Budi dio naše mreže

Papa Franjo u enciklici "Laudato si'“ poziva na brigu o našem zajedničkom domu, a članovi Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži odlučili su te smjernice provesti u djelo. Trenutno je u tijeku "Mjesec poštivanja nedjelje“, koji traje do 31. siječnja.

/ Paula Stier

Projekt CRO-Laudato si’ nastao je u suradnji Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži te je cilj provesti u djelo nauk iznesen u enciklici pape Franje . ”Laudato si’. O brizi za zajednički dom“ iz 2015.

Ovo je svojevrstan odgovor na poziv pape Franje

Voditelj projekta, doc. dr. sc. Zoran Turza s Katedre za teologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, objasnio je za Hrvatsku katoličku mrežu kako je nastao projekt. ”Ovo je svojevrstan odgovor na poziv pape Franje koji u enciklici ”Laudato si’. O brizi za zajednički dom“ hitno poziva na uspostavljanje dijaloga o okolišu i klimatskim promjenama“.

Vođeni tom mišlju, sudionici projekta nastoje svakoga mjeseca provesti u djelo jednu aktivnost koja je vezana uz očuvanje čovjekovog dostojanstva i svijeta oko sebe kako bi polako promijenili svoje navike. Među njima su i mjesec štednje energije, izbjegavanje uporabe plastike i bacanje hrane, sadnje biljaka…

Znanstveno-stručni skup „Savez između čovječanstva i okoliša“/ Foto: Facebook/CRO Laudato si’

Od prosinca do kraja siječnja, provodi se “Mjesec poštivanja nedjelje“, koja potiče ljude da obave svu kupovinu preko radnoga tjedna. ”Na taj način iskazujemo poštovanje prema osobi i prema obitelji“, istaknuo je Turza. Poziva se na papu Franju koji je rekao kako ne možemo brinuti za okoliš, ako prvo ne brinemo o našim ljudskim odnosima.

Turza je pokušao provesti ovu nakanu u djelo u svojoj obitelji, jer kako tvrdi ”uvidjeli smo da imamo naviku stati u pekarnicu ili kratko svratiti u dućan, a to smo stekli upravo zbog ovog konzumerističkog načina života koji kritizira papa Franjo“.

Na taj način iskazujemo poštovanje prema osobi i prema obitelji

Osim Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži, svi su pozvani sudjelovati u projektnim aktivnostima koji će se objavljivati uz upute na Facebook stranici projekta. Projekt je odlučio pokrenuti i Caritas Crne Gore pod nazivom ”Laudato si’ – Sačuvajmo okolinu!“. ”Budući da u Crnoj Gori već postoji zakon o neradnoj nedjelji, barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj je zajedno sa svojim suradnicima iskazao poštivanje svetosti nedjelje tako da su posjetili starije i nemoćne osobe i tako pozvali sve da slično učine“, objasnio je Turza.

Cilj je dobiti povratne informacije koje bi dale usmjerenje kako dalje primjenjivati upute koju daje enciklika

Uz redovite aktivnosti, u projekt je uključena akademska zajednica, koja je najprije anketnim upitnicima pratila uspješnost provedbe projekta i organizirala znanstveno-stručni skup pod nazivom ”Savez između čovječanstva i okoliša“. Planira se uz to provesti i dvomjesečno terensko istraživanje kojim bi se istražilo koliko su ljudi u Hrvatskoj upoznati s enciklikom ”Laudato si’“ i suvremenim ekološkim problemima te koliko su spremni promijeniti svoje navike. Cilj je dobiti povratne informacije koje bi dale usmjerenje kako dalje primjenjivati upute koje daje enciklika, kao i promicanje čitanja crkvenih dokumenata.

Foto: Facebook/CRO Laudato si’

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja