Budi dio naše mreže

Prorok Izaija jedan je od najvećih proroka u judejskom kraljevstvu koji je prorekao babilonsko ropstvo i povratak iz njega 200 godina unaprijed. Jedan je od četiriju Velikih proroka (uz proroke Jeremiju, Ezekijela i Danijela). Naziva se “Evanđelistom Staroga zavjeta” jer je navijestio Isusa Krista, Njegovo rođenje, muku, smrt i slavu.

/ Matija Maša Vekić

Prorok Izaija je živio je u 8. stoljeću prije Krista. Bio je pozvan na proročku službu kad mu se u viđenju ukazao Bog na svome prijestolju, okružen anđelima koji pjevaju: „Svet, svet, svet, Gospodin Bog Sabaot, puna su nebesa i zemlja slave tvoje!“ Jedan od anđela tada je uzeo komad užarenog ugljena, dotaknuo se prorokovih usta i rekao: “Bog je očistio tvoja usta, idi i govori narodu!“ To je gotovo bilo kao sakramentalno čišćenje od grijeha.

Prorok Izaija je 700 godina unaprijed prorekao Spasiteljevo rođenje od Djevice, rekavši da će doći iz roda Jišajeva, a Jišaj je bio otac kralja Davida. U Iz 7, 13-15 piše: “Čujte dome Davidov, zar vam je malo dodijavati ljudima, pa i Bogu mome dodijavate! Zato, sam će vam Gospodin dati znak: Evo začet će djevica i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel! Vrhnjem i medom on će se hraniti dok ne nauči odbacivati zlo i birati dobro…”. Vrhnje i med hrana je Obećane zemlje.

U Izaji 9, 5 (Biblija, KS, 1990.) najavljuje Bogojavljenje: “Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni…”

U knjizi proroka Izaje u glavi 11 čitamo o dolasku pravednoga Kralja, iz kojega teksta izlazi nauk o darovima Duha Svetoga: “Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit iz njegova korijena. Na njemu će duh Jahvin počivat, duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjega.“

Prorok govori u ime Božje, on proriče, opominje i kori. Nije bila laka proročka služba. Ljudi nisu htjeli slušati i progonili su Izaiju i ostale proroke. Izaija se skrivao u šupljem drvu, a kad su ga progonitelji pronašli prepilili su i drvo i njega. Tako je on uz darovanu proročku službu stekao i mučeništvo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja