Budi dio naše mreže

Ključna riječ: zagrebacka-katedrala

FOTO Okićen bor ispred zagrebačke katedrale

Uoči svetkovine Rođenja Gospodinova, u petak 22. prosinca 2023. godine okićen je bor na trgu ispred Zagrebačke katedrale. Kićenje bora uslijedilo je nakon misnoga slavlja u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, u koncelebraciji s rektorom katedrale mons. Zlatkom Korenom.

FOTOREPORTAŽA S vrha zagrebačke katedrale

Redakcija Hrvatske katoličke mreže obišla je građevinske radove na prvostolnici u Zagrebu. Imali smo iznimnu priliku biti 'iznad' oba zvonika koji su za gotovo 30 metara spušteni. Uklonjeno je oko 500 kubika kamena koji je bio velika prijetnja pješacima. Inženjeri građevinarstva Ante Mlinar i Josipa Galić bili su HKM-ova pratnja na 96 metara na vrhu skela. Nakon fotoreportaže, na dnu objave je i radioreportaža našeg Ante Novaka.

Zagrebačka katedrala ne može se obnoviti zbog poteškoća s kamenom?

Nakon što je u Rudarsko-geološko-naftnom zborniku objavljen članak skupine autora, u medijima su se pojavili članci s napisima da stručnjaci tvrde da se zagrebačka katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije ne može obnoviti jer su kamenolomi iz kojih je vađen kamen s kojim je katedrala obnovljena nakon potresa 1880. zatvoreni.

S. Lina Plukavec dobitnica nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva

Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) dodijelilo je u četvrtak 10. studenoga 2022. godine u Muzeju suvremene umjetnosti godišnje nagrade za 2021. i nagrade za životno djelo - Slavici Moslavac, muzejskoj savjetnici u mirovini Muzeja Moslavine Kutina i časnoj sestri Lini Slavici Plukavec, rizničarki Zagrebačke katedrale.

Sve restauracije Zagrebačke katedrale u periodu od 1878. do 1907. godine

Nakon niza godina nagovaranja, uz pomoć kanonika i povjesničara Franje Račkoga i prvog hrvatskog povjesničara umjetnosti Ise Kršnjavoga Strossmayer je uspio uvjeriti Prvostolni kaptol zagrebački i nadbiskupa Mihalovića da se započne s restauriranjem Zagrebačke katedrale te da se projekt za taj posao povjeri arhitektu i profesoru s Akademije likovnih umjetnosti u Beču Friedrichu von Schmidtu koji je u to vrijeme smatran najboljim stručnjakom za restauriranje spomenika u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

1 2 3 5
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja