Budi dio naše mreže

Snažan potres pogodio je Zagreb u 6:24, koji se osjetio diljem Hrvatske. Ima ozlijeđenih, a teško ozlijeđeno dijete se bori za život u Klaićevoj bolnici. Zaprimljene su brojne dojave o materijalnoj šteti, među njima i nekoliko crkava, uključujući i zagrebačku katedralu.

/ ps/IKA

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su u 6:24 vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice, nakon čega su uslijedila još dva jača podrhtavanja.

Pomoćnik  ministra unutarnjih poslova Damir Trut za HRT je potvrdio da ima ozlijeđenih, većina je lakše ozlijeđeno, no 15-godišnje dijete, koje je dovezeno u Klaićevu bolnicu ubrzo nakon prvog udara potresa, bori se za život.

Državni vrh se zbog izvanrednih okolnosti počeo sastati u 8:30, a ministar obrane Damir Krstičević poručio je da će Hrvatska vojska biti na raspolaganju u pomoći Zagrebu.

Među oštećenim građevinama nalaze se brojne crkve. Oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale, a u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici se urušio strop. Štete je također pretrpjelo i Svetište Majke Božje Remetske, gdje je nadasve oštećena gornja lađa crkve i strop. Prema objavama na društvenim mrežama, oštećen je i samostan sv. Franje Asiškog na Kaptolu te crkva u Čučerju župe Pohoda Blažene Djevice Marije.

Uslijed potresa, otkazan je prijenos svete mise na HRT-u, koju je trebao u 10 sati predvoditi zagrebački biskup mons. Ivan Šaško.

 

Crkva u Čučerju

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja