Budi dio naše mreže

Sve manji broj svećenika za sobom povlači brojne posljedice. Jedna od tih je i ova priča.

/ mdj

Vlč. Teo Nieto sa sobom nosi mnoštvo ključeva koji mogu otvoriti čak vrata 43 crkve u njegovom području, prenosi Aleteia.

“Automobil je neophodan za seoskog svećenika”, prokomentirao je. “Mnogi ljudi u Španjolskoj misle da su ruralna područja manje važna. Nakon nekoliko godina ovdje, netko me pitao kada ću biti unaprijeđen, kada ću konačno biti poslan u grad. Nisu razumjeli da sam došao ovdje jer sam želio biti ovdje.”

Ovaj župnik preselio se u Aliste prije 29 godina iz pokrajinske prijestolnice Zamore, nakon što se osjetio pozvanim da svoju službu provede u zajednicama ruralne Španjolske koja se suočava sa nedostatkom svećenika. Mnoge zajednice kojima služi su prilično male; na primjer, jedan grad ima samo 40 župljana, crkvu i groblje. Vlč. Teo oslanja se na starije članove svojih župnih zajednica. Kada je fotograf htio snimiti unutrašnjost jedne od njegovih crkava, ključ je povjerio starijem bračnom paru koji je pratio fotografiranje.

“Veliki izazov je taj da moramo vratiti dostojanstvo i kvalitetu života mnogima, bez obzira na dob. I mladima moramo pokazati da ovdje na selu mogu imati budućnost“, prokomentirao je.

Mladi su organizirani u skupine mladih. Ove grupe se međusobno podupiru molitvom. Njima je gotovo teško ostati, jer je gradski život puno privlačniji i nudi više mogućnosti. Unatoč tome, vlč. Nieto istaknuo je:“Želim da se mladi osjećaju ukorijenjenije, da shvate da se na selu isplati živjeti. Da, odselit će se. Treba im distanca i učenje, ali možda će se jednog dana vratiti. U ovo selo ili u neko drugo.”

Župnik je rekao da, iako je malo poslova i perspektive, još uvijek vidi prilike u selu. To je ono što održava njegov duh dok nastavlja svoju službu. Istaknuo je da mu je nemoguće doći do sve 43 crkve preko tjedna, ali dobiva određenu pomoć od drugih svećenika. Kad ne može pronaći pomoć, oslanja se na odlučnu vjeru svojih župljana, od kojih će mnogi putovati u drugi grad kako bi prisustvovali misi u bilo kojoj crkvi u koju stignu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja