Budi dio naše mreže

Ključna riječ: svecenik

Kome smeta prisutnost svećenika na Danima kruha?

Listopad je mjesec kad obilježavamo Dane kruha, dane zahvalnosti za plodove zemlje. Obilježava se u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, te ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju. No, ove, kao i prethodnih nekoliko godina, pojedine udruge i roditelji doveli su u pitanje sudjelovanje svećenika na Danima kruha, posebice svećenički blagoslov.

OTTO NEURURER - prvi svećenik kojeg su ubili nacisti

Otto Neururer bio je jednostavan i ponizan svećenik, krhkog zdravlja, ali nepokolebljive vjere zbog koje je na okrutan način pogubljen u koncentracijskom logoru Buchenwald 1940. godine. Bio je prvi od više od 2.600 katoličkih svećenika ubijenih pod nacistima.

O katolicima koji ogovaraju i kritiziraju svećenike

"Upravo je razgovor o svećenicima u krugovima vjernika najčešći. U nekim vjerničkim razgovorima, među ostalim pitanjima o župi, među prvima (ako ne i prvo) bude i ono: 'Tko ti je župnik i kakav je?' Što to uopće znači i što želimo postići tim pitanjem? Stoji li iza njega puka radoznalost i stvarna želja za znanjem ili povod za raspravu o tome na koji način jedan župnik vodi župu, privatni život ili bilo što povezano s njim. Nažalost, svjedok sam da je ovo drugo puno češće."

SLAVI 100. ROĐENDAN On je svećenik i otac četvero svećenika

Doživio je stotu. On je svećenik i otac sedmero djece od kojih je četvero muških i sva četvorica su svećenici. Čovjek koji drži ovaj zanimljiv “rekord” je don Probo Vaccarini, svećenik biskupije Rimini, a 4. lipnja proslavit će u mjesnoj katedrali, u zajedništvu s biskupom Francescom Lambiasiem, svetu misu i svoj 100. rođendan.

Znate li koja je razlika između fratra, monaha i svećenika?

Njihova služba u svećeništvu je ista, ali ne i način na koji žive svoj poziv. Riječ je o pomalo fleksibilnim terminima kojima je zajednička životna stvarnost žrtve i siromaštva. No, dok su svi oblici svećeništva jednaki po službi, razlikuju se u načinu na koji se manifestiraju. Svećenik može biti monah, redovnik ili svjetovni (dijecezanski), ali su svi dio klera tj. katoličkog svećeništva.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja