Budi dio naše mreže

Božićno primanje Dubrovačke biskupije upriličeno je na prostoru ispred Biskupske palače u Dubrovniku, u srijedu, 22. prosinca.

/ md

Prvi dio programa odvijao se u katedrali Gospe Velike gdje je riječi pozdrava uputio apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, izvijestila je Dubrovačka biskupija.

Program je moderirao delegat s ovlastima generalnog vikara i rektor zborne crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić. Na Božićnom primanju tradicionalno su objavljena imena predvoditelja Feste sv. Vlaha 2022. i imena novih festanjula iz reda pomoraca i iz reda obrtnika.

U svom obraćanju mons. Uzinić je kazao kako prošle godine uz Božić nije mislio da će i ove godine imati priliku biti u Dubrovniku i uputiti svima zahvalnost za suradnju u protekloj godini, pa se osjeća kao onaj kojemu je dano još malo vremena.

„Gospodin mi je dao tu milost, drago mi je da sam danas ovdje s vama. Vrijeme je teško, složeno i svi mi se na različite načine s tom poteškoćom nosimo. Skupa sa svojim suradnicima smatrao sam da bi bilo šteta propustiti ovaj susret bez obzira na vrijeme, ovu moju posljednju priliku da vam svima doista uputim riječ zahvalnosti za godine koje su za nama i dobre želje za godine koje su pred nama. Sada kad ste vi u pitanju to će biti pod vodstvom novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića, kojega i ovom prilikom pozdravljam.“

Mons. Mate Uzinić / Foto: Dubrovačka biskupija

Neka se otajstveni Betlehem dogodi u svima nama za Božić

Nadbiskup Uzinić je zatim progovorio o samom Božiću rekavši kako je Božić je posebno otajstvo koje nas uvijek na osobit način raduje. Usmjeravajući promišljanje na ono što se dogodilo prije 2000 godina u gradu koji se zvao Betlehem, mons. Uzinić je kazao kako su tada u tom gradu istovremeno bile dvije stvarnost: jedna paralelna stvarnost koja je živjela svoj život i nije primijetila otajstvo te druga koja se susrela s otajstvom utjelovljenja Božjeg Sina koji je u betlehemskom djetetu odlučio postati s nama Bog.

…trebali bismo se potruditi da to ne bude samo onaj paralelni Betlehem, Betlehem koji će živjeti svoj život a neće primijetiti otajstvo

„Mi bismo svakako željeli da ovaj Božić koji je pred nama također i naše obitelji, naš Grad, naša biskupija postanu svojevrstan Betlehem. No trebali bismo se potruditi da to ne bude samo onaj paralelni Betlehem, Betlehem koji će živjeti svoj život a neće primijetiti otajstvo, nego bismo se trebali svi zajedno potruditi da se dogodi onaj otajstveni Betlehem, Betlehem u kojemu ćemo prepoznati utjelovljenje Sina Božjega u betlehemskom djetetu“, poručio je nadbiskup.

Božićno primanje Dubrovačke biskupije / Foto: Dubrovačka biskupija

Ponudio je i odgovor, utemeljen na nedjeljnom evanđelju, o tome kako da se dogodi taj otajstveni Betlehem. Taj evanđeoski ulomak vodi slušatelje na stvarno i prvo mjesto utjelovljenja Sina Božjega u ovaj naš svijet, a to mjesto je Blažena Djevica Marija, kazao je. Pozvao je sve da, sa željom da im se dogodi onaj otajstveni Božić, svoje misli usmjere prema tom mjestu onog prvog utjelovljenja Sina Božjega, koje se dogodilo zbog Marijine vjere koja je po vjeri i s vjerom prihvatila to otajstvo.

Ona nije samo slušala Božju riječ nego je toj Božjoj riječi rekla svoj ‘Evo me’ i tad se dogodilo začeće

„Evo, želio bih da se i nama, nama koji se pripremamo za Božić i želimo da nam to doista ne bude samo onaj Božić običaja, Božić lijepih svjetala, Božić blagdanskih stolova nego da to bude doista otajstveni Božić da i mi tom otajstvu koje se dogodilo u Mariji, koje se dogodilo u Božiću, pristupimo s vjerom. Da prepoznamo s vjerom ono što se dogodilo Mariji, da prepoznamo s vjerom ono što se dogodilo u Božiću. Ali da isto tako s vjerom omogućimo da ono što se dogodilo u Mariji, u Božiću, da se može dogoditi u svakomu od nas u vjeri, da kao i Marija s vjerom možemo začeti utjelovljenog Sina Božjega“, kazao je apostolski upravitelj dodavši da je to njegova prva želja: da se svakom od nas dogodi utjelovljenje Sina Božjega u našoj nutrini, u našim srcima po vjeri.

Božićno primanje Dubrovačke biskupije / Foto: Dubrovačka biskupija

Ono što je po vjeri u nama začeto neka se rađa u našim svakodnevnim odnosima

Nije dovoljno da nam se dogodi samo začeće po vjeri, nastavio je, nego je potrebno i nešto drugo. I za to je primjer Blažena Djevica Marija, to prvo mjesto Božjeg utjelovljenja. Ona nije samo slušala Božju riječ nego je toj Božjoj riječi rekla svoj ‘Evo me’ i tad se dogodilo začeće. Onda je iz te Božje riječi i živjela. Živjela je svoje odnose, živjela je prije svega odnos s tom Utjelovljenom riječi, ali i prema svima drugima.

Iz toga je nadbiskup izvukao i drugu želju za Grad, za biskupiju, obitelji i svakoga ponaosob. Poželio je svima da se „ono što je po vjeri u nama začeto rodi u našim svakodnevnim odnosima, onom što činimo u odnosu prema braći i sestrama ljudima, da budemo prepoznati i prepoznatljivi kao oni koji su začeli i kao oni koji rađaju Isusa Krista u ovaj svijet“.

Marija je svima u tom primjer i njezin način začeća je jedinstven u povijesti spasenja. Ona je i model prema kojemu se možemo uvijek ponovno i sami oblikovati začinjući i rađajući Božjeg Sina po kvalitetnom predanom služenju u ljubavi braći ljudima, stavljajući im se na raspolaganje, svatko u svom zvanju i počinjući od vlastitih obitelji ali onda i društvene zajednice i crkvene zajednice.

Božićno primanje Dubrovačke biskupije / Foto: Dubrovačka biskupija

Živimo zajedništvo Crkve

Kao jedan od načina toga „biti oni koji su začeli i rodili“ mons. Uzinić je spomenuo sinodalni proces koji je u tijeku u cijelog Crkvi, pa i Dubrovačkoj biskupiji. „Nalazimo se u vremenu u kojem se pripremamo za sinodu, za sinodalnu Crkvu koju bismo trebali – to je zapravo to naše rađanje – izgrađivati na način da živimo zajedništvo Crkve, da svatko od nas u tom zajedništvu sudjeluje sa svojim vlastitim doprinosom kako bismo onda mogli biti oni koji vrše izvršavaju ono poslanje koje smo kao Crkva i kao kršćani dobili u ovom prostoru i vremenu“, objasnio je nadbiskup.

Svoje obraćenje završio je sa željom da se dubrovačka Crkva, koja je do sada imala dosta elemenata sinodalnosti, nastavlja izgrađivati na ovom sinodalnom putu, da svi sudjeluju u zajedništvu te Crkve te da svatko na neki način nastavi to njezino poslanje u ovom prostoru i vremenu. Čestitao je svima Božić i poželio blagoslovljenu novu 2022. godinu.

Rektor crkve sv. Vlaha najavio je kako će središnje euharistijsko slavlje Feste sv. Vlaha, koja slavi visoku obljetnicu 1050 godina svoga postojanja, predslaviti kardinal hrvatskih korijena nadbiskup Chichaga Blase Cupich.

Božićno primanje Dubrovačke biskupije / Foto: Dubrovačka biskupija

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja