Budi dio naše mreže

Kapelica svetog Josipa prvi je uništeni sakralni objekt u Domovinskom ratu. Vjerojatno je bila trn u oku pobunjenim Srbima zbog toga što je sveti Josip zaštitnik Pakraca, ali i hrvatskog naroda.

/ Borna Marinić

“Okanite se tutora iz Knina i Beograda! Prodat će vas vaši lažni tutori za sitni novac, a vi ćete i dalje s nama živjeti ovdje. Mi vam nikad nismo prijetili i nikad vam nećemo prijetiti. Želimo samo da ravnopravno, ravnopravno, vi s nama i mi s vama živimo i dalje. Okanite se ludih ideja, dajte svoje poslanike, dajte svoje delegate u sva tijela pa ćemo demokratski o svakom problemu razgovarati i dogovoriti se. Puščanim cijevima, miniranjima, skrnavljenjima naših svetinja nećete postići ništa. I mi bismo mogli eksplozive stavljati pod vaše kuće, ali nam to ne pada na pamet. Sramota je neizbrisiva za Pakrac da zajedno živeći minirate nam ulazna vrata u crkvu u koju ne idete. Razoriste svetog Josipa koji je prošao i Prvi i Drugi svjetski rat. Ogradite se od ekstremista! Recite tko je to, pa se ogradite od njega. Zločin je stavljati eksplozive i pod javne zgrade i pod naše domove. Mi vam takvim načinom nećemo vratiti, a vi se ogradite od ljudi koji to rade”, pomirljive su riječi koje je 30. svibnja 1991. godine na proslavi Dana državnosti dr. Ivan Šreter, prvi predsjednik pakračkog ogranka HDZ-a, uputio dijelu Srba koji su na volju hrvatskog naroda za samostalnom državom odgovorili terorizmom. Sveti Josip, iz Šreterovog govora, koji je prošao i Prvi i Drugi svjetski rat, kapelica je posvećena tom svecu, a nalazi se na sjeveroistočnom ulazu u grad Pakrac. 

Sveti Josip zaštitnik je Pakraca, a na njegov spomendan 19. ožujka slavi se i Dan grada Pakraca. Kapelicu svetom Josipu podigla je tada ugledna pakračka obitelj Althaller davne 1865. godine, a sve do početka Domovinskog rata kapelica je odolijevala svim nedaćama koje su zahvatile taj kraj.

Prvi put oštećena je eksplozivom 3. svibnja 1991. godine, a isto je ponovljeno 15. svibnja. Posljednji put minirana je u noći s 20. na 21. svibnja i potpuno uništena. Kapelica svetog Josipa prvi je uništeni sakralni objekt u Domovinskom ratu. Vjerojatno je bila trn u oku pobunjenim Srbima zbog toga što je sveti Josip zaštitnik Pakraca, ali i hrvatskog naroda. Za miniranje je osumnjičen pakrački konobar Predrag Vlajnić, koji je tijekom rata zarobljen, razmijenjen i potom poginuo kao pripadnik paravojnih postrojbi pobunjenih Srba. 

U večernjim satima 21. svibnja 1991. velik broj građana i vjernika okupio se na mjestu minirane kapelice s upaljenim svijećama uz molitvu i crkvene pjesme, a obred je vodio pakrački župnik Marijan Franjčić. Za Pakrac su najteži dani tek slijedili, a grad je u potpunosti oslobođen tek 1995. u operaciji Bljesak. Kapelica svetog Josipa nakon toga izgrađena je na mjestu razorene te i danas stoji na križanju Strossmayerove, Tomislavove i Gundulićeve ulice.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja