Budi dio naše mreže

Monografija "I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu" autora i povjesničara Borne Marinića, temeljena na osobnim svjedočanstvima Roma branitelja i njihovih zapovjednika, prva je knjiga o toj dosad neistraženoj temi, a predstavljena je u četvrtak u domu Hrvatske vojske "Zvonimir" u Zagrebu.

/ dt

Promocija monografije I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu autora i povjesničara Borne Marinića održana je u domu HV-a Zvonimir u Zagrebu, u četvrtak, u organizaciji udruge Savez Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara te u suradnji s uredom saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine te pod svečanim pokroviteljstvom Ministarstva obrane RH i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Romi nisu htjeli neku velebnu monografiju, jednostavno su htjeli da njihova uloga u najvažnijem razdoblju novije hrvatske povijesti ostane zabilježena.

Monografija I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu čiji je autor Borna Marinić, povjesničar, urednik web portala Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, te autor Domoljubnih minuta na Hrvatskom katoličkom radiju, govori o malo poznatoj ulozi Roma kao pripadnika jedne od nacionalnih manjina koje su se uključile u obranu Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

Borna Marinić / Foto: MORH / T. Brandt

Marinić je  rekao kako se malo zna o ulozi Roma u Domovinskom ratu te mu je pisanje ove knjige, kao mladom povjesničaru, bio veliki izazov. Građu je prikupljao više od godinu dana na području cijele Hrvatske te je upotpunio dostupnim izvorima i literaturom. Najveći izazov bio je upravo nedostatak arhivske građe, dokumenata i nepostojanje evidencije o Romima braniteljima, istaknuo je Marinić. “Metodom istraživanja – usmenom poviješću obilazio sam Rome branitelje i njihove zapovjednike te druge relevantne osobe po cijeloj Hrvatskoj i diktafonom snimao izjave i njihova svjedočanstva o sudjelovanju u Domovinskom ratu”, rekao je Marinić pojasnivši kako je ispitano preko 50 sugovornika koji su svjedočili o Domovinskom ratu i htjeli ostati zabilježeni te dodao kako još uvijek nemamo utvrđen konačan broj Roma koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

“Knjiga pruža mnoge informacije koje se neće naći nigdje – da nisu zapisane u ovoj knjizi, vjerojatno nikada ne bi izišle na svjetlo dana. Romi nisu htjeli neku velebnu monografiju, jednostavno su htjeli da njihova uloga u najvažnijem razdoblju novije hrvatske povijesti ostane zabilježena”, naglasio je autor monografije. Romi branitelji uključili su se u obranu Hrvatske od samih početaka kroz policiju, Zbor narodne garde i odrede Narodne zaštite, ističe. Bili su uključeni i u sve segmente oružanih snaga, od oklopništva, pješaštva, protuzrakoplovne obrane, saniteta pa sve do mornarice.

Foto: MORH / T. Brandt

U obranu su bile uključene i žene, ali i pripadnici raznih vjeroispovijesti. Mnogo Roma je i poginulo u obrani države i to u najvećim bitkama Domovinskog rata, poput bitke za Vukovar i operacijama “Bljesak” i “Oluja”. “Nadam se da će ova knjiga biti svjedočanstvo o njihovoj žrtvi i da će njihova imena isplivati na površinu i postati poznatija hrvatskoj javnosti. Kada se pitamo jesu li stranci dolazili braniti Hrvatsku, svi se sjetimo Jean-Michela Nicoliera, ali kada se pitamo je li bilo Roma, ni jedno ime nam ne pada na pamet”, kazao je Marinić.

Mladi povjesničar istaknuo je ime mladića koji je poginuo isti dan nakon okupacije Vukovara kao i Nicolier – Zdravko Vladislavljević Edi. Marinić je izrazio nadu da će se po imenu mladog Edija nazvati ulica ili škola i tako obilježiti sjećanje na doprinos Roma u ratu.

Romi su u velikom broju stali u obranu i u ključnim trenutcima su dali doprinos u obrani zemlje.

Autor monografije zahvalio je na ukazanom povjerenju svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Promociji je, uz brojne goste i uzvanike nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Babić, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, veleposlanik Austrije Markus Wuketich, pomoćnik ministra i izaslanik ministra hrvatskih branitelja RH Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Tomislav Buterin i drugi pomoćnici ministara, državni tajnici, saborski zastupnici, predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Hrvatskog generalskog zbora i pripadnici Hrvatske vojske.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi govorio je u ime organizatora promocije Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara: “Zahvalan sam mojim Romima koji su podijelili svoje priče i čije su sudbine okosnica ove knjige”, istaknuo je Kajtazi te pojasnio kako ovu knjigu ne treba shvatiti enciklopedijski, jer nije zabilježila iskustava svih Roma sudionika Domovinskog rata niti sadrži informacije sa svih ratišta, ali je odličan temelj za daljnja istraživanja i projekte. Posebno je istaknuo kako je kao zastupnik Roma u Hrvatskom saboru osjetio obvezu da se zabilježi činjenica kako je veliki broj Roma sudjelovao u Domovinskom ratu te dao doprinos u obrani zemlje. “Osjetio sam obvezu da se Romi u javnosti prikažu u jednom drugom svijetlu. Romi su u velikom broju stali u obranu i u ključnim trenutcima su dali doprinos u obrani zemlje. To je činjenica koju ne možemo ignorirati. Romi i romska zajednica dali su doprinos u obrani zemlje”, zaključio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja