Budi dio naše mreže

Uz ime svetoga oca Pija iz Pietrelcine neizostavno se spominju naoko nepovezani nadnaravni darovi stigmatizacije – primanja Kristovih rana – i bilokacije, istodobne prisutnosti na dvama mjestima. No duhovna povezanost tih darova na neobičan se način očitovala u životu blaženoga Alojzija Stepinca.

/ mk

Među hrvatskim vjernicima, naime, već dugo kolaju svjedočanstva o Pijevim posjetima pastirima progonjene Crkve u komunističkoj Europi: Josephu Mindszentyju, Stefanu Wyszyńskomu i Alojziju Stepincu, kojega je svetac iz Pietrelcine prema svjedočanstvu poljskoga časopisa »Milujcie sie!« hrabrio tijekom montiranoga sudskoga procesa. No otac Pio nije jedini stigmatičar koji je s progonjenim prelatom supatio unatoč geografskoj razdaljini.

O susretima dvoje duhovnih velikana, ali i drugim kardinalskim »vezama« mistikinje s Hrvatskom, javnost je još 2005. izvijestila knjiga »Kardinal Šeper među velikanima Crkve Istočne Europe«

Žrtvu podnijela za »oca Alojza«

Nakon što je na Veliki petak 1952. primila Kristove rane, talijanskoj mističarki Mariji Teresi Carloni – čiji bi se 105. rođendan navršio 9. listopada – nebeski je glas u nutarnjim razgovorima 1953. namijenio jedinstveno poslanje: da kristolikim ranama, ali i nadnaravnom blizinom potpomogne »Crkvu tišine«. Što putovanjima, što bilokacijom, mističarka Carloni među ostalim je počela posjećivati Mindszentyja i Wyszyńskoga, a njihove je poruke – dobivene bilo uživo bilo »mističnom vezom« – kao duhovna obavještajka prenosila papama, na čemu joj je Pio XII. zahvalio darom vlastitoga pastorala i pektorala. No jedinstven je slučaj žrtve koju je podnijela za »oca Alojza«, kojega je u jednom tajnom posjetu uz biskupski prsten opskrbila i bombonima za krašićku djecu.

Naime, mističarka je prihvatila umjesto blaženika otrpjeti bol u nogama koja ga je jedne nedjelje umalo spriječila da tijekom zatočeništva pođe u šetnju i na Žumberku se susretne sa skupinom progonjenih vjernika. O susretima dvoje duhovnih velikana, ali i drugim kardinalskim »vezama« mistikinje s Hrvatskom, javnost je još 2005. izvijestila knjiga »Kardinal Šeper među velikanima Crkve Istočne Europe«, prenoseći i plakat koji je mističarka dala tiskati doznavši za Stepinčevu smrt: »Vašoj uspomeni, neustrašivoj učiteljici katolištva, prigiba se svako čelo i oplakuje je svako srce.« Bol stigma i blizina bilokacije služe ljubavi za bližnjega. Čak i ako je on miljama daleko, donosi Glas Koncila.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja