Budi dio naše mreže

Ključna riječ: domovinski-rat

Kronologija događaja na današnji dan

28. svibnja 1990. u povodu upita i protesta iz Slovenije i Hrvatske, predstavnici JNA objasnili su da oružje slovenske i hrvatske Teritorijalne obrane nije oduzeto nego samo premješteno u sigurnija skladišta. Naravno, to se pokazalo kao laž.

Kanađani protiv Srba

Nakon što je prihvaćen mirovni plan Cyrusa Vancea te postignuto primirje između Hrvatske i JNA, u našu zemlju stigle su plave kacige, odnosno UNPROFOR-ci koji su trebali osigurati nesmetan život na ratom zahvaćenom području te ostvarivanje Vanceova plana u praksi. Jedna od niza svjetskih zemalja iz kojih su stigli ti vojnici, pripadnici mirovnih snaga, bila je i Kanada.

Ubojstvo u Čamerovcu

Čamerovac, seoce udaljeno 5 kilometara od Slunja u pravcu Bosne, postalo je na današnji dan 1992. godine poprištem svirepog zločina počinjenog iz mržnje prema Hrvatima i bijesa nakon vijesti da je Hrvatska međunarodno priznata. Toga su dana u selu ubijeni Franjo Šajfar i Anka Rupa.

Poginuo heroj Domovinskog rata Zlatko Brlečić

Na današnji dan 1994. godine na južnom bojištu život je nesretnim slučajem izgubio pripadnik 8. lakojurišne brigade Hrvatske vojske i heroj Domovinskog rata Zlatko Brlečić.

1 2 3 21
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja