Budi dio naše mreže

U emisiji Argumenti Hrvatskoga katoličkoga radija o temi „Ima li budućnosti za katolički tisak?“ govorili su u ponedjeljak, 24. travnja glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić, predsjednik Uredničkog vijeća Veritasa fra Vladimir Vidović, OFM Conv., te naslovni asistent na Fakultetu hrvatskih studija i na Hrvatskome katoličkom sveučilištu dr. sc. Petar Bilobrk. Argumente je uredio i vodio Ante Pavelić.

/ ab

Povijest katoličkih tiskovina

O povijesti katoličkih tiskovina s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće govorio je dr. sc. Petar Bilobrk koji je 1945. godinu istaknuo kao presudnu. U svibnju iste godine ondašnja vlast stopirala je izlazak tiska s katoličkom tematikom.

Katolički tisak je bio važan u borbi protiv onoga „što je slijedilo u društvu, a to je bila intenzivna modernizacija, liberalizacija samoga društva“, napomenuo je dr. sc. Bilobrk. Iz hrvatskog se društva htjelo istrijebiti sve ono što je nosilo predznak „tradicionalan“ ili „katolički“.

Katoličke tiskovine ondašnjeg vremena donosile su „specifične teme iz filozofije i apologetike. Iz filozofije – cilj je bio vratiti onu lijepu, čistu, istinitu filozofiju – skolastičku“, kazao je dr. sc. Bilobrk te napomenuo kako je vremenom Katoličke akcije stigao i procvat katoličkih tiskovina u kojem su vjernici laici, uz blagoslov episkopata, zauzeto i hrabro djelovali, na što dr. sc. Bilobrk poziva i vjernike laike danas.

Neke od katoličkih tiskovina danas

Glas Koncila i Veritas

U emisiji su gostovali, što je razvidno iz uvoda u članak, urednici dviju katoličkih tiskovina – Glasa Koncila te Veritasa. Glas Koncila, koji ove godine slavi 60. obljetnicu djelovanja, po naravi je informativni tjednik u čijem stvaranju sadržaja sudjeluje i po stotinu suradnika. Glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić , osvrćući se na problematiku ignoriranja društvenih pitanja kod katoličkih tiskovina u svijetu, ističe kako se „nitko tako lako, usuđujem se reći spretno, ne suočava s društvenim pitanjima kao što su to katolički mediji u Hrvatskoj, pogotovo tiskovine“, rekao je.

Predsjednik Uredničkog vijeća Veritasa, za koju je fra Vladimir Vidović rekao da je „prva poslijeratna katolička tiskovina pokrenuta vizionarskom idejom fra Ivona Ćuka“, ističe dobru suradnju Glasa Koncila te mjesečnika Veritasa.  U tematskom središtu Veritasa nisu informativne teme, već teme koje formiraju vjernike. „Ne smijemo taj formativni element zapostaviti ili ga staviti u drugi plan. To je naša zadaća, evangelizacijsko poslanje koje nam je, na kraju krajeva, Crkva dala“. Fra Vladimir napominje da se uskraćivanjem tiskovina u župama vjernicima uskraćuje formativni element, što je dokaz postupne uljuljanosti u površnost vremena.

Svi govornici su složno rekli kako digitalne tehnologije nisu ugroza za katoličke tiskovine jer i tiskovine koriste društvene mreže u svrhu informiranja. Prema Branimiru Staniću, ugrozu predstavlja kultura nečitanja. „Otisnuta novina je dio kulture čitanja, kad nema kulture čitanja ona gubi svoj smisao“, kazao je Stanić.

Fra Vladimir je tom komentaru dodao kako ugrozu, osim kulture čitanja, predstavlja površnost vremena koja se zadovoljava plitkim informiranjem. „Govorimo o eri površnosti koje ne smije zahvatiti katoličke tiskovine“, napomenuo je fra Vladimir.

Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije

Osim o Glasu Koncila i Veritasu, u emisiji se govorilo i o vjesniku Đakovačko-osječke nadbiskupije koji ove godine slavi 150 godina postojanja. Prilogom se u emisiju „uključio“ glavni urednik Vjesnika, prof. dr. Boris Vulić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu. „Želja nam je očuvati tiskano izdanje našeg časopisa“, kazao je prof. dr. Vulić te istaknuo tri razloga u pozadini želje.

Prvi je razlog teološki – naš Bog nije virtualni Bog, već se utjelovio u Isusu Kristu. „To je važna poruka iz srca, iz središta naše kršćanske vjere koja ima posljedice na čitav kršćanski život, na sveto djelo evangelizacije, pa onda i na naš časopis“, kazao je prof. dr. Vulić.

Antropološki razlog „leži“ u činjenici kako „ništa digitalno ne može ostaviti takav trag na čovjeka kao fizički kontakt“, rekao je. Treći, znanstveno-aktualizacijski razlog je objasnio ovako: „Unatoč prednostima i korisnosti digitalnog svijeta, čitateljska javnost pokazuje razbuđeno zanimanje upravo za tiskana izdanja, kako knjiga, tako i časopisa“. To im budi nadu da će uspjeti u svome naumu spomenutom na početku.

Budućnost

Svi govornici su zaključili kako se katoličkim tiskovinama „smiješi lijepa budućnost“, usprkos digitalnom dobu u kojem dominaciju nije preuzela kultura nečitanja. Više o temi saznajte u emisiji koju u cijelosti možete pogledati na Youtube kanalu Hrvatske katoličke mreže.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja