Budi dio naše mreže

Ključna riječ: dubrovnik

„Podijelimo radost Božića“: Počelo prikupljanje namirnica za stanovništvo Gline

Humanitarna akcija „Podijelimo radost Božića“ već 15. put u adventu okuplja na Pilama u Dubrovniku volontere i djelatnike Caritasa Dubrovačke biskupije kao i mnoge sugrađane i institucije koji donose pakete s pomoći za potrebite u nekom drugom kraju Hrvatske. Pomoć će ove godine biti upućena stanovništvu u potresom stradaloj Glini.

Stradanje Voćina

Samo nekoliko dana prije žestokog udara vojnika JNA, srpskih i crnogorskih četnika i dobrovoljaca na povijesni grad Dubrovnik, održan je 3. prosinca crnogorski prosvjed na Cetinju. Okupilo se više od 10 tisuća ljudi koji su izražavali žaljenje zbog napada na Dubrovnik.

Proslava zlatnih i srebrnih jubileja redovništva sestara Ančela na Pilama u Dubrovniku

Sestre Službenice Milosrđa u subotu, 21. kolovoza proslavile su jubileje redovničkih zavjetovanja svojih sestara u kapeli samostana na Pilama u Dubrovniku. Na slavlju je sestre slavljenice obnovile svoja redovnička obećanja. Pet sestara zahvalilo je Bogu za 50. godina redovništva, a dvije sestre su proslavile 25. obljetnicu. Zlatne slavljenice su: s. Danica Zorić, s. Draga Majić, s. Lucija Baturina, s. Ljubica Leventić i s. Mila Majić, dok će s. Julka Horvat zbog zdravstvenog stanja obilježiti svoj zlatni jubilej u krugu svoje zajednice. Svoju 25. obljetnicu proslavile su s. Antonela Medić i s. Ružica Dodig. Liturgijsko slavlje predvodio je delegat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

Križni put na Daksi: stoljeća pobožnosti

Na petu korizmenu nedjelju 21. ožujka tradicionalni križni put kojeg su vjernici Dubrovnika i okolice pobožno molili penjući se serpentinama Srđa ove godine će se zbog epidemioloških razloga moliti na otočiću Daksi pokraj Dubrovnika. Svi koji žele moći će sudjelovati isključivo prateći pobožnost na daljinu, putem internet kanala Dubrovačke biskupije (YouTube kanal, mrežna stranica i Facebook profil) i putem Facebook profila Hrvatskog katoličkog radija. Pobožnost križnog puta počinje u 15 sati, a predvodit će je apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije nadbiskup mons. Mate Uzinić.

OTVORENA FESTA SV. VLAHA Svetost znači dozvoliti da budeš ljubljen od Drugoga i da ljubiš druge

Festa sv. Vlaha 2021. godine otvorena je u utorak, 2. veljače ispred zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku podizanjem barjaka sv. Vlaha i pjevanjem himna sv. Vlahu. Festu je otvorio apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Novi rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić pročitao je čestitke i pozdrave pristigle za ovogodišnju festu koja se slavi u posebnim okolnostima.

Dvije renesansne crkve koje su Dubrovčani izgradili kao zavjet nakon kuge i potresa

U emisiji Sakralna baština HKR-a Matko Marušić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci govorio je o dvije dubrovačke renesansne crkve koje su podignute kao zavjeti nakon kuge i potresa, katastrofa koje su harale gradom. Riječ je o crkvi Svetog Spasa, gotovo 500 godina staroj građevini na Stradunu i slabije poznatoj crkvi Sveti Roko u istoimenoj ulici unutar dubrovačkih zidina.

DUBROVNIK Fr. Ivo Martinić dobio svoju ulicu, dominikanci ponosni na preminulog subrata

U prolazu između Zlatarske ulice i dominikanskog samostana u Dubrovniku u nedjelju, 6. rujna otkrivena je ploča s nazivom Ulica padre Iva Martinića, svećenika dominikanca kojeg se generacije Dubrovčana i Dubrovkinja i danas s radošću sjećaju. Podsjetimo, na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika 27. srpnja 2020. godine jednoglasno je prihvaćena odluka o imenovanju ulice.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja