Budi dio naše mreže

Od krhotina granate teško je, kobnog 13. prosinca 1991., ranjen Tomislav Hrkovec, pripadnik 153. brigade Hrvatske vojske. Deset dana kasnije preminuo je u bolnici u Zagrebu u 23. godini života.

/ Borna Marinić

Prisjećajući se tragične operacije Vihor i neuspješnog pokušaja ovladavanja hrvatskih snaga desnom obalom Kupe prema Glini u Domoljubnim minutama prije deset dana spomenuli smo se 18 poginulih heroja. Ipak taj tragični događaj odnio je još jednu žrtvu koju nismo spomenuli. Naime od krhotina granate teško je, kobnog 13. prosinca 1991., ranjen Tomislav Hrkovec, pripadnik 153. brigade Hrvatske vojske. Deset dana kasnije preminuo je u bolnici u Zagrebu u 23. godini života.

Tomislav Hrkovec rođen je 11. rujna 1969. u Zagrebu u obitelji Ljube i Antuna, a odrastao je uz dvije godine mlađu sestru Žaklinu. Osnovnu školu završio je u selu Mraclin kraj Velike Gorice gdje su i živjeli te u Vukovini, a zvanje strojarskog tehničara stekao je po završetku srednje škole „Nikola Tesla“ u Zagrebu. Bio je zaposlen u Zagreb parkingu, a kolege ga se sjećaju kao izrazito odgovorne osobe. Osim toga bio je član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mraclin.

Na početku rata Tomislav se uključio u Narodnu zaštitu, a od listopada 1991. sa 153. velikogoričkom brigadom otišao je na pokupsko ratište. Tamo je i stradao izvlačeći pripadnike 102. novozagrebačke brigade s prve crte u Šišincu nakon što ih je neprijatelj natjerao u paničan bijeg preko Kupe. Krhotina minobacačke granate ranila ga je u glavu. Nažalost nakon deset dana borbe medicinskog osoblja za njegov život Tomislav Hrkovec položio je svoj život za Hrvatsku. Pokopan je na groblju u Vukovini gdje je sprovodne obrede vodio velečasni Đuro Sabolek iz mjesne crkve Pohoda BDM.

U ime suboraca, od Tomislava se oprostio dr. Krešimir Hubak: Sjećam se prvih dana organiziranja našeg otpora kada smo s nekoliko puščica i šakom metaka ili spremni suprotstaviti se močnoj sili jugo-komunističke armade. S pozicije zdravog razuma to je bilo besmisleno, no bili smo sigurni da radimo pravednu stvar i da je Bog s nama. Kada su se drugi kolebali i kalkulirali, ti si, unatoč mladosti bio odlučan i nisi pokleknuo. One rujanske tople noći kada sam tražio vozače za buldožere kojima smo trebali blokirati prilaze kasarni u Velikoj Buni, istog časa si se javio kao dragovoljac. Ta lakoća tvoje odluke pokazala je svu tvoju ljudsku veličinu. No, za nas, koji te poznajemo i koji smo s tobom proveli veći dio života, to i nije iznenađenje. Još kao mali, kada si se učlanio u naše dobrovoljno vatrogasno društvo Mraclin, pokazao si svoje vrline i uvijek si časno obavljao svoje dužnosti dobrovoljnog vatrogasca. Društvo se je uvijek moglo osloniti na tebe i tvoje sposobnosti, i znali smo da ćeš uvijek preuzete zadaće obaviti časno i pošteno.

Takovim svojim ponašanjem u našem društvu bio si primjer i mladima koji su se nakon tebe učlanjivali u naše vatrogasno društvo. Tvojom herojskom pogibijom naše
društvo i naše mjesto Mraclin izgubili vrijednog člana i mještanina. U ozračju Božića, blagdana obitelji, mira, naša domovina i dalje krvari. No mi, koji smo još živi, poručujemo ti da ćemo se i dalje boriti za vrednote koje si cijenio: vjeru, domovinu, obitelj. Vjerujemo da će i tvoja žrtva rezultirati rođenjem slobodne i neovisne Hrvatske koju su generacije domoljuba poput tebe sanjale.

Tomislav Hrkovec posmrtno je promaknut u čin časničkog namjesnika HV, te je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i Spomenicom domovinskog rata. Tomislavovo je časno ime utisnuto na spomeniku kojega je vojarni u Velikoj Buni svojim poginulim pripadnicima podigla 153. brigada HV, kao znak odanosti, poštovanja i trajnog sjećanja na njihov neizmjeran prinos hrvatskoj slobodi.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja