Budi dio naše mreže

Ključna riječ: bl-alojzije-stepinac

101-godišnja Štefanija Januš: "Obitelj, vjera i ljubav temelj su za sretan život pojedinca i društva"

U svojih 101 godinu života baka Štefanija pamti tisuće i tisuće hodočasnika Majci Božjoj Bistričkoj "koja joj je sve". Pamti i hodočašća bl. Alojzija Stepinca na Mariju Bistricu, a posebno se radovala dolasku svetog pape Ivana Pavla II. Za blaženog Stepinca kaže da je bio "pravi pastir čvrstog i jasnog stava" i posebno ga cijeni po tome "što se nije dao odvojiti od svojeg naroda".

Pročitajte što je nadbiskup Stepinac 1937. poručio katoličkim muževima o borbi protiv psovke

"Ne obazirimo se ni najmanje na prigovore modernog svijeta. Oni su sve pouzdanje stavili samo u svoju mudrost i znanje. Ali mi znamo vrlo dobro kako svršava sve, što se gradi bez Boga. Ne obazirimo se dakle na lude prigovore svijeta, već otvoreno i muževno ispovijedajmo svoje katolička uvjerenje", poručio je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac na svetkovinu Krista Kralja u studenome 1937. pripadnicima Katoličke akcije – organizacije katoličkih laika nastale radi prožimanja javnog i društvenoga života kršćanskim načelima. Njegov nagovor, koji je aktualan i danas, prenosimo u cijelosti.

Pročitajte što je Ivan Pavao II. poručio Hrvatima u Mariji Bistrici

"Svojim ljudskim i duhovnim životnim putem blaženi Alojzije Stepinac svojemu narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati. Evo glavnih točaka: vjera u Boga, poštovanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja, jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik. Dobro je znao da se ne može popuštati kad je u pitanju istina, jer istina nije roba kojom se može trgovati. Zbog toga mu je bilo draže prihvatiti patnju negoli izdati svoju savjest i iznevjeriti obećanje dano Kristu i Crkvi", riječi su Ivana Pavla II. koje je izrekao 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici prilikom proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca.

Pročitajte Stepinčevu propovijed prilikom blagoslova crkve Sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci

"Živjeli naši pošteni radnici, kojima nije ideal ljudsko društvo u kojem se strijelja i ubija bez suda i istrage, nego takovo ljudsko društvo, u kojem se svakome daje što mu po Božjoj pravdi pripada, bio on na vlasti ili podređen, velik ili malen", riječi su koje je tadašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac izrekao 20. lipnja 1937. kod blagoslova župne crkve i otvorenja Župe sv. Josipa na Trešnjevci u Zagrebu. Pročitajte cijelu propovijed!

Alojzije Stepinac: "Naučimo počinjati s Kristom svaki svoj posao, kao što je činio sv. Josip, uzor radnika"

Kardinal Stepinac govori nam kako rad ne vrijedi puno bez Božjega blagoslova. "Blagoslovit će ga onda ako ga za to zamolite, ako mu se preporučimo molitvom prije rada, kao što je činio sv. Josip, koji je svoj rad započinjao s Isusom, ali i dovršavao s njim. Nije si teško predočiti kako se topla molitva morala dizati iz srca sv. Josipa k Bogu kad bi završio svoj dnevni posao i umoran se spremao na zasluženi počinak. A recite mi, koliko ljudi misli na to da svoj mučni dnevni red završi molitvom Bogu po primjeru sv. Josipa? Blažene i sretne duše, koje rad promatraju u svjetlu svete vjere!"

IZ STEPINČEVOG KRAŠIĆA - Blaženi Stepinac – suputnik hrvatskoga naroda (9/9)

Posljednji je dan naše devetnice uoči Stepinčeva. Sutra ćemo njegov blagdan – rođenje za nebo – proslaviti u Zagrebu, ali i u Krašiću u kojem se rodio – i za zemlju i za nebo. Ovaj posljednji nastavak niza „Iz Stepinčevog Krašića” završit ćemo svjedočanstvima o zagovoru bl. Alojzija Stepinca. Internetska stranica Zagrebačke nadbiskupije obiluje pisanim tragovima uslišanja po njegovu zagovoru. Spomenimo samo neke: zahvale za rođenje zdravog djeteta, za uspješnu operaciju, za ozdravljenje, za pronalazak posla, za rješenje pravnih poteškoća pri podjeli imovine, zahvale za pronalazak muža ili žene, za mir u obitelji, za sretan završetak studija, za sačuvan život branitelja u Domovinskom ratu...

IZ STEPINČEVOG KRAŠIĆA - Stazom bl. Alojzija Stepinca (8/9)

Hodočastimo krašićkim krajem i ovoga, osmog dana naše devetnice Blaženiku. U molitvi, s mislima na naš hrvatski narod, našu djecu i mlade, obitelji, na naše crkvene pastire, prolazimo stazama kojima je koračao bl. Alojzije Stepinac – najprije kao dječak, a potom kao nadbiskup koji je u Krašiću izdržavao kaznu nakon puštanja iz Lepoglave.

1 2 3 5
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja