Budi dio naše mreže

Ključna riječ: pobacaj

10 pitanja i odgovora o presudi Vrhovnoga suda SAD-a o pobačaju

Najviše zakonodavno tijelo poništilo je presudu Roe protiv Wadea, kojom je 1973. godine zajamčena ustavna zaštita pobačaja u SAD-u. Tim povodom donosimo odgovore na 10 pitanja o presudi, autorice Sharon Slater, predsjednice udruge Family Watch International sa sjedištem u Gilbertu u Arizoni.

Biskupi Europske unije ponovno ističu pravo nerođenih na život

Biskupi Europske unije naglasili su kako nijedna država članica ne bi trebala biti prisiljena legalizirati, olakšati ili biti instrumentalna u vršenju pobačaja, s obzirom da ni u europskom ni u međunarodnom pravu ne postoji priznato pravo na pobačaj iz pravne perspektive. "Žene u nevolji ne smiju se ostavljati same, niti se može zanemariti pravo na život nerođenog djeteta. Oboje moraju dobiti svu potrebnu pomoć", poručili su također biskupi.

Puni "zvuka i bijesa"

Odluka o pobačaju se često donosi u moralnom vakuumu jer na osobu utječu stavovi kako nerođeno dijete nije čovjek, o bezopasnosti pobačaja, stav da deset zapovijedi više nemaju značenje i težinu, da pobačaj ne utječe štetno ni na zdravlje, brak i obitelj. Burna galama koja skreće pozornost na “moje tijelo”, moju budućnost” i “moj izbor” je, kako je to Shakespeare izrazio, “puna zvuka i bijesa” (Macbeth), a ti slogani zapravo otkrivaju prazninu i neznanje prosvjednika.

Malo poznati "otac" pokreta za abortus

Vjerojatno se malo ljudi danas sjeća Ladera, ali feministička spisateljica Betty Friedan s divljenjem ga je proglasila “ocem pokreta za pobačaj”. Između ostalog, prije Roea napisao je najutjecajniju knjigu zagovaranja pobačaja, a njegov je rad devet puta citirao većinsko mišljenje u tom slučaju. Ostao je zagovornik pobačaja sve do svoje smrti 2006. u dobi od 86 godina.

ARGUMENTI O PRIZIVU SAVJESTI "Potpuno mi je neprihvatljivo živjeti u društvu u kojem je hajka na savjest"

Mučan slučaj trudnice koja je u šestom mjesecu trudnoće saznala da nosi dijete koje ima tumor na mozgu te zbog toga želi prekinuti trudnoću pokrenuo je pravu hajku na liječnike koji koriste institut priziva savjesti. Optužuje ih se da odbijaju vršenje legalne medicinske usluge te da uskraćuju ženama zdravstvenu zaštitu i pravo na izbor. Stoga smo u Argumentima razgovarali o prizivu savjesti u medicini, njegovoj pravnoj regulativi te potrebi donošenja novog zakona o pobačaju i vezanim temama.

MARIJA ŠOŠIĆ Svaki put kad znamo da žena ima zakazani pobačaj, molimo cijelu noć

Kada nas majke koje razgovaraju s nama, a žele pobaciti, pitaju: 'Hoće li moje dijete boljeti?' kažemo: 'Da, hoće, boljet će ga. Ti ćeš možda dobiti anesteziju. Njega će jako boljeti'. Dakle, dijete osjeća već sve, od samog začeća“, kaže Marija Šošić, koordinatorica inicijative 40 dana za život za Dalmaciju i voditeljica Centra za život u Splitu.

Bl. Alojzije Stepinac: Hotimična ubojstvo nevinog čovjeka vapi u nebo za osvetom

"U svijesti dakle velike odgovornosti pred Bogom, u ljubavi prema narodu mome i domovini, koja je u meni jača od svakog ljudskog obzira i u dubokoj nadi, da će moje riječi biti primljene onom ljubavi kojom sam ih i napisao, obraćam se evo na Vas, vrlo poštovani gospodine, kao liječniku, te Vas molim, da u okviru svoga znanja, gdje je (uz religioznu pouku) dana najveća mogućnost borbe protiv pobačaja, poradite što intenzivnije oko toga, da ove naše narodne sramote i rane što prije nestane", napisao je 1940. zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, uputivši svoje pismo liječnicima kao onima koji su dužni štiti svaki ljudski život. Pismo prenosimo u cijelosti.

Pogledajte status legalnosti pobačaja u zemljama širom svijeta

Prije nekoliko dana američki političko-analitički portal Politico izvijestio je da bi Vrhovni sud SAD-a mogao promijeniti presudu u slučaju Roe protiv Wadea, odnosno odluku kojom je 1973. legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji. U povodu ove odluke po pitanju pobačaja, u nastavku donosimo pregled legalnosti statusa pobačaja u svijetu.

1 2 3 8
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja