Budi dio naše mreže

"Svijet je pun malih dobrih ljudi, koji šire svjetlo. Isplati se biti dobar jer se takav čovjek budi sretniji i zadovoljniji", istaknule su dobitnice nagrade "Ponos Hrvatske" za godinu 2022./2023. koje su bile gošće Argumenata HKR-a 16. ožujka

/ Hrvoje Josip Bišćan

Učiteljica u OŠ Špansko-Oranice Lovorka Madjarević objasnila je da je dobitnik nagrade zapravo cijeli njen razred, u kojem su gotovo svi đaci naučili znakovni jezik, s obzirom da im se u drugom razredu priključila gluha učenica.

Želeći više i bolje s njom komunicirati, potrudili su se i naučili ono što je bilo potrebno za zajedničko učenje, druženje i igru.

“Oni ne vide te razlike među djecom. Oni se samo žele igrati, to im je prvo i osnovno. Žele razgovarati i družiti se i to je kod njih jednostavno tako. I samo ako im vi date malo te dobrote, oni će je primiti i dijeliti je dalje jer su tako naučeni, jer im je to prirođeno. Žele dalje dijeliti tu dobrotu i što im više dobrote dajete, oni je i dalje i više prenose”, poručila je učiteljica Madjarević.

Violina za gluhe

Violinistica i pokretačica projekta Violinmusic4all Renata Novoselec poučava gluhe i nagluhe osobe svirati violinu posebnom metodom: “Moja metoda je prva u svijetu koja se ne oslanja na sluh. Ključ su zapravo vibracije, odnosno frekvencija. Ljudsko tijelo je savršeno koncipirano, kao rezonantna kutija koja može osjetiti sve vibracije i tonove, što je fascinantno za gluhe osobe.

Prvi u svijetu radimo istraživanje u kojem sam zaključila kako gluhe osobe glazbu najviše osjećaju putem titraja zraka u plućima.

Pluća su zapravo ogroman organ iz kojega titraji idu izravno na srce. Tu su i šupljine naših kostiju, krv kao tekućina, koža i to je fascinantno. Meni je nekad gotovo žao što ja nisam gluha i ne mogu osjetiti taj fenomen koji gluhi osjećaju kad sviraju violinu. Kad počnu svirati, oni ne znaju stati…”, uz smijeh je zaključila Novoselec.

Nastup u Lisinskom / Facebook Violinmusic4all

Kad je službeno predstavljala metodu, održala je kratki koncert s djecom: “Djeci kojoj je do tada sve bilo nekako NE! i odrastali su u NE!, sada imaju novu mogućnost. To je jedna nova sreća u njihovom životu gdje oni pokazuju kako i što mogu. Moj Marko, koji je dotad bio kao drvo, na pozornici se počeo odjednom vrtjeti s violinom u ruci. Oni su svi opravdano bili na toj pozornici, s obzirom da su – u samo mjesec dana – naučili tri pjesme na violini. To mi je sve bilo jedno novo otkriće i potpuno novi svijet. Nisam ni znala da u svijetu postoji 466 milijuna gluhih i nagluhih osoba i da je svima njima moja metoda postala novi pravac u kulturi.”

Šareni dječji ulaz u bolnicu

Dugogodišnja medicinska sestra na pedijatrijskom odjelu KBC Rebro Bernardica Pavlić Pračić pokrenula je inicijativu kojom bi bolesnoj djeci uljepšala boravak na odjelima: “Akcija koja se zove ‘Igračkom do smijeha’ traje već od listopada 2020. godine i ne prestaje. Roditelji, domovi i sve ustanove, svi su se angažirali i animirali djecu koja su se odrekla svojih igračaka. Znaju i sami učenici iz tih razreda doći i donijeti darove. Kad vide koliko to znači djeci u bolnici, postaju još više animirani za pomaganje.”

Akcija “Igračkom do osmijeha” / Facebook Šareni dječju ulaz

Na taj način djeca razvijaju empatiju i ljepotu dijeljenja s drugima, jer nose svoje igračke bolesnoj djeci.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja