Budi dio naše mreže

Ključna riječ: domovinski-rat

U Vukovaru identificirano pet osoba nestalih u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja 2. lipnja 2023. u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru identificirano je pet osoba nestalih u Domovinskom ratu, čiji su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani u veljači iz masovne grobnice u Šarviz Doli u blizini Vukovara.

Kronologija događaja na današnji dan

28. svibnja 1990. u povodi upita i protesta iz Slovenije i Hrvatske, predstavnici JNA objasnili su da oružje slovenske i hrvatske Teritorijalne obrane nije oduzeto nego samo premješteno u sigurnija skladišta. Naravno, to se pokazalo kao laž.

ARGUMENTI HKR-a: Potraga za 1812 nestalih iz Domovinskog rata neće prestati

Posljedice Domovinskog rata koje se osjećaju i trideset godina kasnije, bile su teme Argumenata HKR-a u četvrtak, 4. svibnja. U emisiji su govorili Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i prof. dr. sc. Veljko Đorđević, psihijatar, izvanredni profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Emisiju je uredila Dijana Kopjar Mucak.

IN MEMORIAM 25. obljetnica smrti ministra Gojka Šuška

Na današnji dan, 3. svibnja 1998., umro je Gojko Šušak, ratni ministar obrane Republike Hrvatske, koji je dao nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske i ustroju Hrvatske vojske. Bio je desna ruka i prvi čovjek od povjerenja predsjednika Tuđmana.

Križni put za branitelje: Crkva kao mjesto utjehe i mira

Korizmeni susret hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata održan je u petak, 17. ožujka, u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu. Pobožnost križnog puta i misu predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u koncelebraciji s rektorom zagrebačke katedrale i kanonikom Prvostolnog kaptola mons. Zlatkom Korenom.

Kanađani protiv Srba

Nakon što je prihvaćen mirovni plan Cyrusa Vancea te postignuto primirje između Hrvatske i JNA, u našu zemlju stigle su plave kacige, odnosno UNPROFOR-ci koji su trebali osigurati nesmetan život na ratom zahvaćenom području te ostvarivanje Vanceova plana u praksi. Jedna od niza svjetskih zemalja iz kojih su stigli ti vojnici, pripadnici mirovnih snaga, bila je i Kanada.

Ubojstvo u Čamerovcu

Čamerovac, seoce udaljeno 5 kilometara od Slunja u pravcu Bosne, postalo je na današnji dan 1992. godine poprištem svirepog zločina počinjenog iz mržnje prema Hrvatima i bijesa nakon vijesti da je Hrvatska međunarodno priznata. Toga su dana u selu ubijeni Franjo Šajfar i Anka Rupa.

1 2 3 21
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja