Budi dio naše mreže

Ključna riječ: domovinski-rat

Razmjena tzv. "somborske skupine"

Na današnji dan, 12. siječnja 1994. godine na kontrolnom punktu UNPROFOR-a kod Lipovca, razmijenjeno je 10 pripadnika tzv. "somborske skupine" te 5 drugih hrvatskih zarobljenika u srpskim tamnicama.

Borba za Uskoplje

Na današnji dan, 11. siječnja 1993. godine započela je agresija Armije BiH na Uskoplje odnosno Gornji Vakuf.

Pronađena prva masovna grobnica u Domovinskom ratu

Na današnji dan, 9. siječnja 1992. godine, uz prometnicu Pakrac - Požega, stotinjak metara od sela Kusonje pronađena je prva masovna grobnica u Domovinskom ratu. U grobnici su se nalazili posmrtni ostaci ubijenih hrvatskih vojnika i policajaca koji su stradali 8. i 9. rujna 1991. godine u bitci za selo Kusonje.

Dva MiG-a JNA napala su dva helikoptera Europske promatračke misije

Zrakoplovstvo Jugoslavenske narodne armije u Domovinskom ratu često je djelovalo na zračnom prostoru Republike Hrvatske, osobito od rujna do prosinca 1991. godine. Najjači odjek imalo je svakako bombardiranje i raketiranje Banskih dvora, odnosno atentat na Franju Tuđmana, 7. listopada 1991. godine no u svijetu je možda čak i glasnije odjeknuo još jedan suludi čin Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva.

Kakvo je stanje bilo na hrvatskoj bojišnici 1991. godine?

Na Staru godinu prisjećamo se kako je izgledao 31. prosinca 1991. Cijelom duljinom hrvatske bojišnice bilo je nemirno tako da ni vojnici bojovnici ni civilno stanovništvo nije moglo na miru dočekati novu godinu. Pregledom stanja na bojišnice stječemo uvid kako je neprijatelj bio aktivan od istočne i zapadne Slavonije, preko središnje Hrvatske oko Karlovca, Like, središnje Dalmacije i dubrovačkog kraja.

Knjiga o obrani i stradanju Općine Tovarnik u Domovinskom ratu

O jednom od najpotresnijih događaja u novijoj hrvatskoj povijesti, u javnom diskursu okamenjenom u sintagmi "Dan kada je Tovarnik plakao" svjedoči knjiga "Svjedočim. Obrana i stradanje Općine Tovarnik u Domovinskom ratu" koja uskoro izlazi u nakladi Općine Tovarnik.

Oslobođeno Bučje

Na današnji dan, 26. prosinca 1991. godine, hrvatske su snage u sklopu oslobodilačkih operacija na području zapadne Slavonije oslobodile selo Bučje.

Oslobođeno selo Kusonje

Na današnji dan, 25. prosinca 1991. godine oslobođeno je selo Kusonje, jedno od najzloglasnijih neprijateljskih uporišta na području Pakraca. Na tabli na ulazu u selo na ćirilici je pisalo „Mala Srbija“, a u hrvatskoj javnosti ono je poznato po masakru 20 bjelovarskih branitelja 8. rujna 1991. godine, o čemu je snimljen film „Broj 55“. Dvije godine kasnije, srpski teroristi postavili su eksploziv na komemoraciji poginulima prilikom čega su poginule još tri osobe, a jedanaest ih je ranjeno.

Oslobođeno selo Dereza

Na današnji dan, 24. prosinca 1991. godine, hrvatske snage na pakračkom ratištu oslobodile su selo Dereza.

1 2 3 11
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja