Budi dio naše mreže

Ključna riječ: mons-mate-uzinic

Ljetna škole teologije u Dubrovniku promijenila naziv i sadržaj programa

Na sjevernom Jadranu ponavlja se iskustvo Ljetne škole teologije u Dubrovniku koju je biskup Mate Uzinić promovirao 2019. i 2021. godine, a koja se sada održava u prijestolnici Kvarnera gdje je sada mons. Uzinić nadbiskup koadjutor. Četrdeset studenata i pet katoličkih, pravoslavnih i protestantskih teologa s Balkana, Europe i SAD-a od 10. do 16. srpnja raspravljat će na temu "Sloboda i odgovornost za izgovorenu riječ".

U Rijeci "Ljetni oratorij" okupio petstotinjak mladih

Riječki salezijanski "Ljetni oratorij", nakon stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa, ove godine okupio je petstotinjak djece za koje su riječki salezijanci i animatori pripremili bogat i raznovrstan program u razdoblju od 26. lipnja do 5. srpnja.

Hraneći se otajstvom euharistije dozvoljavamo Isusu da nas svojom prisutnošću u nama oblikuje

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić u svom se promišljanju osvrnuo na ulomak iz Lukina evanđelja koji slušamo na blagdan Tijelova poručivši kako nas Isus Krist oblikuje svojom prisutnošću dok se hranimo otajstvom euharistije. Isus Krist tako prebiva u nama, po nama se i u nama želi dijeliti kako bismo postali Božji sinovi i kćeri te navjestitelji Božjeg kraljevstva na zemlji. U nastavku prenosimo promišljanje riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića.

Naše spasenje nije plod naših zasluga nego Isusovih

"Ističući osobito potrebu nadilaženja mentaliteta razdvajanja poslanih na svećenike i laike – smatrajući prve protagonistima, a druge tek izvršiteljima – te potrebu da kršćansko poslanje nastavimo kao jedan Božji narod, laici i pastiri zajedno, kao Crkva, papa Franjo nas sve zajedno poziva biti čuvari jedni drugih i stvorenog svijeta. Da bismo to mogli trebamo prihvati Božji pogled na nas i na njega odgovoriti. Svojim pogledom ljubavi Bog u svakom od nas vidi veliki potencijal za nas, a po nama i za naš svijet. Da bi se taj potencijal i ostvario Bogu je potreban naš slobodni pristanak", poručuje u promišljanju uz Nedjelju Dobrog Pastira riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

Isus nas ne želi osuditi jer želi biti naš prijatelj

Isus nas ljubi. Zato on ne osuđuje ni ženu, a ni nas. Ne samo ovaj put, nego nikad ne osuđuje. On nije došao da sudi nego da spasi. Ženi grešnici nudi novu priliku: „Idi i od sada nemoj više griješiti.“ On i nama nudi novu priliku. On svima nudi novu priliku. Sada i uvijek. Iskoristimo je. Učinimo to već danas, odlazeći od Isusa - koji ne sudi nego je prijatelj - ususret svojoj braći i sestrama s odlukom da ih ne sudimo, da nikoga ne sudimo, i da im budemo prijatelji i braća. I odlukom da sami više ne griješimo.

Mons. Mate Uzinić Večernjakova je osoba 2021. godine

Na jedanaestom izboru Večernjeg lista za osobu godine, stručni žiri na čelu sa Žarkom Ivkovićem titulu dodijelio je riječkom nadbiskupu koadjutoru mons. Mati Uziniću. Vijest je objavio na svojem Facebook profilu glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja