Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1991. premijer Jugoslavije Ante Marković sazvao je hitnu sjednicu savezne vlade u punom sastavu. Na dnevnom redu bila je situacija nastala osamostaljenjem Slovenije i Hrvatske. Nakon rasprave zaključeno je da - Odluke Skupštine Slovenije od 25. lipnja 1991. znače političko-pravno i faktično izdvajanje iz Jugoslavije kao i odluke Sabora Republike Hrvatske o otpočinjanju tog procesa. Te su odluke jednostrani akti donijeti mimo dogovora s drugim konstitutivním činiocima Jugoslavije te su zbog toga nelegalne i nelegitimne, a sve posljedice tih akata ništavne.

/ Borna Marinić

Istog dana, nakon uspostave policijske postaje MUP-a u Kozibrodu stanje se na ovom području pogoršalo. Dvor na Uni opkoljen je jakim snagama SUP-a SAO Krajine koje su blokirale prilazne ceste, a nije se dopuštao izlaz ni ulaz u mjesto. Čula se jaka pucnjava, a primijećeni su i pokreti JNA. Sudbina policajaca hrvatske nacionalnosti koji su bili na službi u Dvoru na Uni nije bila poznata. Vrlo je napeto bilo i u Glini. Okupirana su i sela Bratiškovci, Plastovo, Dobrijevići i Gardijani. SUP SAO Krajine poručio je da će biti pokorena i sela Piramatovci i Krković, koji razbijaju „nacionalnu cjelovitost Krajine u općini Šibenik“.

Na današnji dan 1992. u domu Hrvatske vojske u Zagrebu održana je komemoracija u povodu pogibije Mira Barešića, hrvatskog domoljuba i heroja Domovinskog rata. Pokop je obavljen 26. lipnja na zagrebačkom groblju Mirogoj. Podsjetimo – Miro Barešić ubijen je 31. srpnja 1991. pod sumnjivim okolnostima. Njegova smrt gotovo godinu dana se tajila.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja