Budi dio naše mreže

Ključna riječ: domovinski-rat

Biskup Košić na Petrovoj gori: Križ i patnja dio su našega života i ako želimo biti Isusovi učenici moramo znati prihvatiti ono što Bog hoće

„Ova planina nosi naziv Petrova gora zbog kralja Petra Svačića koji je tu 1097. godine poginuo, a onda je za pet godina nestala i nezavisnost naše domovine te smo je čekali 888 godina sve do 1990. godine kada smo je i dočekali. Koliko je samo trebalo žrtvi da mi opet izvojevamo našu nezavisnost i slobodu. Puno je u tom razdoblju bilo križeva i mučenika za slobodu", naveo je sisački biskup Vlado Košić predvodeći misno slavlje na ostacima pavlinskog samostana na Petrovoj gori.

Na današnji dan uhićen Anton Kikaš

Na zagrebačkom aerodromu Pleso 31. kolovoza 1991. Jugoslavenska narodna armija uhitila je kanadskog poduzetnika hrvatskog podrijetla Antona Kikaša. Uhićen je u Boeingu 707 ugandske zrakoplovne tvrtke s 18 tona lakog pješačkog i protuoklopnog naoružanja namijenjenog Ministarstvu unutrašnjih poslova i Zboru narodne garde Republike Hrvatske.

Na današnji dan ubijen snimatelj Žarko Kaić

"Jučer oko podneva ničime izazvane zvijeri, jer drugačije ih se ne može nazvati, u sivo-maslinastim oklopnim vozilima jugo-soldateske, ubile su hitcima u glavu Žarka Kaića iz Zagreba, snimatelja Hrvatske televizije, a teško ranile tonskog snimatelja Dragana Kričku, također iz Zagreba."

Ranjen hrvatski dragovoljac Milorad Drača

U Domovinskom ratu za slobodnu i neovisnu Hrvatsku borio se i znatan broj Srba koji su Hrvatsku smatrali svojom Domovinom. Dio njih u Domovinskom ratu položio je svoje živote, a neki su dali ono najvrijednije – svoje udove. Jedan od njih je i Milorad Drača koji je na današnji dan, 27. kolovoza 1995. godine, stao na minu koja mu je otkinula nogu.

Žuta Lokva - mučki ubijena četvorica policajaca

Na današnji dan 1991. godine kraj Žute Lokve mučki su ubijena četiri hrvatska redarstvenika. Tog dana u policijskom automobilu „Zastava 101“ život su izgubili Drago Toljan, Zdravko Vuković, Mile Vranić i Vinko Krznarić, a teško ranjeni Darko Murat uspio se spasiti bijegom prema Senju.

Poginuo heroj Domovinskog rata Božidar Jagatić

Drugom polovicom kolovoza 1991. godine snage pobunjenih Srba uz pomoć Jugoslavenske narodne armije sve su jače stezale obruč oko Topuskog. U jednom od topničkih napada na to selo, na samoj granici između Korduna i Banovine, na današnji dan, 23. kolovoza 1991. godine, poginuo je heroj Domovinskog rata Božidar Jagatić.

Operacija "Brđani '91" u kojoj je poginulo pet hrvatskih gardista

Na današnji dan 1991. godine hrvatske su snage pokrenule prvu veću napadajnu akciju na sisačkom ratištu. Cilj akcije poznat pod nazivom „Brđani ’91.“ bio je deblokirati cestu između Komareva i Sunje do koje se tada moglo jedino skelom preko Save.

1 2 3 13
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja