Budi dio naše mreže

Jubilarni peti Antunovski hod, ove će godine trasu od 16 km započeti u subotu 10. lipnja u Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima čiji će zadnji kilometar završiti u Župi sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu. Tim povodom, u emisiji Aktualno Hrvatskog katoličkoga radija gostovao je u srijedu 29. ožujka idejni začetnik hoda, franjevac konventualac fra Stjepan Brčina.

/ ab

Centar za duhovna zvanja franjevaca konventualaca koji vodi fra Stjepan Brčina iz Župe sv. Antuna Padovanskoga na Svetome Duhu i Župa sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima zajedno s evangelizacijskom zajednicom „Sveti Duh“ i ove godine organiziraju Antunovski hod uoči spomendana „sveca svega svijeta“ – sv. Antuna Padovanskog.

Ovogodišnji peti, jubilarni Antunovski hod, koji je prvotno zamišljen kao „gradski hod“, s vremenom je „uzdignut“ na nacionalnu razinu. Najavili su se ne samo hodočasnici iz hrvatskih regija već i oni iz susjedne nam Bosne i Hercegovine, Njemačke i Austrije. Uvijek postoji vjerojatnost da će se taj krug proširiti.

Fra Stjepan je ipak istaknuo posebnu skupinu najavljenih vjernika, a to su Nijemci iz njemačke jugoistočne pokrajine Bavarske, koju su u desetom mjesecu prošle godine posjetili fra Stjepana i evangelizacijsku zajednicu „Sveti Duh“. Riječ je o razmjeni iskustava na evangelizacijskom planu.

„Oni sad dolaze da iskuse ono o čemu smo im pričali, što mi radimo u Zagrebu. Jako mi je drago da možemo njemačku Crkvu – prave Nijemce potaknuti da i oni dođu i dožive ovo što mi radimo i na koji način radimo“, rekao je fra Stjepan.

U povodu pete godine Antunovskog hoda simbolično će se u križ na kojem su ispisane godine održavanja hoda ugraditi relikvije sv. Antuna. „Sretan sam zbog toga“, kazao je fra Stjepan te istaknuo kako hod to zaslužuje.

Papa Franjo je na početku pontifikata istaknuo kako su redovnici pozvani izaći na periferije Crkve kako bi probudili svijet. Fra Stjepan je nastavno na Papine riječi kazao kako smo kao vjernici „pozvani izaći iz okvira ustaljenih vjerskih ponašanja (…), pozvani smo na svjedočenje“, kako bi zaživjela evangelizacija. To se može smatrati ciljem Antunovskog hoda koji nipošto nije „prazan hod, to je duhovna obnova“, rekao je.

Antunovski je hod slika mladih koji ipak sakramentalno žive što pobija medijski mit ili parolu „takvi mladi ne postoje“. „Vizualno želimo demantirati ono što svakodnevno slušamo“, a to nastojanje se može ubrojiti u niz ciljeva lipanjskog hoda.

Pozvani smo na svjedočenje.

Ove se godine pješači pod geslom „Molitva čisti dušu“ – rečenicom sv. Antuna oko koje će se „graditi“ homilija na dan održavanja hoda. Geslo će biti tiskano na promidžbene materijale koji u četvrtak 30. ožujka izlaze u prodaju. Kupnjom materijala potpomaže se organizacija u kojoj sudjeluju mnogi.

Vrijedno je istaknuti da je oformljen molitveni tim koji molitvom prati korake takoreći vidljive organizacije.

Sve slušatelje HKR-a te čitatelje portala Hrvatske katoličke mreže fra Stjepan poziva da se pridruže timu u molitvi te na taj način postanu dio organizacijskog tijela.

Antunovski hod započinje u Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima čiji je prethodni župnik, od milja prozvan župnikom Hrvatskog katoličkog radija, iznenada preminuo u 57. godini života na svetkovinu Božića 2022. godine. Govoreći o dobroj suradnji dviju antunovskih župa, fra Stjepan se prisjetio pok. mons. Antuna Sentea: „Meni osobno, pokojni župnik Antun Sente fali. S tim čovjekom sam započeo ovu priču (…).“

Hod je duhovna obnova.

Zaključno je fra Stjepan poručio: „Na trgu se dogodi eksplozija neke radosti, misliš da je to to – međutim, reći ću sada vama medijima – vi svi propustite nažalost najljepši dio završetka hoda jer mislite da je vrhunac na trgu. Je, bude fantastično na trgu, ali ono što smo već četiri godine doživjeli na klanjanju na Svetom Duhu (…), milost se spusti i zajedništvo nastane, nekako se to najmanje prikaže.“

Dobna granica ne postoji, hodu se mogu priključiti svi oni koji se osjećaju mladima.

Emisiju Aktualno u cijelosti možete poslušati u arhivi programa HKR-a.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja