Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1991. u Zagrebu je održana 10. sjednica Vrhovnog državnog vijeća koju je sazvao predsjednik RH dr. Franjo Tuđman. Ocijenjeno je da je JNA u glinskim događajima dan ranije onemogućila obračun pripadnika MUP-a s pobunjenim Srbima te je zatraženo povlačenje JNA u vojarne. Odbačeni su zaključci Predsjedništva i vlade SFRJ te je osuđena agresija i pokušaj trajne okupacije Republike Slovenije.

/ Borna Marinić

Istoga dana, u 22:35 sati počela je 11. sjednica Vrhovnog državnog vijeća, na kojoj je razmotrena politička i vojna situacija u vezi s agresivnim aktivnostima JNA u Republici Hrvatskoj te u vezi s agresijom i pokušajem okupacije Republike Slovenije. Osudila se agresija i pokušaj trajne okupacije Slovenije i odluke vlade Jugoslavije o uporabi JNA.

Akcije Armije poduzete na temelju tih odluka smatraju se nelegitimním, protuustavnim i protuzakonitim. Odluke Slovenije i Hrvatske o osamostaljenju legitimne su i utemeljene su na Ustavima tih republika; poziva se vlada Jugoslavije da odmah povuče sve svoje naredbe usmjerene protiv Republike Slovenije; ako se akcije na teritoriju Republike Slovenije ne obustave, Hrvatska će pozvati građane Hrvatske u JNA da ne sudjeluju u vojnim akcijama u Sloveniji; Republika Hrvatska suprotstavit će se uporabi svog područja za bilo kakve neprijateljske akcije prema Republici Sloveniji; preporučilo se podizanje borbene spremnosti snaga unutarnjeg redovnog policijskog sastava i Zbora narodne garde, uključujući djelomičnu mobilizaciju tih snaga, osobito u kriznim područjima. Zaključeno je također da se uputi apel međunarodnoj rodnoj javnosti kako bi se svijet upoznao s činjenicama dramatične i tragične situacije u kojoj se nalaze suverene i samostalne Republike Hrvatska i Slovenija. 

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja