Budi dio naše mreže

Devetnica je molitva tijekom devet dana uzastopno koju možete moliti na željenu nakanu ili kao zahvalu za primljene milosti. U nastavku donosimo imena nekoliko svetaca kojima možete moliti devetnicu uoči njihova blagdana ili spomendana.

/ md

Devetnica Maloj Gospi

Blagdan Male Gospe slavi se 8. rujna , devetnica započinje 30. kolovoza.

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna slavimo rođenje Blažene Djevice Marije zbog čega nosi naziv Mala Gospa  za razliku od Velike Gospe, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza. Ovaj blagdan u početku se slavio na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća slavlje se proširilo i na Zapadu. Mariju je porodila njezina majka, sveta Ana oko 20. godine prije Krista. Očuvana je od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga Bezgrešnog začeća.

Karakteristično je da se za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov “rođendan za nebo”, to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja, 24. lipnja i Marijino rođenje – Mala Gospa, 8. rujna. Mala Gospa manji je i ne zapovjedan  blagdan, no narod ga voli proslaviti odlaskom u marijanska svetišta ili obližnju župu kako bi izrazili štovanje Gospi.

Devetnicu možete pronaći OVDJE

Devetnica Gospi Žalosnoj

Blagdan slavimo 15. rujna, devetnica počinje 6. rujna.

Gospa Žalosna ili Marija od sedam žalosti je kršćanska marijanska svetkovina koja se slavi tjedan dana nakon Male Gospe, u spomen na Sedam žalosti Blažene Djevice Marije.

O Marijinim žalostima počeli su u 18. stoljeću pobožno razmišljati redovnici serviti, a zatim su nastajale mnoge bratovštine Gospinih žalosti. Servitima je 1667. Sveta Stolica posebno dopustila svetkovinu u čast Gospe od sedam žalosti. Taj blagdan 1735. preuzima čitavo španjolsko kraljevstvo, a papa Pio VII. proširio ga je 1814. na cijelu Crkvu. Gospa Žalosna zaštitnica je Slovačke, američke države Mississippi, talijanske pokrajine Molise, redovničke kongregacije Svetog Križa te mnogih krajeva u Hrvatskoj.

Umjetnici često znaju Gospinu žalost, koja zapravo nagoviješta Isusovu muku i Marijinu suživljenost sa svojim Sinom, prikazivati tako što joj sedam mačeva probadaju srce (stoga se i sam blagdan ponekad naziva Marija od sedam žalosti) ili se oko nje u polukrugu nalazi sedam medaljona s prizorima koji simboliziraju ove njezine teške trenutke:

  • kada joj je Šimun prorokovao da će joj mač boli probosti dušu
  • kada je s Josipom i tek rođenim Isusom morala bježati u Egipat kako bi izbjegla pokolju koji je propisao kralj Herod
  • kada se Isus kao dvanaestogodišnji dječak izgubio u hramu dok su bili na hodočašću u Jeruzalemu
  • kada je izravno susrela svoga poniženog i izmučenog Sina dok je bio na svom križnom putu
  • kada je morala gledati Isusa dok su ga pribijali na križ
  • kada su mrtvo Kristovo tijelo skidali s križa i položili ga u njezino krilo, te
  • kada je promatrala polaganje Isusova tijela u grob

Gospa Žalosna / Foto: Flickr / Lawrence OP

Devetnicu možete pronaći OVDJE

Devetnica svetoj Majci Tereziji

Spomendan slavimo 5. rujna, devetnica počinje 27. kolovoza.

Majka Tereza sigurno je jedna od omiljenih svetica u hrvatskom narodu te svakako predlažemo molitvu devetnice ovoj velikoj svetici. Osobito ako imate poteškoća s ljubavi prema bližnjima ili svjedočenjem svoje vjere.

Majka Terezija više puta boravila je u Hrvatskoj, prvi put još 1928. godine. Župnik njene župe u rodnom Skoplju bio je hrvatski svećenik Franjo Jambreković, koji je utjecao na nju, a u Indiji je surađivala s hrvatskim svećenikom Antom Gabrićem. Skupština grada Zagreba 19. srpnja 1990. proglasila ju je počasnom građankom grada Zagreba.

Sveta Majka Terezija / Foto: IKA ARHIV

Devetnicu možete pronaći OVDJE

Devetnica svetom Josipu Kupertinskom

Spomendan slavimo 18. rujna, devetnica počinje 9. rujna.

Svetom Josipu Kupertinskom zasigurno se najviše mole studenti uoči polaganja ispita i poteškoćama u učenju zahtjevnog gradiva. Iako neobrazovan te s ograničenim umnim sposobnostima, Josip je svim srcem želio postati fratar. Nakon neuspjela pokušaja pridruživanja franjevcima kapucinima, Josipov je ujak – franjavac konventualac – uvjerio zajednicu da njegovu nećaku pruži priliku. Josip je marljivo učio i za svećenika, iako uz jedva vidljiv uspjeh. Međutim, kada je izlazio na ispite, primao je posebnu milost te je trebao odgovoriti samo na nekolicinu pitanja koja je znao.

Nakon ređenja za svećenika, Josipova ljubav prema Kristovu stvarnome prisustvu u euharistiji, kao i prema Djevici Mariji, izazivala je kod njega često ekstatično lebdenje. Slava ovoga “letećega fratra” brzo se proširila te je postao duhovnik i ispovjednik brojnim skromnim ljudima, ali jednako tako i plemićima.

Sveti Josip Kupertinski umro je 1663., u 60. godini života. Svetim je proglašen 1767. dok je kasnije proglašen i zaštitnikom studenata i učenika, kao i zaštitnikom zrakoplovaca.

sv. Josip Kupertinski / Foto: santiebeati

Devetnicu možete pronaći OVDJE

Devetnica svetom Padre Piu

Spomendan slavimo 23. rujna, devetnica počinje 14. rujna.

Molite devetnicu  sv. Padru Piju, za određenu milost od Gospodina po njegovu zagovoru ili kako bismo zahvalili za već primljene milosti. Već za vrijeme zemaljskoga života uživao je veliku popularnost svetosti zbog svojih kreposti i svoga duha molitve, zbog žrtava i jer se potpuno posvetio dobru svih duša. U godinama poslije smrti sve više se širio glas o njegovoj svetosti i o čudesima koja su se događala po njegovom zagovoru. Ta činjenica je postala nezaobilazni crkveni fenomen koji se proširio po cijelom svijetu i u svim slojevima ljudi. Tako Bog otkriva Crkvi želju, da ga proglasi i na zemlji njegovim vjernim Slugom. Nije prošlo mnogo vremena i kapucinski Red je pokrenuo korake prema propisima crkvenoga prava za početak procesa za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

Nakon utvrđenih činjenica koje su se tražile, Crkva je Pija proglasila blaženim 2. svibnja 1999. godine na Trgu sv. Petra u Rimu. Obred proglašenja oca Pia blaženim predvodio je papa Ivan Pavao II., ali niti dva najveća trga u Rimu, Svetog Petra i Svetog Ivana Lateranskog, nisu mogli primiti sve hodočasnike koji su za tu prigodu došli u Rim. Isti je Papa 16. lipnja 2002. godine oca Pija proglasio svetim.

Devetnicu možete pronaći OVDJE

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja