Budi dio naše mreže

Ključna riječ: domovinski-rat

Vlč. Josip Matanović: Nosi me nada i pouzdanje u Božju providnost

Vlč. Josip Matanović župnik je župe sv. Dominika Savija, jedine župe u Hrvatskoj posvećene ovom svecu zaštitniku ministranata i mladih, koja 1. srpnja navršava 40 godina postojanja. U župi se posebno njeguje pobožnost sv. Ivanu Pavlu II., svecu naših dana. U rodnom Kobašu odrastao je pod zaštitom Gospe Kloštarske, a njegov svećenički život obilježilo je djelovanje u srijemskim župama za vrijeme Domovinskog rata i poraća.

Sukob u Pakracu - događaj vezan uz početak Domovinskog rata

Krajem veljače 1991. Srbi nezadovoljni novom, demokratski izabranom, hrvatskom vlašću počeli su sve češće ugrožavati stanovništvo grada Pakraca, posebice Hrvate. Nakon što je 22. veljače Skupština općine Pakrac proglasila pripojenje SAO Krajini, srpski civili šetali su naoružani gradom spremajući se napasti hrvatske policajce i protjerati Hrvate iz grada.

Započela s radom ratna radio postaja „Žuta podmornica“ u Osijeku

Krajem studenog 1991. godine, okupacijom Ernestinova i Laslova, velikosrpski pobunjenici i JNA sve su više stezali obruč oko Osijeka. Grad je bio pod neprestanom topničkom paljbom, a početkom prosinca agresor je započeo oklopno-pješački napad s ciljem konačnog slamanja obrane Osijeka. U takvim okolnostima među pripadnicima 160. brigade Hrvatske vojske javlja se ideja o pokretanju radiopostaje.

Spontani prosvjed u Virovitici zbog naredbe o razoružanju

Politička kriza koja je u siječnju 1990. godine zahvatila Jugoslaviju nakon raspada Saveza komunista Jugoslavije, godinu dana kasnije, u siječnju 1991. godine doživjela je novu dimenziju. Naime na sjednici Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 9. siječnja, većinom glasova, usvojena je Naredba Predsjedništva SFRJ kojom se tražilo razoružavanje svih nelegalnih naoružanih formacija i osoba na području Jugoslavije. Naoružanje i vojnu opremu sve formacije i osobe koje nisu dio Oružanih snaga SFRJ morale su predati postrojbama i ustanovama JNA ili u najbližu policijsku postaju u roku 10 dana, dakle do 19. siječnja.

Razmjena tzv. "somborske skupine"

Na današnji dan, 12. siječnja 1994. godine na kontrolnom punktu UNPROFOR-a kod Lipovca, razmijenjeno je 10 pripadnika tzv. "somborske skupine" te 5 drugih hrvatskih zarobljenika u srpskim tamnicama.

Borba za Uskoplje

Na današnji dan, 11. siječnja 1993. godine započela je agresija Armije BiH na Uskoplje odnosno Gornji Vakuf.

Pronađena prva masovna grobnica u Domovinskom ratu

Na današnji dan, 9. siječnja 1992. godine, uz prometnicu Pakrac - Požega, stotinjak metara od sela Kusonje pronađena je prva masovna grobnica u Domovinskom ratu. U grobnici su se nalazili posmrtni ostaci ubijenih hrvatskih vojnika i policajaca koji su stradali 8. i 9. rujna 1991. godine u bitci za selo Kusonje.

Dva MiG-a JNA napala su dva helikoptera Europske promatračke misije

Zrakoplovstvo Jugoslavenske narodne armije u Domovinskom ratu često je djelovalo na zračnom prostoru Republike Hrvatske, osobito od rujna do prosinca 1991. godine. Najjači odjek imalo je svakako bombardiranje i raketiranje Banskih dvora, odnosno atentat na Franju Tuđmana, 7. listopada 1991. godine no u svijetu je možda čak i glasnije odjeknuo još jedan suludi čin Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva.

1 2 3 12
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja