Budi dio naše mreže

Ključna riječ: utjelovljenje

Otkupljenje našeg bića u Gospodinu

Isus Krist je došao spasiti i otkupiti čovječanstvo i nije to učinio polovično: "Ljubio je svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio." (Iv 13,1)

Začuđujuća poniznost Božića

"Bog kolijevke je doista vječni Logos koji svojom snagom sve podupire. Onaj pred kojim šestokrilni anđeli pokrivaju svoja lica. Ali on je također taj koji je ostavio svoju slavu zbog ljubavi prema nama. On je onaj koji je bio prezren i odbačen od ljudi, i koji nije imao gdje glavu prignuti. On je Bog koji zbunjuje sve naše paradigme moći, koji se ispraznio i uzeo obličje sluge, onog za koga su anđeli rekli: „Ovo će vam biti znak: naći ćete dijete umotano u jaslama i gdje leži u jaslama.”

Vječnost i stvorenje nisu suprotstavljeni u Božjoj zamisli

Isusovo utjelovljenje ima razlog i svrhu: podići sve stvoreno - materiju, vrijeme, duh, doista čitav kozmos - i sve to staviti u pravi odnos s Bogom. Ali to se iskupljenje događa u suradnji sa i unutar stvorenog poretka. Stavljanje Boga i stvaranja u konkurenciju prikazuje pogled na Utjelovljenje da je jedina značajna doktrina Isusova božanstvenost, da njegova čovječnost može biti odbačena, u najboljem slučaju, a u najgorem slučaju uništena je i preplavljena Božjom prisutnošću. Ipak, upravo u Isusovom spasiteljskom djelu Bog pokazuje da ne želi zaobići svoje stvorenje.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja