Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1994. godine na južnom bojištu život je nesretnim slučajem izgubio pripadnik 8. lakojurišne brigade Hrvatske vojske i heroj Domovinskog rata Zlatko Brlečić.

/ Borna Marinić

Zlatko je rođen 5. kolovoza 1969. godine u Zagrebu kao drugi od troje djece Milana i Eleonore rođene Turčin Jagatić. Zajedno sa starijim bratom Miljenkom i mlađom sestrom Martinom odrastao je u Zagrebu u kojem je proveo cijeli život do rata. U njemu je završio osnovnu, a zatim i srednju školu te stekao zvanje autolakirera. Volio je automobile i motore. Jedno vrijeme trenirao je hrvanje, a posebno se volio rolati. Sa suprugom Zumbulom imao je kćerkice Dianu i Sanju.

Kada je počeo rat, u ljeto 1991. Zlatko Brlečić pristupio je 1. A brigadi Zbora narodne garde „Tigrovi“ da bi ratni put nastavio u 66. bojni Vojne policije te od ožujka 1993. u 8. lakojurišnoj brigadi koja je bila netom osnovana. U njoj je bio zapovjednik posade tenka. Nakon niza bojišta život je izgubio nesretnim slučajem na južnom bojištu. Pokopan je na Mirogoju 17. siječnja 1994., a sprovodne obrede predvodio je svećenik iz crkve blaženog Augustina Kažotića na Pešćenici.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja