Budi dio naše mreže

Ključna riječ: bl-alojzije-stepinac

Bl. Alojzije Stepinac: Molitva je krvava nužda našega života

"Ne budite barem vi robovi ljudskih obzira, robovi lažnog duha vremena, koji vodi u propast. Vratite se starim lijepim i prekorisnim kršćanskim običajima. Molitva nije samo običaj, koji nam je stavljen na volju. Ne! Molitva je krvava nužda našega života. Bez nje smo propali, po njoj smo sigurno spašeni. Dao Bog da to samo ne spoznamo prekasno", rekao je nadbiskup Stepinac u svojoj propovijedi u crkvi Gospine Krunice, kod dominikanaca u Maksimiru, 1. listopada 1944.

FOTO Pogledajte obnovljen Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca u Krašiću

U nedjelju 3. listopada 2021. u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću svečano euharistijsko slavlje prigodom proslave 23. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca predslavit će pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. Nakon misnog slavlja bit će blagoslovljen obnovljeni Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca.

Blaženi Alojzije Stepinac – apostol svete krunice

Na dan biskupskog posvećenja najdraži mu je dar bio, dar Krašićanaca, umjetnička fotografija V. Horvata: majka Barica s krunicom u ruci, u dubokoj sabranosti moli krunicu za svog sina. Tu fotografiju postavio je nad svojim krevetom. Don Paolo Bertoli za vrijeme biskupskog posvećenja Alojzija Stepinca nije skidao pogleda s te žene koja je cijelo vrijeme klečala, nepomična, s krunicom u ruci.

101-godišnja Štefanija Januš: "Obitelj, vjera i ljubav temelj su za sretan život pojedinca i društva"

U svojih 101 godinu života baka Štefanija pamti tisuće i tisuće hodočasnika Majci Božjoj Bistričkoj "koja joj je sve". Pamti i hodočašća bl. Alojzija Stepinca na Mariju Bistricu, a posebno se radovala dolasku svetog pape Ivana Pavla II. Za blaženog Stepinca kaže da je bio "pravi pastir čvrstog i jasnog stava" i posebno ga cijeni po tome "što se nije dao odvojiti od svojeg naroda".

Pročitajte što je nadbiskup Stepinac 1937. poručio katoličkim muževima o borbi protiv psovke

"Ne obazirimo se ni najmanje na prigovore modernog svijeta. Oni su sve pouzdanje stavili samo u svoju mudrost i znanje. Ali mi znamo vrlo dobro kako svršava sve, što se gradi bez Boga. Ne obazirimo se dakle na lude prigovore svijeta, već otvoreno i muževno ispovijedajmo svoje katolička uvjerenje", poručio je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac na svetkovinu Krista Kralja u studenome 1937. pripadnicima Katoličke akcije – organizacije katoličkih laika nastale radi prožimanja javnog i društvenoga života kršćanskim načelima. Njegov nagovor, koji je aktualan i danas, prenosimo u cijelosti.

Pročitajte što je Ivan Pavao II. poručio Hrvatima u Mariji Bistrici

"Svojim ljudskim i duhovnim životnim putem blaženi Alojzije Stepinac svojemu narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati. Evo glavnih točaka: vjera u Boga, poštovanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja, jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik. Dobro je znao da se ne može popuštati kad je u pitanju istina, jer istina nije roba kojom se može trgovati. Zbog toga mu je bilo draže prihvatiti patnju negoli izdati svoju savjest i iznevjeriti obećanje dano Kristu i Crkvi", riječi su Ivana Pavla II. koje je izrekao 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici prilikom proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca.

Pročitajte Stepinčevu propovijed prilikom blagoslova crkve Sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci

"Živjeli naši pošteni radnici, kojima nije ideal ljudsko društvo u kojem se strijelja i ubija bez suda i istrage, nego takovo ljudsko društvo, u kojem se svakome daje što mu po Božjoj pravdi pripada, bio on na vlasti ili podređen, velik ili malen", riječi su koje je tadašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac izrekao 20. lipnja 1937. kod blagoslova župne crkve i otvorenja Župe sv. Josipa na Trešnjevci u Zagrebu. Pročitajte cijelu propovijed!

Alojzije Stepinac: "Naučimo počinjati s Kristom svaki svoj posao, kao što je činio sv. Josip, uzor radnika"

Kardinal Stepinac govori nam kako rad ne vrijedi puno bez Božjega blagoslova. "Blagoslovit će ga onda ako ga za to zamolite, ako mu se preporučimo molitvom prije rada, kao što je činio sv. Josip, koji je svoj rad započinjao s Isusom, ali i dovršavao s njim. Nije si teško predočiti kako se topla molitva morala dizati iz srca sv. Josipa k Bogu kad bi završio svoj dnevni posao i umoran se spremao na zasluženi počinak. A recite mi, koliko ljudi misli na to da svoj mučni dnevni red završi molitvom Bogu po primjeru sv. Josipa? Blažene i sretne duše, koje rad promatraju u svjetlu svete vjere!"

1 2 3 5
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja