Budi dio naše mreže

Ključna riječ: domovinski-rat

NA DANAŠNJI DAN Okrutan zločin u Lipovači

Dana 1. siječnja 1992. započela je nova godina. U Hrvatskoj nova godina strepnje, ali i nade. Nade u skoro primirje i međunarodno priznanje Republike Hrvatske. Ipak za malobrojne civile koji su ostali u selu Lipovača nedaleko Rakovice, nakon što je okupirano godine, ta nada bila je ugašena na najokrutniji način.

NA DANAŠNJI DAN Zasjeda kod Brusnika

Nakon što su drugom polovicom prosinca 1991. godine osvojena neprijateljska uporišta na sjevernom i istočnom dijelu pakračkog ratišta, Dereza i Bučje, hrvatske snage nastavile su oslobodilačke akcije. Sukladno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske Antona Tusa 127. virovitička brigada dobila je zadatak za napad s područja Dragovića za napad prema srpskim uporištima Brusnik i Lipovac.

Okupirano Saborsko

Saborsko, selo nedaleko Plitvičkih jezera, postalo je 1991. godine jednim od simbola otpora velikosrpskoj agresiji. Već u ljeto 1991. područje Saborskog našlo se praktički u okruženju jer je jedina komunikacija sa slobodnim dijelom Hrvatske bila meta čestih zasjeda pobunjenih Srba. Borbe za njega vodile su se točno 100 dana, a mediji su ga uspoređivali s Vukovarom i Dubrovnikom te upozoravali na njegovu tešku poziciju.

Biskup Košić na Petrovoj gori: Križ i patnja dio su našega života i ako želimo biti Isusovi učenici moramo znati prihvatiti ono što Bog hoće

„Ova planina nosi naziv Petrova gora zbog kralja Petra Svačića koji je tu 1097. godine poginuo, a onda je za pet godina nestala i nezavisnost naše domovine te smo je čekali 888 godina sve do 1990. godine kada smo je i dočekali. Koliko je samo trebalo žrtvi da mi opet izvojevamo našu nezavisnost i slobodu. Puno je u tom razdoblju bilo križeva i mučenika za slobodu", naveo je sisački biskup Vlado Košić predvodeći misno slavlje na ostacima pavlinskog samostana na Petrovoj gori.

Na današnji dan uhićen Anton Kikaš

Na zagrebačkom aerodromu Pleso 31. kolovoza 1991. Jugoslavenska narodna armija uhitila je kanadskog poduzetnika hrvatskog podrijetla Antona Kikaša. Uhićen je u Boeingu 707 ugandske zrakoplovne tvrtke s 18 tona lakog pješačkog i protuoklopnog naoružanja namijenjenog Ministarstvu unutrašnjih poslova i Zboru narodne garde Republike Hrvatske.

Na današnji dan ubijen snimatelj Žarko Kaić

"Jučer oko podneva ničime izazvane zvijeri, jer drugačije ih se ne može nazvati, u sivo-maslinastim oklopnim vozilima jugo-soldateske, ubile su hitcima u glavu Žarka Kaića iz Zagreba, snimatelja Hrvatske televizije, a teško ranile tonskog snimatelja Dragana Kričku, također iz Zagreba."

1 2 3 14
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja