Budi dio naše mreže

Ključna riječ: i-mi-smo-branili-hrvatsku-romi-u-domovinskom-ratu

Predstavljena monografija Borne Marinića o doprinosu Roma u obrani Hrvatske

Monografija "I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu" autora i povjesničara Borne Marinića, temeljena na osobnim svjedočanstvima Roma branitelja i njihovih zapovjednika, prva je knjiga o toj dosad neistraženoj temi, a predstavljena je u četvrtak u domu Hrvatske vojske "Zvonimir" u Zagrebu.

Četnik ga je upitao: ‘Voliš li ti svoga brata?’, a kada je Edi odgovorio da voli, ovaj mu je rekao: ‘Onda ćeš ti ići umjesto njega’

Obilježavajući Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje sjećamo se ratne 1991. godine i bitke za Vukovar, najveće i najkrvavije bitke Domovinskog rata, kao i branitelja koji su u njoj sudjelovali. U Domovinski rat uključili su se i pripadnici brojnih nacionalnih manjina koji su također dali doprinos u obrani Hrvatske. Vrlo se malo zna da su među njima bile i brojne osobe romskog podrijetla. O njihovoj ulozi u tom razdoblju, najvažnijem u modernoj hrvatskoj povijesti, u svojoj novoj knjizi "I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu" piše povjesničar Borna Marinić, autor Domoljubnih minuta na HKR-u. Samo za čitatelje HKM-a donosimo izvadak iz knjige.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja