Budi dio naše mreže

Ključna riječ: domoljubne-minute

Pregled važnih događaja

16. srpnja 1992. Hrvatska Vlada na sjednici pod predsjedanjem premijera Franje Gregurića donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća, prema kojoj će invalidi i obitelji poginulih dobiti dionice besplatno, a seljaci u pravima biti izjednačeni s zaposlenima. Vlada je posebnu pozornost pridala odnosima s Republikom Slovenijom.

Preminuo Zlatko Kolarik

Na današnji dan, 12. srpnja 1992., od posljedica ranjavanja u Bosanskoj Posavini, preminuo je heroj Domovinskog rata Zlatko Kolarik.

Poginuo Božidar Filkas

Na današnji dan, 11. srpnja 1992., tijekom oslobodilačkih akcija na hrvatskom jugu poginuo je heroj Domovinskog rata, "Tigar" Božidar Filkas.

Blokada u Suhopolju

O napetosti između JNA i građana na virovitičkom području već je bilo riječi u Domoljubnim minutama ovog mjeseca. Da se stanje nije popravilo uhićenjem oficira JNA govori i događaj od 10. srpnja 1991. kada su građani blokirali kolonu vozila JNA koja se kretala prema hrvatsko-mađarskoj granici.

Kronologija događaja na današnji dan

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo nekoliko događaja koji su se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

NA DANAŠNJI DAN 1993. osvanuo neobičan oglas za posao: "Pume" traže profesionalce

U Varaždinu je u prosincu 1992. godine osnovana 7. gardijska brigada Hrvatske vojske „Pume“. Okosnicu te postrojbe činili su prekaljeni ratnici 5. bojne 1. gardijske brigade „Tigrova“. Na tim temeljima trebalo je izgraditi jaku brigadu. Osim što je novu brigadu trebalo odgovarajuće opremiti, uskoro je krenula i popuna ljudstvom iz lokalnih postrojbi na sjeverozapadu Hrvatske.

Okupirana Kostajnica

Hrvatska Kostajnica, gradić na lijevoj obali Une, našla se krajem srpnja 1991. godine na meti JNA i postrojbi pobunjenih Srba. Nedugo nakon što je pokrenuta ofenziva srpskih snaga u Pounju poznata pod nazivom operacija „Žaoka“ stanovništvo i malobrojni branitelji napustili su grad. U noći s 1. na 2. kolovoza u Hrvatsku Kostajnicu ponovno ulaze hrvatske snage te organiziraju obranu grada.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja