinar Tomislav Marijan Bilosnić ove godine obilježava 75 godina života i 55 godina umjetničkog stvaralaštva. Dvije velike i važne obljetnice bile su povod za razgovor u emisiji Kulturogram HKR-a.

ZADAR Vraćen sjaj iznimnom djelu venecijanskog renesansnog slikarstva

Oltarna pala Uznesenje Marijino slikara Lorenza Luzza i konzervatorsko-restauratorski radovi na tom vrijednom sakralnom djelu iz 1511. godine predstavljeni su u ponedjeljak 20. prosinca u prostoru Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU) u Zadru. Sjaj i koloristička kvaliteta vraćeni su iznimnom djelu venecijanskog renesansnog slikarstva koje je izloženo u prostorima SICU-a Zadar.

"72 sata bez kompromisa" u Zadru

U sklopu promocije volonterskog maratona 72 sata bez kompromisa, članovi Organizacijskog tima te akcije za Zadarsku nadbiskupiju u subotu 9. listopada održali su najavni događaj u središtu Zadra, kada su animirali sugrađane da se prijave za sudjelovanje u tom maratonu od 14. do 17. listopada. Maraton se održava u desetak europskih zemalja, a u Hrvatskoj u 16 gradova. Geslo ovogodišnje akcije je Zagrli srcem.

Crkva svetog Donata - simbol grada Zadra

Crkva sv. Donata, smještena uz zadarsku katedralu sv. Stošije i posred rimskog foruma simbol je grada Zadra. Riječ je o jednom od najvrjednijih spomenika predromaničkog graditeljstva na Jadranu koji na istome mjestu stoji više od jednog tisućljeća. Ta važna crkva kružnog tlocrta podignuta je u osmom stoljeću, no početkom devetog se stoljeća preuređuje i dobiva izgled koji je i danas većim dijelom sačuvan.

Projekt mladih iz "72 sata bez kompromisa" Zadar oduševljava prolaznike

S ciljem senzibiliziranja javnosti za volonterski maraton '72 sata bez kompromisa' koji godinama okuplja tisuće mladih u cijeloj Hrvatskoj, mural '72 sata bez kompromisa', što je inicijativa mladih iz Organizacijskog tima '72 sata bez kompromisa' Zadar, završen je nakon svoga četveromjesečnog nastajanja. Autor murala je muralist Jure Lisak, a nalazi se na pročelju stambene zgrade u ulici Stjepana Radića u Zadru, na lokaciji iznad mosta i Branimirove obale.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja