Budi dio naše mreže

18. lipnja 1990. godine u intervjuu listu „Der Spiegel” predsjednik Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman naglasio je: „Što druge republike misle o konfederaciji Jugoslavije potpuno je svejedno, dovoljna je odluka Hrvatskog sabora”.

/ Borna Marinić

18. lipnja 1991. godine šesteročlana delegacija Privredne komore Hrvatske boravila je na Plitvicama da bi utvrdila stanje gospodarskih objekata, a napose stanje prirodnoga potencijala Nacionalnog parka. Upućen je apel u kojem se traži od saveznih i republičkih organa zaustavljanje propadanja imovine i plitvičke prirode.

Istog dana u vukovarskoj i vinkovačkoj općini i dalje je bilo nemirno; tijekom noći čuli su se pucnjevi u Mirkovcima, Bršadinu, Ostrovu i Novim Jankovcima. U blizini Bršadina napadnuta je policijska ophodnja iz Vukovara.

18. lipnja 1992. godine predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman donio je naredbu o demobilizaciji dijela pričuvnoga sastava Hrvatske vojske. Tom naredbom, donijetom na prijedlog ministra obrane Gojka Šuška, demobilizirat će se 65.000 pripadnika HV-a. Demobilizacija, koja obuhvaća polovicu pričuvnog sastava HV-a, provedena je do 31. srpnja 1992.

Istog dana neprijatelj je iz smjera Petrova Polja i Žitnića haubicama i minobacačima napao područje Sedramića na području Drniša, a iz pravca Vujka otvarao je jaku vatru iz protuzrakoplovnih topova i pješačkog oružja prema Prispu i Damjanima na šibenskom području.

Na posavskom dijelu slavonskog ratišta iz smjera BiH napadnuti su Oriovac i Slavonski Brod. Iz smjera Kopačeva u Baranji, Tenje i Antunovca gađani su položaji HV-a kod Podravlja, Ivanovca i jugoistočnoga dijela Osijeka. 

Na zapadnoslavonskom ratištu kod Pakraca ispaljeno je osam projektila iz smjera Gavrinaca, a na pokupsko-banijskoj liniji fronte po nekoliko minobacačkih mina palo je na Sunju, Komarevo i Blinjski Kut iz smjera Četvrtkovaca i Bestrme. Pucalo se i na položaje HV-a kod Turnja, Mrkšića i Kamenice, a iz smjera Poduma vatrom iz protuzrakoplovnih topova napadnuta je patrola MUP-a kod Otočca. 

Sitnih provokacija bilo je i na vinkovačko-vukovarskom dijelu fronte. Agresorski vojnici s položaja na Ivanici u jutarnjim satima ispalili su više minobacačkih projektila na Mline u Župi dubrovačkoj i Brgat, a u kasnim poslijepodnevnim satima iz Trebinjske općine napadnuta je Rijeka dubrovačka.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja