Budi dio naše mreže

Ključna riječ: dogodilo-se-na-danasnji-dan-domovinski-rat

Kanađani protiv Srba

Nakon što je prihvaćen mirovni plan Cyrusa Vancea te postignuto primirje između Hrvatske i JNA, u našu zemlju stigle su plave kacige, odnosno UNPROFOR-ci koji su trebali osigurati nesmetan život na ratom zahvaćenom području te ostvarivanje Vanceova plana u praksi. Jedna od niza svjetskih zemalja iz kojih su stigli ti vojnici, pripadnici mirovnih snaga, bila je i Kanada.

Ubojstvo u Čamerovcu

Čamerovac, seoce udaljeno 5 kilometara od Slunja u pravcu Bosne, postalo je na današnji dan 1992. godine poprištem svirepog zločina počinjenog iz mržnje prema Hrvatima i bijesa nakon vijesti da je Hrvatska međunarodno priznata. Toga su dana u selu ubijeni Franjo Šajfar i Anka Rupa.

Poginuo heroj Domovinskog rata Zlatko Brlečić

Na današnji dan 1994. godine na južnom bojištu život je nesretnim slučajem izgubio pripadnik 8. lakojurišne brigade Hrvatske vojske i heroj Domovinskog rata Zlatko Brlečić.

Poginuli heroji Vlatko Margetić, Ivica Horvatić i Filip Marušić

Na današnji dan 1992. godine na prvoj crti bojišta, u Starom Grabovcu kraj Novske, vozilom Hrvatske vojske na minu su naletjeli pripadnici 53. samostalnog bataljuna Dugo Selo. Trojica su izgubila život – Vlatko Margetić, Ivica Horvatić te Filip Marušić.

Srbi o UN-u i protjerivanje iz Orolika

Vijesti iz sredine siječnja koje su stizale iz sjedišta Ujedinjenih naroda su govorile da će uskoro stići pedeset vojnih promatrača UN-a, koji će proći kratki tečaj u Beču, a zapovjednik im je australski pukovnik John Wilson. Dolazak mirovnih snaga UN-a u Beogradu je 11. siječnja komentirao srbijanski ministar vanjskih poslova Vladislav Jovanović, rekavši: "Bez osnove je strah da će postrojbe UN biti nedovoljne za zaštitu sigurnosti naroda u Krajini". Potom je to označio velikim uspjehom srbijanske diplomacije i da se Srbi u Krajini ne bune zbog dolaska mirovnih snaga, već zbog toga "što nisu sudjelovali u donošenju plana, pa traže dodatno jamstvo za svoju sigurnost".

Na današnji dan 1998. godine otkriven je spomenik na Ovčari

Na današnji dan 1998. godine otkriven je na Ovčari spomenik u obliku sivog obeliska s likom golubice. Na spomeniku piše: "U spomen 200 ranjenih hrvatskih branitelja i civila iz vukovarske bolnice koji su smaknuti u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku." Autor spomenika je hrvatski kipar Slavomir Drinković.

1 2 3 4
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja