Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1991. godine u Prekopakri kraj Pakraca poginuo je Zoran Habečić, zaboravljeni heroj Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Rođen je 1956. u Pakracu, osnovnu školu pohađao je u Staroj Gradišci i Lipiku nakon čega odlazi u Zagreb. Ondje završava Srednju tehničku školu te stječe zvanje strojarskog tehničara. Upisao je i Strojarski fakultet od kojeg uskoro odustaje te se vraća kući u Lipik.

Bio je stalno zaposlen u Industriji stakla, no par godina prije rata dao je otkaz i u obližnjem Čagliću otvorio radnju i počeo se privatno baviti sitotiskom. Jako je volio tenis. Bio je jedan od osnivača i čelnih ljudi teniskog kluba u Lipiku. Održavao je teniske terene i pripremao natjecanja za veće državne praznike. Osim toga, uživao je u čitanju, a amaterski se bavio slikarstvom. Njegov miran život prekinuo je rat.

Zoran je već 1990. počeo u svojoj radnji tiskati prve hrvatske grbove i zastave u tom kraju, a kada je izbio oružani sukob, u kolovozu 1991., dragovoljno se priključio Zboru narodne garde. Kada je osnovan 76. samostalni bataljun ZNG ušao je u sastav njegove 3. satnije. Njegov vod držao je položaje u Prekopakri, a 28. studenog krenuo je u ispomoć hrvatskim snagama koje su u Lipiku bile izložene velikom napadu.

Ondje je bio Željko Src Srđenović, njegov veliki prijatelj još od djetinjstva, no uspjeli su razmijeniti tek nekoliko riječi. Istog dana sa svojim vodom vraća se u Prekopakru u kojoj je stradao idućeg dana. Snajperski metak pogodio ga je u glavu. Teško ranjen, ubrzo je prebačen u bolnicu na Svetom Duhu u Zagrebu. Ipak rane su bile preteške, umro je istog dana. Lipički župnik, Tomo Sruk, sahranio ga je 16. prosinca 1991. na Mirogoju gdje i danas u Aleji poginulih branitelja počiva njegovo tijelo.

 

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja