Budi dio naše mreže

Ključna riječ: domovinski-rat

Okupirano Saborsko

Dana 12. studenog 1991. godine JNA i pobunjeni Srbi okupirali su Saborsko, a nad Hrvatima koji su ostali u mjestu izvršen je stravičan pokolj.

Započeo "Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju", pogledajte program

"Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju", tradicionalna kulturno-društvena manifestacija koja svojim programskim sadržajima čuva sjećanja na njihovu žrtvu i ulogu tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, otvorena je u ponedjeljak navečer u Splitu.

Bogdanovci - hrabra brana pred JNA

Bogdanovci, srijemsko selo na zapadnom dijelu vukovarske općine, imalo je 1991. godine 1100 stanovnika od kojih je 82 posto bilo Hrvata. Eskalacijom pobune dijela Srba u okolici Vukovara i pogibijom dvanaestorice hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, u proljeće 1991. godine, promet prema Vukovaru počeo se odvijati uglavnom preko Bogdanovaca, jer su na dotad glavnoj cesti koja je išla preko Bršadina počele sve češće „nicati“ barikade. Nekoliko dana nakon tragedije u Borovu mještani Bogdanovaca izašli su na ulice i zaustavili prolazak kolone JNA jasno pokazavši tenkovima i transporterima da im ondje nije mjesto.

Napad JNA u mjestima Našice, Breznica Našička, Koška i Bizovac

Dana 7. studenog 1991. godine zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije napali su željezničku prugu, kolodvore i kuće u blizini kolodvora u mjestima Našice, Breznica Našička, Koška i Bizovac na relaciji Virovitica-Osijek s namjerom uništenja jedinog opskrbnog pravca od zapada prema istoku Hrvatske. Taj dan ostat će upamćen kao najtragičniji dan u novijoj povijesti Bizovca, mjesta udaljenog 18 kilometara zapadno od Osijeka.

Spomen na Snježanu Jurić Šolto

Dana 6. studenog 1993. godine u zaleđu Zadra poginula je Snježana Jurić Šolto, jedina žena poginula kao pripadnica 4. gardijske brigade "Pauci". Snježana, rođena u Glavicama kraj Sinja dragovoljno se prijavila u Hrvatsku vojsku početkom Domovinskog rata.

Uspješne operacije "Otkos 10" i "Cincar"

Dana 3. studenog 1991. godine, četvrtog dana operacije "Otkos 10", oslobađajući okupirane krajeve Bilogore spojile su se u Velikoj Peratovici snage iz bjelovarskog, grubišnopoljskog i virovitičkog smjera napada.

Spomen na heroja Domovinskog rata Zorana Balića

Dana 2. studenog 1991. godine u raketiranju Slatine od strane JNA poginuo je heroj Domovinskog rata Zoran Balić. Djetinjstvo i mladost proveo je u Lovasu gdje je živio s roditeljima i mlađom sestrom Oliverom.

Osnovana 9. gardijska brigada

Dana 1. studenog 1992. godine u Gospiću je osnovana 6. gardijska brigada koja je šest mjeseci kasnije preimenovana u 9. gardijsku brigadu Hrvatske vojske.

1 2 3 7
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja