Budi dio naše mreže

Zahvalnim euharistijskim slavljem u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u četvrtak, 24. kolovoza, završilo je osmo hodočašće mladih i branitelja „Marijanski zavjet za Domovinu“ koje je krenulo iz Osijeka prije dva i pol mjeseca. Cijelu rutu od oko 1700 km prešla su ove godine dvojica hodočasnika Željko Marijanović i Ivan Šedevi, kojima je na kraju mise katedralni župnik don Marin Lučić darovao monografiju o dubrovačkoj katedrali.

/ kv

Hodočašće je koncipirano tako da se hodočasnici mogu priključivati u bilo kojem dijelu puta i isto tako odlaziti, ovisno o tome koliko sati, dana, tjedana mogu odvojiti za sudjelovanje u hodočašću.

Željko Marijanović i Ivan Šedevi s biskupom Glasnovićem

Euharistijsko slavlje predvodio je o. Stanko Perica, duhovnik Marijanskog zavjeta za Domovinu, koji je u homiliji protumačio evanđeoski ulomak objašnjavajući, uz ostalo, da su stari pobožni židovi „pod smokvom“, u hladu, studirali Sveto pismo. Natanael je do spoznaje o dolasku Mesije vjerojatno došao proučavajući Sveto pismo te ga je lako u Isusu prepoznao, za razliku od drugih.

Propovjednik je nastavio kako su i sudionici hodočašća kroz vrijeme izoliranja od drugih segmenata života tijekom hodočašća mogli doživjeti Božju blizinu bilo prolascima kroz prekrasnu prirodu domovine bilo u susretima s drugim ljudima. Potaknuo je okupljene da se prisjete nekoliko iskustava s hodočašće koja su im se posebno utisnula u dušu, bez obzira jesu li bila lijepa ili možda teška, jer ih ona oblikuju.

Foto: Marijanski zavjet za Domovinu

„Ne završava hodočašće ovdje gdje je završna postaja“, ustvrdio je predvoditelj slavlja, „tek sad počinje ono pravo hodočašće.“ Pojasnio je i kako su mnogi krenuli na hodočašće upravo zbog stvarnosti svoga života, da bi ga oplemenili i usavršili. „Znam da su neki malo tužni jer hodočašće završava. Gospodin želi da se vratimo obogaćeni, novi, da budemo izgrađeniji, zreliji,“ poručio je.

Foto: TU Dubrovačke biskupije

Zajedničkom fotografijom i pjesmom Gospi završeno je osmo hodočašće Marijanskog zavjeta za Domovinu tijekom kojeg su hodočasnici obilazili marijanska svetišta na hodočasničkom putu diljem Hrvatske i kroz dio Bosne i Hercegovine, te se upoznavali se s ljepotama i vrijednostima domovine moleći za nju. Završna ruta išla je kroz mjesta Dubrovačke biskupije uz magistralu i uspinjala se prema Srđu, a na tom višednevnom putu hodočasnike su ugošćavale župe i vjernici priključujući se i sami hodočašću dok su pojedini svećenici davali duhovnu potporu.

Hodočasnici su na kraju počašćeni večerom u Biskupskoj palači na kojoj im se pridružio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Foto: TU Dubrovačke biskupije

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja