Budi dio naše mreže

Danas se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo u Vinkovcima i Zagrebu.

/ im

Okupljamo se u ovoj inicijativi jer nam je svima zajedničko da se zalažemo za zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti, jer pravo na život je temeljno ljudsko pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava!

Zagreb 9. Hod za život/PIXSELL

Hod za život, obitelj i Hrvatsku predstavlja zalaganje za temeljna ljudska i građanska prava – svakog čovjeka i svih ljudi! Ove godine u Hodu za život sudjeluje čak 15 gradova! Po prvi puta održat će se u gradovima Sinju i Opuzenu. Hod za život miroljubiva je inicijativa građana koja traži uvažavanje znanstvenih činjenica da život svakog od nas počinje začećem. Tražimo zakonsku, ekonomsku, društvenu i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji.

Zagreb 9. Hod za život/PIXSELL

Pobačaj prekida život nerođenog dječaka ili djevojčice, ranjava majku i oca djeteta i cijelo društvo. Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline.

Pobačaj nije zdravstvena skrb za žene – ali zdravstvena skrb jest štititi život svake žene i svakog nerođenog djeteta. Pobačaj nikad nije rješenje. Niti za majku. Niti za dijete. Niti za oca. Ima puno parova koji željno čekaju zagrliti svako nerođeno dijete. Danas, kada živimo u demokraciji, imamo obvezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka! Naša je dužnost biti glas onih koji glasa nemaju! Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta poštujući najnovije znanstvene spoznaje. Želimo zakon koji jača ženu! Nema slobode izbora kada nekoga netko ili nešto tjera na pobačaj.

Zagreb 9. Hod za život/PIXSELL

Dajmo sami sebi priliku odlučiti na temelju činjenica jesu li veći heroji one majke i očevi koji daju priliku životu, izbore se za život bez obzira na okolnosti ili oni koji ga odluče sami prekinuti. Nema nerođenog djeteta koje nekome nije važno! Svako dijete željeno je od nekoga.

Draga majko, govorim ti iz svog osobnog  iskustva, budi nositeljica života, rodi svoje dijete jer mi smo one koje daju život, majke ne oduzimaju život svojoj djeci.

Danas smo na devetom po redu Hodu za život u Zagrebu mogli čuti snažna, dojmljiva svjedočanstva. Među njima i osobno iskustvo majke Tee Bekavac, koja je odlučila roditi djevojčicu Ritu unatoč Ritinoj teškoj dijagnozi. Istaknula je da su danas okupljeni jer vole i majku i njezino nerođeno dijete. „Želim poručiti svakoj majci da smo ovdje radi nje. Ti majko, koja si trudna i preplašena, možda si dobila i tešku dijagnozu za svoje dijete ili nemaš podršku oca djeteta i okoline. Možda živiš u teškim ekonomskim uvjetima. Možda su te uvjerili da je prekid života jedino rješenje. Draga majko, govorim ti iz svog osobnog  iskustva, budi nositeljica života, rodi svoje dijete jer mi smo one koje daju život, majke ne oduzimaju život  svojoj djeci. Vjeruj mi majko, imat ćeš mir u srcu kako bi mogla dalje nastaviti sa svojim životom. Dragi očevi, zaštitite svoju djecu i svoje žene. Budite hrabri, ljubite svoje žene i budite im podrška u teškim trenutcima.  

Zagreb 9. Hod za život/PIXSELL

Želim još istaknuti da za malog Ivana, koji je prije nekoliko dana ostavljen u kanti za smeće u Zaprešiću, stoje  u redu bračni parovi puni ljubavi koji bi ga željeli posvojiti. Hvala njegovoj majci što je imala dovoljno  hrabrosti da ga nosi 9 mjeseci i rodi. A kako bismo osigurali odgovarajuću skrb za bebe poput Ivana – zatražili  smo od Sabora, Vlade i nadležnih ministara da se u hitnu proceduru stavi zakon koji će omogućiti anonimni  porod majci koja ne može ili ne želi zadržati dijete te da se u bolnicama i drugim prikladnim institucijama  osiguraju tzv. gnijezda za bebe. Kako bi se majka mogla poroditi bez da daje podatke o sebi ili ocu djeteta, u  sigurnim uvjetima, a dijete zbrinulo odmah nakon poroda. Zaštitimo na takav način i u Hrvatskoj – i majke i  djecu.“  

Ove godine na Hodu za život s nama je također podijelila svoje iskustvo majčinstva i radosti koje ono nosi,  Zorka Pivac, majka osmero djece.  

Svaki novi život u našoj obitelji pomogao nam je da prihvaćamo i  poštujemo različite karaktere, osobine, mane i slabosti jedni drugih.  

„Svaki novi život u našoj obitelji sa sobom je donio i donosi svaki dan, veliko bogatstvo doživljaja i emocija,  radosnih, lijepih, ali i tužnih trenutaka. Svaki novi život u našoj obitelji pomogao nam je da prihvaćamo i  poštujemo različite karaktere, osobine, mane i slabosti jedni drugih.  

Zagreb 9. Hod za život/PIXSELL

Drage mame, dragi roditelji, molim vas čuvajte i svoju i tuđu djecu. Čuvajte njihove male živote. Ljubite ih i  volite usprkos svakoj oluji. Otvorite se za nove živote, jer svaki novi život je pravo čudo i to čudo zaslužuje  biti viđeno, zaslužuje rasti i razvijati se i biti dio našega društva.“, poručila je Pivac.  

Alberta Vrdoljak, predsjednica Udruge „Betlehem“ Zagreb, zahvalila je onima koji su danas ustali i izašli na  ulice kako bi pokazali da je život dragocjen i da se za njega vrijedi boriti. „Majkama koje odaberu život Udruga  „Betlehem“ pomaže materijalno, duhovno, psihološki i na svaki drugi način. Želimo reći da je svaka majka  koja se ohrabri i rodi svoje dijete, unatoč neprilikama u kojim se u tim trenutcima nalazi, dobrodošla u Udrugu. Mi smo oni koji nisu tu samo u trenutcima trudnoće i rođenja djece, već i kasnije u školovanju i životu majki  i djece. Osobito smo osjetljivi na žrtve obiteljskog nasilja. Pružamo sigurno mjesto, obiteljsko ozračje ženama i djeci kojima najprije želimo dati ljubav i dom. I zato znajte da ovaj izlazak na ulicu i svjedočanstvo zaštite života nikad nije uzaludan, već djelotvoran.“, istaknula je Vrdoljak.  

Pružamo sigurno mjesto, obiteljsko ozračje ženama i djeci kojima najprije želimo dati ljubav i dom. I zato znajte da ovaj izlazak na ulicu i svjedočanstvo zaštite života nikad nije uzaludan, već djelotvoran.

Marcin Perlowski, ravnatelj Centra za život i obitelj, pro-life organizacije koja organizira Hod za život u  Poljskoj, istaknuo je kako je Poljska odmah nakon pada komunizma zakonom zaštitila nerođenu djecu, još  1993. godine. A to je dokaz da se za život može zalagati i bez onoga „ali“. 

„Hod za život i obitelj stvarno čini razliku. Hod za život i obitelj spašava nerođene. Hod za život i obitelj  donosi promjene. Povijesne promjene.  

Zato pojačajte svoju borbu za nerođene! 

18.05.2024., Zagreb – 9. povorka Hod za zivot. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Nerođene djevojke i žene umiru pobačajem. Svjedočite i govorite istinu o početku ljudskog života! Neka  vaša zemlja postane sigurno mjesto za nerođenu djecu i njihove majke, kao što je Poljska danas.“,  naglasio je Perlowski.  

Podsjetimo

Nacionalna koordinatorica Kristina Bekić istaknula je da se vesele devetom Hodu za život u Zagrebu i trećem u Vinkovcima. Dotaknula se i Hoda u Osijeku i rekla da je bilo jako puno Slavonaca koji su došli podržati ovu inicijativu. “Svaki život je dar i blagoslov. Zaštitimo život i dajmo podršku svakoj majci i svakom ocu. Obitelj je temelj svakog društva”, naglasila je.

Nadalje, istaknula je da i ona sama želi doprinijeti zaštiti života. “Podržimo naše vrijednosti. Mi ne možemo sami sve, ali zajedno možemo jako puno “, dodala je.

Zagreb 9. Hod za život/PIXSELL

Jedan od sudionika Hoda za život s kojim je razgovarao naš novinar istaknuo je da je najveći grijeh pobaciti nerođene. “Imao sam takve dvije situacije u mladosti i mislim da posljedice tog grijeha osjetim i danas. Posebno su me riječi Majke Terezije podsjetile na težinu ovog čina”, poručio je.

Majka troje djece Dijana naglasila je da su ovdje da podrže život od začeća do prirodne smrti. “Podržati život, boriti se za život i dati podršku onima koji ne mogu prihvatiti život”, dodala je.

Sudionica Nedjeljka Lukić naglasila je da su ovdje da podrže obitelj i da vole rođene i nerođene. “Danas smo ovdje za nerođene. Najljepši dar koji sam dobila od Boga su moja djeca”, rekla je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja