Budi dio naše mreže

Ključna riječ: dogodilo-se-na-danasnji-dan-domovinski-rat

Kanađani protiv Srba

Nakon što je prihvaćen mirovni plan Cyrusa Vancea te postignuto primirje između Hrvatske i JNA, u našu zemlju stigle su plave kacige, odnosno UNPROFOR-ci koji su trebali osigurati nesmetan život na ratom zahvaćenom području te ostvarivanje Vanceova plana u praksi. Jedna od niza svjetskih zemalja iz kojih su stigli ti vojnici, pripadnici mirovnih snaga, bila je i Kanada.

Ubojstvo u Čamerovcu

Čamerovac, seoce udaljeno 5 kilometara od Slunja u pravcu Bosne, postalo je na današnji dan 1992. godine poprištem svirepog zločina počinjenog iz mržnje prema Hrvatima i bijesa nakon vijesti da je Hrvatska međunarodno priznata. Toga su dana u selu ubijeni Franjo Šajfar i Anka Rupa.

Poginuo heroj Domovinskog rata Zlatko Brlečić

Na današnji dan 1994. godine na južnom bojištu život je nesretnim slučajem izgubio pripadnik 8. lakojurišne brigade Hrvatske vojske i heroj Domovinskog rata Zlatko Brlečić.

Srbi o UN-u i protjerivanje iz Orolika

Vijesti iz sredine siječnja koje su stizale iz sjedišta Ujedinjenih naroda su govorile da će uskoro stići pedeset vojnih promatrača UN-a, koji će proći kratki tečaj u Beču, a zapovjednik im je australski pukovnik John Wilson. Dolazak mirovnih snaga UN-a u Beogradu je 11. siječnja komentirao srbijanski ministar vanjskih poslova Vladislav Jovanović, rekavši: "Bez osnove je strah da će postrojbe UN biti nedovoljne za zaštitu sigurnosti naroda u Krajini". Potom je to označio velikim uspjehom srbijanske diplomacije i da se Srbi u Krajini ne bune zbog dolaska mirovnih snaga, već zbog toga "što nisu sudjelovali u donošenju plana, pa traže dodatno jamstvo za svoju sigurnost".

Odluka o razoružavanju paravojnih jedinica

Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman je otvoreno rekao da su paravojne formacije one koje su osnovali pobunjeni Srbi. U daljnjoj političkoj raspravi dodao je, da je bilo kakvo zajedništvo nametnuto silom nemoguće, a da je posrnulu SFRJ potrebno preobraziti u “regionalni savez suverenih država", koje potom treba uključiti u Europsku zajednicu. Donoseći ovu naredbu, vrh SFRJ i JNA zaboravljali su, međutim, da su prema važećem jugoslavenskom Ustavu republike imale pravo držati jedinice Teritorijalne obrane i naoružanje za njih, te da је taj dio oružanih formacija bio podređen isključivo republikama. Zapovijed o oduzimanju oružja koju je Predsjedništvo donijelo na preporuku Generalštaba JNA, odnosno Saveznog sekretarijata za narodnu obranu ukidala je ustavno pravo koje su imale sve republike. Službena vojska uzela si je prava koja joj po Ustavu nikako nisu pripadala. Ovakvim činom učinila je još jednu u nizu pogrešaka zbog kojih je u javnosti već izgubila "sljedbeno pravo da se naziva narodnom".

1 2 3 4
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja